:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. április 6. 09:30

Egy éven belül jöhet az első microLED paneles Apple termék

Tajvani források szerint már idén tömeggyártásba kerülhetnek a saját tervezésű panelek, amelyek jó eséllyel a következő Apple Watchból köszönnek majd vissza.

A jellemzően hiteles hazai forrásokkal rendelkező tajvani Digitimes szerint hamarosan révbe ér az Apple kijelzőfejlesztéses projektje. A magazin állítása szerint a cupertinói cég akár már az idei év második felében beindíthatja a kisebb méretű, 1,3-1,4 hüvelykes panelek sorozatgyártását, amennyiben pedig a termelés jól halad, az első termékek már akár az idei év utolsó negyedévében piacra kerülnek. A Digitimes szerint az Apple nem csak okosóráinál, de akár az asztali Maceknél is bevetné saját technológiáját, ám a teljes palettán átívelő adaptációra még legalább 1,5-2 évet kell várni.

Ahogy arról legutóbb beszámoltunk, a panelek fejlesztéséből a első számú bérgyártó partnernek számító TSMC is kiveszi a részét, amit a Digitimes friss híre megerősít. A novemberi pletykák szerint ugyanis az Apple falba ütközött saját kijelzőtechnológiájának tervezése során. A vállalat tajvani laboratóriumában folyó munkálatok állítólag a rendkívül apró és milliós nagyságrendű microLED chipek fogadó szubsztrátumra ültetésénél akadtak meg, amely miatt a félvezetőgyártásban rendkívül tapasztalt TSMC-hez fordult a kaliforniai vállalat, a mostani hírek szerint sikerrel.

leddisp

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az apró méretű, 1,3-1,4 és 0,7-0,8 hüvelykes kijelzők mintapéldányai ugyanis már működnek, az Apple Watch-hoz, illetve az ismeretlen néven érkező dedikált AR eszközhöz (szemüveghez?) készített panelek tömegtermelése pedig hamarosan, akár már az év második felében megkezdődhet. Amennyiben nem jön közbe újabb buktató, úgy az első microLED panellel szerelt termékek akár már az ősszel piacra kerülhetnek, nagyjából a következő generációs iPhone-okkal egy időben. Az Apple ezt követően kezdené el a nagyobb méretű, iPhone-okba, iPadekbe, illetve akár Macekbe passzoló kijelzők gyártását, amelyek így legkorábban valamikor jövőre kerülhetnek be piacképes termékekbe.

Drága lesz

A microLED-nél egyetlen pixel két piros, két zöld, és két kék színű apró LED-ből áll össze. Mindez szükségtelenné teszi a különálló háttérvilágítás alkalmazását, miközben a pixelenként állítható fényerő energiatakarékosabb működést, magasabb kontrasztot és akár nagyjából kilencszer nagyobb fényerőt biztosíthat az OLED-hez képest. Ezzel a technológia kiváló alternatívát kínálhat az LCD és az OLED mellett, utóbbival szemben főképp az élettartamot és a fogyasztást tekintve. Mindezért cserébe ugyanakkor komolyan a zsebbe kell nyúlni, a Digitimes szerint ugyanis az első microLED panelek előállítási költsége négyszer-hatszor magasabb lesz OLED-eknél, ezért a kijelzők jó darabig majd csak az Apple kifejezetten drága csúcsmodelljeibe kerülnek be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.