Szerző: Asztalos Olivér

2017. szeptember 20. 12:34

Nyolcmagos Coffee Lake processzorokon dolgozik az Intel?

Kevés lehet a hat mag a Ryzenek ellen, jövőre érkezhet a két maggal megtoldott modell.

Nyolcmagos Coffee Lake processzorokat mutathat be jövőre az Intel - közli iparági forrásokra hivatkozva a tajvani BenchLife. Az online magazin információi szerint a processzorok valamikor jövő év második felében jelenhetnek meg, még a frissített mikroarchitektúrát és új gyártástechnológiát bemutató Ice Lake előtt. A vállalat újabb, kissé szokatlan lépését az AMD Ryzen processzorok eddigi sikere motiválhatta, a pár héten belül érkező hatmagos Core i7 modellek vélhetően nem veszik majd fel minden szempontból a versenyt a konkurenciával.

A nyolcmagos mainstream processzorokról első körben az Eurocom árulkodott, amely Tornado F5 notebookjának várható processzortámogatását taglalta a NotebookReview fórumán. Az információ alapvetően nem volt meglepő, hisz arra már egy ideje számítani lehet, hogy a nagyobb tranzisztorsűrűséget lehetővé tevő 10 nanométeres technológiát meglovagolva (még) feljebb csavarja a kategórián belül régóta stagnáló magszámot az Intel. Jelen állás szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy ezt hamarabb meglépi a gyártó, amely a még frissebb hírek szerint egyszerűen az október elején érkező Coffee Lake-hez csapna hozzá még két magot, hogy ezzel egyenlítse ki az AMD Ryzen 7 processzorokkal szembeni kvázi utolsó hátrányát.

A fejlemény tükrében ugyanakkor az sem kizárt, hogy a nyolcmagos Coffee Lake csak egy vészforgatókönyv, amit az Intel a következő generációs gyártástechnológia, a 10 nanométer esetleges kihozatali problémái miatt, és/vagy az AMD jövőre érkező új Ryzen processzorai ellen vetne be. Egyik indok sem elrugaszkodott, nem hivatalos információk szerint ugyanis a rekord nagy tranzisztorsűrűséget célzó gyártástechnológiával túl magasra lőtt az Intel, ezért ahogy a 14 nanométer esetében, úgy most is hónapok vagy akár évek kellhetnek ahhoz, hogy nagyobb lapkákat is gazdaságosan lehessen termelni 10 nanométeren.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Eközben az AMD már a második generációs Ryzeneken dolgozik, a finomhangolásnak tekinthető Pinnacle Ridge kódnevű termékek várhatóan a jövő év első felében jelennek meg. A fejlesztésről eddig jóformán semmi biztosat nem tudni, az AMD tehát egyelőre jól titkolózik, ami remélhetőleg nem valamiféle csúszásra vagy problémára vezethető vissza. Korábbi hírek szerint a Pinnacle Ridge elsősorban gyártástechnológiában javít, aminek hála feljebb skálázható majd az egyelőre csak 4 GHz-ig skálázódó órajel. Az emelésre szükség is van, hisz a konkurens Intel küszöbön álló, hatmagos Coffee Lake processzoraival egészen magasra, 4,7 GHz-re emeli a maximális (turbó) órajelet.

Nem lesz átjárhatóság

Utóbbival kapcsolatos hír, hogy az előzetes próbálkozások alapján az azonos tokozás és foglalat ellenére a Skylake és Kaby Lake processzorok nem működnek majd a 300-as lapkakészlettel szerelt, Coffee Lake CPU-khoz tervezett új alaplapokban. Ahogy a HWSW már augusztus elején megírta, az új processzorok sem működnek majd a régebbi, 100-as és 200-as chipsetekkel szállított LGA1151 alaplapokkal, tehát az Intel teljesen elvágja a platformok közötti átjárhatóságot.

Frissítés: Időközben az ugyancsak tajvani, jellemzően megbízható iparági forrásokkal
rendelkező DigiTimes szerint az Intel nagyjából fél évvel eltolta az első 10 nanométeres,
Cannonlake kódnevű processzorok piacra dobását. A magazin szerint vélhetően a vadiúj
gyártástechnológiával vannak gondok, amit az Intel inkább egy a CPU-kénál lényegesen redundánsabb FPGA dizájnnal próbál felfuttatni. A DigiTimes szerint emiatt egyes notebook gyártók inkább kihagyják a Cannonlake-et, helyette pedig egyből a 2018 legvégére, 2019 elejére datált Ice Lake-re fókuszálják át célkeresztjüket.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

5

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 17:52

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.