Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Új otthoni kamerát mutatott a Nest

Hlács Ferenc, 2017. június 01. 12:45
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Nest Cam IQ intelligens digitális zoomot, arcfelismerést és izmos hardvert hoz - nem olcsón.

Bővíti kamerakínálatát a Nest, a globálisan talán legismertebb okosotthon kiegészítőket gyártó cég ezúttal az okos képességeket helyezi középpontba - ahogy az a Nest Cam IQ nevéből már sejthető. A termék külsőre nagyon hasonlít a közel egy éve bejelentett, kültéri felhasználásra szánt Nest cam Outdoorra, annyi különbséggel, hogy a kamreafej nem egy fali rögzítőegységhez, hanem egy hagyományos asztali talapzathoz csatlakozik.

Differencia persze a burkolat alatt is akad: a Nest Cam IQ-ban ugyanis már egy 8 megapixeles, azaz elviekben 4K felvétel készítésére képes szenzor található - hogy "elviekben" azt sajnos fontos kihangsúlyozni, miután a kütyü a gyakorlatban Full HD videókat készít, a méretes érzékelőt pedig veszteségmentes digitális zoomhoz használja. Ilyenkor a kamera egyszerre rögzíti a teljes képet Full HD kimenettel, illetve annak azt a területét, ahol mozgást érzékel, itt is hasonló felbontással. Az erőforrásigényes művelethez az eszköz egy pontosan meg nem nevezett, hatmagos Qualcomm chipet használ. Azzal, hogy a vállalat a 4K rögzítést nem tette elérhetővé, valószínűleg elsősorban saját online tárhelyével igyekszik spórolni, illetve megtartani a vállalható feltöltési időket a gyengébb kapcsolattal rendelkező területeken is - mert hogy a rögzített anyagok helyi tárolására továbbra sincs lehetőség.

De az eszköz nem csak a mozgást veszi észre, képes megkülönböztetni az embereket környezetüktől, sőt arcfelismerési funkció is került bele, ezen keresztül akár értesítések kérhetők, mikor ismeretlen lép be a házba, vagy épp ha valamelyik családtag ért haza. A Nest Cam IQ-n továbbá három mikrofon is fülel, zajszűréssel és visszhang-kompenzációval megtoldva, sőt egy a gyártó ígérete szerint a korábbi modellekénél hétszer erősebb hangszóró is került a kamerába, amellyel távolról felvehető a kapcsolat az adott szobában lévőkkel. Az eszközre mindezeken túl egy sor infravörös LED is jutott, így sötétben is használható.

A legújabb Nest kamera persze csak a hozzá tartozó Nest Aware előfizetéssel együtt használható ki igazán: havi 10, vagy évi 100 dollár ellenében a vállalat felhős tárhelyén tíz napra visszamenőleg nézhetjük meg a kamerával rögzített videókat, havi 30 vagy évi 300 dollárért pedig harminc napot tekerhetünk vissza. Egy előfizetéssel ráadásul csak egyetlen kamera rögzített anyagait tárolhatjuk, noha a további hozzáadott eszközök esetében felezi a havi vagy éves díjat a vállalat. Előfizetés nélkül videó rögzítésére egyáltalán nincs lehetőség, ebben az esetben csak a kamera értesítéseit, illetve az elmúlt három órában készített állóképeket kapjuk meg. A kamera még ebben a hónapban megvásárolható lesz, előrendelések pedig már most leadhatók, nettó 299 dollárért, két darab esetében pedig nettó 498 dolláros áron.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.