Szerző: Asztalos Olivér

2017. december 12. 13:17

Szabványokkal tenne rendet a HDR háza táján a VESA

A DisplayHDR 1.0 három szinten határozza meg a magas dinamikatartomány minőségét.

Nyílt iparági szabvánnyal próbál rendet tenni a HDR háza táján a megjelenítőkhöz kapcsolódó különféle szabványok gondozásáért felelős iparági testület, a VESA (Video Electronics Standards Association). Az LCD panelek képességeihez igazított DisplayHDR szabvány 1.0-s verziója három szintet ír le, az ezekben foglalt különböző paramétereket teljesítő, HDR-képes kijelzők pedig ezután megkaphatják majd a képességeiknek megfelelő minősítést, illetve plecsnit. A testület reményei szerint ez mankót nyújthat a vásárlóknak, akik így könnyebben eligazodhatnak majd a HDR-képes kijelzők egyre bővülő palettáján.

A három lépcsős rendszert a kijelzők több paramétere alapján állította fel a VESA, így a maximális fényerő mellett a színtartomány szélessége, a színmélység, illetve a háttérvilágítás válaszideje is meghatározza az egyes szinteket. Ezek függvényében a monitor vagy a notebookba épített kijelző DisplayHDR 400, DisplayHDR 600, vagy legjobb esetben DisplayHDR 1000 minősítést kaphat. A számozás a nitben mért, megfelelően magas fényerőre utal, amely a HDR megjelenítés legfőbb kritériuma. Az egyes szintek eléréséhez, illetve a minősítés megszerzéséhez több tesztnek kell alávetni az adott kijelzőt, amelyekben összesen nyolc paramétert vizsgálnak.

vesahdr

A HDR szempontjából sarkalatos fényerőt összesen három teszttel fogják mérni, amelyek mindegyike a csúcsértékre fókuszál. Az egyik teszt a panel közepének egy kisebb pontján ellenőrzi a fényerőt, majd következik a teljes képernyős mérés, amit végül egy világos, nappalihoz hasonló környezetben végzett teszt követ. Az első két esetben 400 nit minimumérték, ez alatt nem kaphat DisplayHDR plecsnit a kijelző. Ezt követően a kontraszt vizsgálata jön, amit két módon vizsgálnak majd, a panel natív értéke mellett a HDR-hez szükséges local dimminggel, tehát az egymástól függetlenül vezérelhető világítási zónákkal is elvégzik a mérést.

vesahdrchart

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Ezután a HDR-hez ugyancsak nélkülözhetetlen színterek vizsgálata történik, a legjobb minőséghez a BT.709 mellett és DCI-P3-nak is meg kell feleljen a kijelző. Utóbbihoz kapcsolódik a színmélység, amelynek csatornánként meg kell ütni a valós, nem szimulált 8 bitet. Végül, de nem utolsó sorban a háttérvilágítás válaszideje következik, amely leginkább gyors jelenetváltásokkor fontos tényező, ilyen jelenet pedig játékok mellett filmekben is gyakran előfordulhat.

Rendet kell tenni

A VESA lépése abszolút üdvözlendő, a gyártók ugyanis szokás szerint elkezdtek trükközni a HDR-rel, három betűs, High Dynamic Range-re (magas dinamikatartomány) utaló rövidítést olyan termékekre is szemrebbenés nélkül rásütötték, amelyek a DisplayHDR 400-as követelményeket sem ütnék meg. Az iparági testület lépése ugyanakkor, ha csak lassan is, de rendet tehet a kibontakozó káoszban. A VESA számára vélhetően a megfelelő kommunikáció lesz a legnehezebb, a potenciális vásárlók tudtára kell adni, hogy a jövőben csak a DisplayHDR valamely szintjének megfelelő megjelenítőt vásároljanak, amennyiben megfelelő HDR élményre vágynak.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról