Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Hamarosan visszavonhatja Amerika a hálózatsemlegességet

Habók Lilla, 2017. november 22. 14:31

Még csak két éve vezette be Amerika a hálózatsemlegességre vonatkozó rendeletet, de várhatóan idén decemberben az illetékes hatóság, az FCC már meg is szavazhatja ennek az eltörlését.

Jövő hónapban szavaz a helyi hírközlési szabályozó, a Federal Communications Commission (FCC) a hálózatsemlegesség megszüntetéséről - írja a Bloomberg. A szabályozást mindössze két évvel ezelőtt vezette be a hivatal még az előző kormány idején, de ahogy arról már korábban is írtunk, a republikánusok eleve a szabályozás ellen voltak. A bevezetés óta a republikánusok átvették az FCC irányítását, amelynek elnöke inkább a telekommunikációs cégek érdekeinek igyekszik érvényt szerezni, ezért mindvégig a hálózatsemlegesség feloldását szorgalmazta.

A 2015-ben bevezetett szabályozás az ISP-ket a telekommunikációs törvény hagyományos telefonhálózatokra vonatkozó második része (Title 2) alá sorolta át, amely nagyon szigorú feltételrendszereket ró a szolgáltatókra. A telekommunikációt szabályozó törvény eredetileg a telefonszolgáltatókra szabott, meghatározza többek közt az árszabást, az egyetemes szolgáltatást, az adókat és az illetékeket. Az ISP-k érvelését az átsorolás ellen úgy igyekezett kivédeni az FCC korábbi elnöksége, hogy csak bizonyos szabályokat vonatkoztatott az amerikai internetszolgáltatókra, röviden megtiltotta a blokkolást, a diszkriminatív lassítást és a fizetett prioritizálást - bővebben itt írtunk a szabályokról, amelyeknek jövő évtől vége lehet.

A republikánus vezetésű FCC végleges rendeletjavaslata a napokban fog nyilvánosan megjelenni, amiről a bizottság is szavazni fog. Ez már elméletileg magában foglalja a nyáron megjelentetett, végső felülvizsgálatra kapott rekordmennyiségű, 22 millió hozzászólásból leszűrt következtetéseket, már amelyiket nem álfelhasználók tettek közzé. A bizottság elnöke, Ajit Pai elmondása szerint a javaslat lényege, hogy a szövetségi kormány ne lehessen túl nagy befolyással az internetre, hanem azt inkább a szabad piacra hagyja.

ajit_pai_FCC

Ajit Pai, az FCC elnöke

"Az FCC egyszerűen azt igényelné az internetszolgáltatóktól, hogy a gyakorlatuk átlátható legyen, a vásárlók arra a szolgáltatásra fizethessenek elő, ami a legjobb számukra, a vállalatok és a kisebb vállalkozások pedig megkapják a szükséges információkat, amire az innovációhoz szükségük van." - írja Pai a közleményben.

Tehát a jövőben visszakerülnének a cégek a hírközlési szolgáltatók helyett visszakerülnének az "information services" kategóriába, és a hálózatsemlegesség eltörlésével újra lehetőségük lenne az egyes internetes szolgáltatások (oldalak) gyorsítására, lassítására vagy épp teljes tiltására - egészen addig, amíg erről megfelelően értesítik az előfizetőket. Az FCC továbbiakban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (FTC) várná el, hogy felügyelje és megállítsa az ISP-k versenyellenes magatartását. A The Verge szerint viszont ez a megoldás nem kínál védelmet a fogyasztók számára, mivel a vállalatok a saját szabályzataikban csak a cég érdekeit védik és nem a vásárlókét. Ha pedig a vállalatok mégis megszegik saját szabályzatukat és szembe kerülnek az FTC-vel, akkor félő, hogy a szabályzat átírásával a cégek tovább folytathatják a diszkriminatív gyakorlatot.

Egyelőre még csak találgatni lehet, hogy milyen következményekkel fog járni a hálózatsemlegességre vonatkozó szabályok megszüntetése. Afelől viszont nincs kétség, hogy a republikánus többségű FCC jövő havi szavazása a hálózatsemlegesség megszűnése mellett fog dönteni. Ebben az esetben az új szabályozás jövő évtől fog érvénybe lépni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A legnagyobb hazai termékfejlesztési konferencia november 21-22-én visszatér: 90 előadó, 1000 látogató, dedikált workshop nap, 6 szekció a UX-től az IoT-n át, egészen az AI-ig.