:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 5. 14:32

5 GHz-en pörgött az Intel computexes bemutatója

A rendezvény szelleméhez méltóan PC-s termékekről szólt az Intel computexes sajtótájékoztatója. Ezen belül is két processzor kapta a főszerepet, így a korábban már kiszivárgott jubileumi i7-8086K mellé egy huszonnyolcmagos szörnyet vonultatott fel a processzorgyártó.

Előbbiről egyelőre csupán annyit árult el a cég, hogy az az év végén, valamikor az utolsó negyedév során érkezik a HEDT (high-end desktop) platform részeként, vagyis kiskereskedelmi forgalomban elérhető lesz. Ennél meghökkentőbb, hogy a kategóriát tekintve rekordszámú maggal rendelkező CPU-t 5 GHz-en demózta a cég.

28core

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Utóbbi rendkívül magas érték, pláne annak fényében, hogy huszonnyolc processzormagról van szó. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy az Intel csupán erődemonstrációnak szánta a beállítást vagy valóban ilyen érték mellett kerül piacra a központi egység. Utóbbi még akkor is óriási TDP értéket jelentene, ha az 5 GHz-et csak turbóként alkalmazná a cég 3,5 GHz környékén alapórajel mellett, a disszipáció ugyanis még ezzel is könnyen elérhetné a 300 wattot.

A mélyebb technikai részletekről tehát egyelőre semmi információ. Így nem tudni, hogy az amúgy már lassan egy éve létező, Xeon formájában piacon lévő huszonnyolcmagos lapkát hozza-e el asztalra az Intel, vagy esetleg egy új fejlesztésről van szó. Az elmúlt években látott stratégia alapján inkább előbbiről lehet szó, vagyis az Intel a jobban sikerült lapkák leválogatásával készítheti el a huszonnyolcmagos asztali processzorát, amelyért jó eséllyel csillagászati összeget kérhet, az árcédula valószínűleg nem áll majd meg 3000 dollár alatt. Összehasonlításképp, a "donor" Xeon mintegy 10 ezer dolláros listaárral rendelkezik, jóval alacsonyabb órajelek mellett.

i7-8086k

Ennél lényegesen olcsóbban, na meg persze lényegesen kevesebb, mindössze hat darab maggal került piacra a 8086 negyvenedik születésnapjára kiadott Core i7-8086K. A limitált, összesen 50 000 darabban piacra kerülő processzor alapórajel 4 GHz, a turbó pedig ennél 25 százalékkal magasabban, 5 GHz-en tetőzik. (Utóbbi egyébként nem rekord, az értéket ugyanis a konkurens AMD néhány éve már elérte FX-9590-es processzorával.)

A magasabb órajelektől eltekintve a processzor többi paramétere egyezik a Core i7-8700K-jéval, így a TDP keret 95 wattos, a tokozás pedig LGA1151-es, a központi egységhez pedig B360, H310, H370, Q370, vagy Z370 chipsettel szerelt alaplapra van szükség. A 6-8 százalékos órajeltöbbletért, illetve a limitált kiadásos plecsniért egyébként 18 százalékos felárat kér az Intel, a Core i7-8086K ugyanis nettó 425 dolláros áron lesz elérhető a készlet erejéig.

A jubileumi processzor koncepciója egyébként nem új az Intel háza táján, a cég legutóbb közel négy éve, a Pentium 20. születésnapját ünnepelte hasonló termékkel. Utóbbi márkanévhez hasonlóan az 1978. június 9-én bemutatott 8086 is egy mérföldkőnek számít a cég történetében. Ennek apropója, hogy ez a termék hozta el elsőként a mindmáig alkalmazott, ám azóta is gyakran becsmérelt, népszerűség tekintetében azonban átütő sikereket elért x86-os utasításarchitektúrát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.