Szerző: Hlács Ferenc

2017. augusztus 30. 15:42

Összebútorozik Alexa és Cortana

Meglepő együttműködés született a virtuális asszisztensek piacán, a Microsoft és az Amazon megállapodása értelmében az Alexa és a Cortana kerül egy fedél alá.

Furcsa partnerséget jelentett be az Amazon és a Microsoft: a két vállalat összebarátkoztatja virtuális asszisztenseit, az Alexát és a Crotanát, amelyek így egy-egy készüléken egymás mellett is elérhetővé válnak. Az együttműködéssel tehát a felhasználók két virtuális segédet kapnak egy pakkban, a cégek közleménye szerint hamarosan az Echo eszközökön az "Alexa, open Cortana" parancsra a Microsofttól ismert asszisztens, míg Windows 10-es készülékeken a "Cortana, open Alexa" utasításra az Amazon segédje kezd majd fülelni.

A kissé nyakatekert konstrukcióval mindkét termék előnyei kihasználhatók lesznek, így például a Cortana mélyebb integrációja az Office 365 termékekkel, illetve a Microsoft szolgáltatásában tárolt naptárakhoz, emailekhez való hozzáférése, míg az Alexa széles körű okosotthon-kiegészítő támogatását, az amazonos vásárlást, illetve mintegy húszezer skilljét, azaz hangvezérelt alkalmazását dobja be a közösbe. A vállalatok egyelőre nem árulták el az összeborulás pontos rajtját, mindössze annyit, hogy még ebben az évben számítani lehet rá.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az együttműködés esetleges anyagi hátteréről a vállalatok nem beszéltek, ugyanakkor az jól látható, hogy a felhasználók elérése szempontjából mindkét cég hatalmasat nyer majd a partnerségen. Az Alexa egyébként is elképesztő tempójú terjeszkedést produkál, amelyet az Amazon az integrációt egyszerűsítő SDK-val, egy sor Echo készülékkel, háztartásigép-gyártókkal való együttműködésekkel is egyre gyorsít. Ezt a folyamatot még előrébb repíti majd, ha az asszisztens előtt minden Windows 10-es PC kapui is megnyílnak. Eközben a Cortana az Alexa által korábban meghódított tekintélyes eszközparkhoz kap hozzáférést - az pedig majd az integráció élesedését követően eldől, hol melyik virtuális segédet használják inkább a felhasználók.

A kölcsönös előnyök tehát megvannak, a felhasználók oldalán ugyanakkor ez felemás módon fordul le. Az asszisztensek váltogatása önmagában is kissé fura, ráadásul a felhasználóknak azt is észben kell tartaniuk, hogy pontosan milyen funkciókat melyik segéd kezel. Ezt a folyamatot persze gördülékenyebbé tudnák tenni a cégek, például azzal, hogy ha véletlenül Alexával próbálnánk az Office 365-höz hozzáférni, automatikusan átváltana az adott eszköz Cortanára - ez ugyanakkor lényegében a két szolgáltatás egybeolvasztását jelentené. A The Verge szerint ráadásul az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos nem is állna meg itt, hanem a Google és Apple virtuális asszisztensei felé is nyitna, hasonló integráció keretében - utóbbi ötletet egyébként Satya Nadella Microsoft-vezér is támogatná.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról