Szerző: Asztalos Olivér

2017. december 15. 15:13

Nem sikerült elég jól az Oracle negyedéve

A cég bár tovább növekedett, az elemzők jobb számokat vártak. A részvényárfolyam esett kissé, pedig a cég igen egészséges.

Tovább növelte bevételét legutóbbi negyedévében az Oracle, ám a piac ennél többet várt. A frissen közzétett negyedéves jelentés szerint a november 30-cal véget ért pénzügyi negyedévben a cég teljes bevétele 9,6 milliárd dolláron állt meg, ami 5 százalékos növekedés (az árfolyamhatás kiszűrésével - az alábbi számok mind ezt tükrözik) az egy évvel korábbi időszak értékéhez képest. Ezzel párhuzamosan az adózott eredmény is nőtt, amely a tavalyi 2 milliárd dollárhoz képest 7 százalékkal 2,2 milliárdra nőtt. Az Oracle bevételének tehát 23 százaléka volt a nettó profit, amely mutató kifejezetten erősnek számít.

A "felhős szoftver mint szolgáltatás" kategória forgalma ismét nagyot nőtt, a tavalyi évhez képest 53 százalékkal, 1,12 milliárdra ugrott fel az ebből befolyt forgalom, így az már a teljes bevétel 12 százalékát teszi ki. Mindez ugyanakkor nem bizonyult elégnek, az elemzők jobb eredményt reméltek, a felhős értékesítések növekedése ugyanis lassuló tendenciát mutat, a legutóbbi negyedévben még 62, azt megelőzően pedig 69 százalékos volt a gyarapodás mértéke. Az infrastruktúra- és platformszolgáltatásokat jelentő IaaS-PaaS esetében is hasonló tendencia figyelhető meg, itt most 19 százalékkal nőtt a forgalom, miközben az előző negyedéveben még 27, azt megelőzően pedig 42 százalékos volt a javulás. Ezzel együtt az IaaS és PaaS 396 millió dollárt hozott az Oracle konyhájára.

A "régi" biznisz, vagyis az új szoftverlicencek értékesítése 2 százalékos visszaesést mutatott, 1,35 milliárd dollárra apadt az ebből befolyt összeg. Ez természetes folyamat, ahogy az új vásárlók az on-premise futtatott szoftverek helyett fokozatosan a felhős megoldásokra állnak át, ez a kategória tehát tovább fog zsugorodni - a cég előtt álló nagy kihívás a két oldal egyensúlyban tartása, vagyis az innen kieső bevételeket folyamatosan pótolni a felhős bevételekkel, amely a feljebb ecsetelt tendencia alapján nem lesz triviális feladat.

oraclesi

Az on-premise biznisz másik (vastagabb) lábát a licencfrissítések és a terméktámogatás jelenti, amely önmagában a teljes bevétel 65 százalékát tette ki 6,3 milliárd dollárral, ami szerény, 1 százalékos növekedést jelentett. A befektetőket ez nyugtathatja meg a leginkább: hiába a felhős robbanás, az Oracle régi telepített bázisa atom stabil és rendületlenül fizeti a támogatást a megvett termékek után. Ezzel a teljes on-premise szoftveres bevétel 7,8 milliárd volt, ami az Oracle teljes forgalmának 81 százalékát adta.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A sor végén a hardveres forgalom kullog, amely 9 százalékkal 940 millióra apadt (tovább). Az Oracle ugyanakkor egyelőre nem adja fel a saját vas fejlesztését és forgalmazását, amelynek egyik bizonyítéka, hogy a korábbi pletykákkal ellentétben tovább él a SPARC processzorcsalád, a legújabb, M8 névre keresztelt fejlesztést szeptemberben leplezte le a cég.

A következő negyedévre szerényebb, 2-4 százalékos növekedésre számít az Oracle. Ezzel párhuzamosan a kiemelt figyelemben részesülő felhős szolgáltatásokból befolyt bevétel 21-25 százalékot nőhet, amely ütem jelentősen elmaradna az elmúlt negyedévek 40-60 százalékától. A nem túl fényes prognózis hatására 6-7 százalékot csökkent az Oracle részvényeinek árfolyama.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról