Szerző: Gálffy Csaba

2018. február 8. 10:28

Beolvasztja a Nestet a Google

Véget ér a Nest függetlensége az Alphabet ernyővállalat alatt, a cég úgy döntött, hogy beolvasztja a céget a Google-be. Ezzel megszűnik a párhuzamos fejlesztés, egyetlen platformmá válhat a cég okosotthon-palettája.

Befejezi független karrierjét a Nest és egyesül a Google-lel - jelentette be a vállalat tegnap. A blogposzt szerint az eddig az Alphabet közös ernyője alá tartozó Nest és Google immár egyetlen entitássá olvad össze, a hardveres fejlesztésekkel foglalkozó csapat a Google hasonló csapatával dolgozik majd közösen.

A Nestet még 2014-ben vásárolta fel a Google, az okostermosztátjával dobbantó hardverstartup az eredeti elképzelés szerint a Google/Alphabet okosotthon-törekvéseinek úttörője lett volna. A Nest ehhez hatalmas tőkeinfúziót kapott, megnégyszerezte alkalmazottai számát és felvásárolhatta a Dropcap okoskamerákat is (ezek ma Nest Cam néven futnak tovább). A hatalmas lökés azonban valahol elhasalt, a termosztátok és kamerák mellé később csatlakozó füstérzékelők nem hódították meg a világot. Ugyan érdemi bevételt már generál a biznisz, az összes többi független Alphabet-cégecskével együtt már 1,2 milliárdot (2017 egészében), az eredeti várakozások lényegesen nagyobb növekedési (és nem utolsó sorban fejlődési) ívet vizionáltak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Különösen nagy a kontraszt ahhoz képest, hogy a Google berkeiben is indult egy ezzel párhuzamos hardveres részleg, amely a Pixel termékcsalád mellett például a Chromecasttal, és a Home-mal is foglalkozik. Az ex-motorolás Rick Osterloh vezetése alatt ez pedig tényleg sikeres lett, az Amazon Echók egyetlen igazi kihívója lett például a Home termékcsalád, a Chromecast pedig fantasztikusan népszerű.

Az új Google-ös hardveres részleg nem csak a Nesttel bővül, a cég korábban jelentette be, hogy a HTC-től jelentős fejlesztési kapacitást vásárol meg, 1,1 milliárd dollárért - ezzel gyakorlatilag megteremti egy teljesen házon belüli okostelefonos fejlesztés alapjait tajvani központtal.

Az integráció előnyei

Osterloh nem válogat a szavakban: "Hogy a lendületre építeni tudjuk, összevonjuk a Nest és a Google Hardware csapatait. A cél, hogy felturbózzuk a Nest küldetését: létrehozni a meggondolt otthon[i rendszert], amely gondoskodik a benne élő emberekről és a környezetéről. Együtt dolgozva tovább tudjuk integrálni a hardvert, a szoftvert és a szolgáltatásokat, hogy egy biztonságosabb, környezetbarátabb otthont teremtsünk, amely okosabb, és takarékosabb is - a Google mesterséges intelligenciájával és az Assistanttal a központban."

A lényeg pedig tényleg ez: az Assitant és a Google online szolgáltatásait tenni a hardveres megoldások középpontjába, amelyek arra építenek, arra húzzák fel egyedi tevékenységüket. Ez a különálló Nesttel nem valósult meg, a Nest és a Home ökoszisztéma között minimális volt az átjárás - a kamera rendelkezett például képfelismeréssel és tudta azonosítani az ajtón kopogtató ismerősöket, de a termosztát például alig integrálódott a közös platformba. Mindez gyorsan változni fog a jövőben a várakozások szerint.

Egy komoly bukkanó maradt azért: a Nest-vásárlók már a felvásárláskor aggodalmukat fejezték ki, hogy a profiladatokat a Google össze fogja vonni a hirdetős és egyéb online rendszerek profiladataival, ezzel komoly adatvédelmi problémákat generálva. A Google és a Nest akkor ígéretet tett, hogy az adatok külön maradnak és a jövőben sem kapcsolja őket össze a cég. A vállalás nagy részét várhatóan az összevonás teljesen zárójelbe teszi, a kezdeményezés lényege pont a maximális integráció lesz, az adatvédelem rovására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról