Szerző: Hlács Ferenc

2017. szeptember 29. 13:32

GoPro: új csúcsmodell és 360 fokos kamera

A Hero6 Black csúcsmodell egyedi képfeldolgozót kap, a Fusion pedig szoftveresen újít.

Az ünnepi szezon felé araszolva bemutatta legújabb kameráit a GoPro. A vállalat nem csak zászlóvivőjét frissítette, de a 360 fokos kamerák piacára is bemerészkedett.

A termékpaletta élvonalát képviselő új, Hero6 Black modellt első ránézésre nem könnyű megkülönböztetni a tavaly megismert ötös verziótól, képességeit tekintve azonban nagyon is sokat fejlődött a készülék. A legnagyobb újítás, hogy az már 4K videót is képes 60 FPS sebességgel rögzíteni, így végre a nagy felbontás mellett is lehetőség lesz jó minőségű lassított felvételek készítésére. Alacsonyabbra véve a pixelszámot a sebesség tovább emelkedik: 2,7K, azaz 2716x1524-es felbontású videók már 120 FPS-sel lőhetők, Full HD-nál pedig 240 FPS a csúcssebesség - ez azt jelenti, hogy az 1920x1080 pixeles mozgóképek akár tízszeres lassításban is élvezhető minőségben játszhatók le. Fotózás terén ugyanakkor nem történt számottevő előrelépés, a kamera továbbra is 12 megapixeles képeket készít, JPG vagy RAW formátumban - gyengébb fényviszonyok között ugyanakkor a gyártó jobb teljesítményt ígér.

gphero6b

A felturbózott képminőség többek között a vállalat által használt új képfeldolgozónak köszönhető. A GoPro kamerái ugyanis sok más sportkamerához hasonlóan eddig hagyományosan Ambarella chipekkel dolgoztak, ezt a Socionext által kifejezetten a GoPro számára fejlesztett egyedi, GP1 lapkák váltják le. Ez rendkívül fontos újítás a gyártó részéről, miután így sokkal jobban meg tudja különböztetni magát az üzletét megtépázó, jellemzően kínai gyártóktól, akik a GoPro termékeit lemásolva, azokhoz közeli minőséget kínálnak legtöbbször jóval olcsóbban, lényegében azonos komponensekből. A saját chip emellett a beépítendő funkciók terén is nagyobb szabadságot ad a cégnek.

A kamera egyébként az adatátvitelhez már 5 gigahertzes Wi-Fit használ, továbbá fejlettebb, de még mindig digitális képstabilizáció is jutott bele. A már ismert, kéthüvelykes LCD érintőkijelző itt is megtalálható, továbbá a GPS, sőt a hangvezérlés is utat talált a Hero6-ba. Mindezek mellett a készülék természetesen vízálló, külön tok nélkül is, 10 méter mélységig. Az izmosabb hardver és a saját processzor az árat is feljebb tolta, az az elődnél 100 dollárral drágábban, nettó 499 dollárért lesz elérhető.

Szeletelhető gömbpanoráma

A gyártó az új csúcsmodell mellett a 360 fokos kamerák egyre népszerűbb piacán is szerencsét próbál. A kamera Fusion néven rajtol, a kategóriában megszokott módon mindkét oldalán egy-egy lencsével, amelyek együtt 5,2K felbontású 360 fokos videót, vagy 18 megapixeles gömbpanorámát lőnek. A koncepció nem új, azzal már korábban mi is megismerkedtünk a Samsung Gear 360-nal, a GoPro azonban azt néhány érdekes plusz funkcióval igyekszik egyedivé tenni.

gpfus

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Szoftveres megoldásokról van szó, amelyeket a cég az OverCapture ernyőnév alatt gyűjt össze. Ezzel a készített gömbvideók nem csak a szokott "körbenézős" VR-barát módon nézhetők meg, azok tetszőleges részeiből lehetőség van hagyományos, Full HD mozgóképeket is kivágni, így a felvételkor nem kell a kép ideális beállításával vesződni, a 360 fokos videóból utólag emelhetjük ki a kívánt szeleteket. Hasonló elképzeléssel több gyártó is próbálkozott, a GoPro azonban megtépázott, de a szegmensben még mindig erős brandjével felszerelkezve fősodorba emelheti a koncepciót - persze kérdés, hogy arra mekkora lendülettel csapnak le a gyártótól "inspirálódó" konkurensek. A megoldás mind a cég asztali szerkesztőjében, mind mobilappjában elérhető lesz, utóbbira azonban 2018-ig várni kell.

Ahogy a cégtől megszoktuk, a Fusion is bírja majd a strapát, a készülékház 5 méterig vízálló, külön kiegészítők nélkül, illetve a cég legtöbb állványával és kameratartó kiegészítőjével kompatibilis. A GPS, WiFi és Bluetooth itt is adott, továbbá giroszkóp is található az eszközben a felvételek stabilizálásához. A Fusion nettó 700 dollárba kerül majd. Érdemes megjegyezni, hogy nem ez a GoPro első nekifutása a 360 fokos kamerák piacán, hasonló funkciót kínálnak Omni és Odyssey kamerafoglalatai is - ezek azonban hat, illetve tizenhat GoPro Hero4 Black eszközből épülnek fel és a professzionális felhasználókat célozzák, amit 5000 és 15000 dolláros árcédulájuk is jól mutat.

gpfus2

A két frissen bejelentett modell üdítő frissítést jelent a cég portfóliójában, amely a későbbiekben segíthet minőség terén is határozottabban differenciálni termékeit az olcsóbb utánzatoktól. Erre a vállalatnak szükséges is van, az utóbbi időben ugyanis erősen leszállóágba került, ráadásul nem csak riválisai miatt. Az elmúlt hónapokban a cég többször is elcsúszott termékeivel, a gyártásban is voltak fennakadások, illetve biztosan sokan emlékeznek a cég drónpiaci rajtjának kudarcára is, a Karma termékeket a cég tavaly kénytelen volt a megjelenés után nem sokkal visszahívni. Ezután elbocsátásokkal próbált ismét nyeregbe kerülni a cég tavaly decemberben, amelyet idén márciusban újabb hullám követett a költségcsökkentés jegyében.

Noha még nincs kint a cég a gödörből, helyzete az idei második üzleti negyedévben valamelyest javult, ahogy arra a Fortune is rámutat, a cég az időszakban a vártnál kisebb veszteséget jelentett. A GoPro vezérigazgatója Nick Woodman a jövőre nézve optimista, várakozásai szerint cége már idén újra nyereségessé válhat. Ez persze nagyban függ az ünnepi szezon teljesítményétől, illetve hogy az új termékekben bevezetett egyedi megoldások elég vonzónak bizonyulnak-e ahhoz, hogy a hezitáló vásárlók az olcsóbb alternatívák helyett a GoPro kamerái mellett döntsenek.

a címlapról