Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Gyarapszik a Nest okosotthon-palettája

Hlács Ferenc, 2017. szeptember 21. 11:29

A cég új okoscsengőt, kültéri kamerát és biztonsági rendszert is bejelentett.

Alig néhány héttel pénztárcabarát okostermosztátjának bejelentése után újabb termékekről rántotta le a leplet a Nest: a Google által felvásárolt cég otthoni biztonsági rendszerrel, még okosabb okoskamerával és ugyancsak kamerával szerelt bejárati csengővel szélesíti jelenlétét az okosotthon-kiegészítők piacán.

A legnagyobb kaliberű újdonság a listán a Nest Secure névre keresztelt csomag, amely a felhasználók otthonait hivatott biztonságosabbá tenni, bonyolult beszerelési műveletek nélkül. A pakk négy elemből épül fel, ezek a Nest Guard központi egység, a Nest Detect szenzor, a Nest Tag rádiós biléta, valamint a jól ismert Nest app.

A lakást a Nest Detect figyeli, a két komponensből álló eszköz az ajtóra vagy ablakra rögzítve értesít, ha az adott nyílászáró kinyílik, sőt, mozgásérzékelőként is használható, amely riaszt, ha elmozdulást lát az adott szobában. A szenzor alján egy gomb is helyet kapott - ezt megnyomva, élesített rendszer mellett is anélkül nyithatjuk-csukhatjuk az adott ajtót-ablakot, hogy az beriasztana. A funkció olyankor jöhet jól, ha a többi lakónál korábban indulnánk munkába, netán éjjel kiengednénk a kutyát az udvarba.

A rendszer élesítésének több módja is van: azt megtehetjük a bejárat közelében elhelyezett Nest Guard numerikus billentyűzetén a korábban beállított biztonsági kódot bepötyögve, vagy az eszközhöz a Nest Taget egyszerűen hozzáérintve. Hazaérve ugyanígy küldhető készenléti üzemmódba a Nest Secure. Mindezt persze a Nest mobilalkalmazásából is megtehetjük, akár távolról is, így ha a sietségben elfelejtenénk bekapcsolni a riasztót, arra később út közben is lehetőség van, illetve előre megadott időpontokat is beállíthatunk a rendszer aktiválására és leállítására, ha netán távollétünk során vendéget várunk.

Az eszközök felszerelése lényegében kimerül a szenzorok felragasztásában és a Nest Guard elhelyezésében, a beállítások pedig gyorsan végigpörgethetők a Nest appból. A rendszer természetesen igény szerint együttműködik a Nest biztonsági kameráival, illetve zárjaival is. A már előrendelhető Nest Secure csomagban egy központi egység, továbbá két-két Nest Detect és Nest Tag található, ezért a gyártó nettó 499 dollárt kér el.

A Nest a bejárati ajtón is fészket rak

A pakk a Nest Hello okoscsengővel is bővíthető: az eszköz hozza a kategóriában megszokott funkciókat, azaz gombja fölött ott figyel a 160 fokos látószögű kamera, illetve a mikrofon és a hangszóró is. Ha vendég érkezik, a csengő képét a Nest appból követhetjük, illetve beszélhetünk is az ajtó előtt ácsorgókkal. Ehhez ráadásul előre felvett válaszokat is megadhatunk, amelyet az app a csengőn keresztül lejátszik a várakozóknak. Ugyancsak hasznos funkció a "Nap mode" amellyel elcsendesíthetjük a házon belüli csengőket, így újonnan érkezők esetén csak a telefon ad jelzést. A Nest Hello mindezek mellett a későbbiekben a Nest Cam IQ-ból megismert arcfelismerési funkciókat is megkapja, így értesítést küldhet ha emberi mozgást észlel az ajtó előtt, illetve akár arról is, kit lát várakozni - figyelmen kívül hagyva például a szél által odafújt zacskókat vagy a szomszéd kíváncsi macskáját. A cég a csengő árát egyelőre nem árulta el, mindössze annyit, hogy a készülék jövő év elején érkezik.

Ha pedig már szóba került a Nest Cam IQ, a kamerát az anyacég is kezelésbe vette, az ugyanis Google Assistant támogatást kap. A keresőóriás virtuális segédje így már a mikrofonnal-hangszóróval felszerelt okoskameráról is elérhető lesz, ezzel pedig az asszisztens folytatja felzárkózását a területet uraló Alexa - illetve hamarosan Alexa-Cortana - mögé. A frissítésre még ezen a télen számítani lehet.

Izmosabb kültéri Nest Cam

A kamerák vonalán maradva, a Nest nem csak a szobákba hoz újdonságot, szintén frissen bejelentett Nest Cam IQ Outdoor terméke a kültereket tartja szemmel. Hasonló eszközt már tavaly nyáron is láthattunk a cégtől a Nest Cam Outdoor formájában, az új készülék azonban a frissített hardver mellett okosabb is lesz. A termék továbbra is teljesen időjárásálló, esőben, hóban is működik, ráadásul már 4K szenzorral figyeli a ház környezetét. Ez persze, ahogy a vállalattól megszokhattuk, valójában Full HD streamet jelent, abban ugyanakkor cserébe lehetőség van a minőségveszteség nélküli közelítésre.

Az emberfelismerés mellett az eszköz már az ismerős arcokat is képes azonosítani - és a fentiekhez hasonlóan a hangszóró-mikrofon kombó sem maradt ki a készülékházból, így beszélhetünk is az appon keresztül a kertben ólálkodókhoz. Az eszköz az alkalmazásban folyamatosan elérhetővé teszi az elmúlt három óra legmozgalmasabb eseményeiről készült pillanatképeket - a tárolt tartalmak persze Nest Aware előfizetéssel itt is kibővíthetők. A cég az ismert konstrukciót viszi tovább az új termékekkel is: havi 10 vagy évi 100 dollárért a Basic csomagban tíz napra visszamenőleg tekinthetjük meg a rögzített videókat, míg 30 dolláros havidíj vagy 300 dolláros éves díj ellenében ez 30 napra tolható ki. A készülék novemberben kerül piacra, egy darab nettó 349 dollárért vihető, kettőért pedig 598 dollárt kell kicsengetni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.