Szerző: Koi Tamás

2017. szeptember 6. 14:55

A Telenor is bevezeti üzleteiben az elektronikus aláírást

Mostantól a Telenor Magyarország szaküzleteiben is elektronikus úton láthatják el az ügyfelek kézjegyükkel a különböző szerződéseket, melyekről immár csak az előfizető kérésére készül nyomtatott változat.

Immár a Telenor Magyarország üzlethálózatában is elérhetővé vált a különböző dokumentumok elektronikus aláírását és tárolását biztosító rendszer, így az ügyfelek és előfizetők mostantól tableteken és wacom-táblákon keresztül láthatják el kézjegyükkel a különböző szerződéseket. A Telenornál élesbe állított rendszer a kézírás biometrikus paramétereit is rögzíti, így az elektronikus úton rögzített aláírás teljesen egyenértékű a papíralapúval.

Az elektronikus aláírás bevezetésének köszönhetően a Telenor saját számításai szerint havonta mintegy 550 ezer, éves szinten pedig mintegy 6,6 millió A4-es oldalnyi papírral fog kevesebbet felhasználni. Ez évente több mint 33 tonnányi papírt jelent, ezen kívül évente több ezerrel fog csökkenni a felhasznált tintapatronok száma is az üzletekben. Csak a szerződések oldalainak összetűzéséhez használt gémkapcsokból több mint 8 millió darabot takarít meg a Telenor.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Bár a teljes szerződéskötési folyamat digitalizálása az ország minden üzletében jelentős beruházásokat igényelt, a vállalat várakozásai szerint már egy év alatt megtérülnek majd az átállás költségei - áll a szolgáltató sajtóközleményében. A cég ugyanakkor igény szerint továbbra is kinyomtatja ügyfelei számára a szerződéseket és más dokumentumokat, melyek alapesetben a MyTelenor online felületen érhetők el az aláírást követő "rövid időn belül".

A Telenort megelőzően hasonló, a papíralapú aláírásokkal jogi értelemben (bizonyító erő) megegyező elektronikus szignózást vezetett be Magyarországon elsőként a Magyar Telekom még 2015-ben. A cég akkor Samsung tableteket helyezett ki az üzletekbe, melyeken a MobilSign nevű alkalmazás fut. A szoftvert az a Profitrade Kft. fejlesztette, melyet később összefüggésbe hoztak Rogán Antal kabinetminiszterrel, pontosabban a politikus e-aláíráshoz kötődő szabadalmával. A Telenor által használt rendszert egy másik cég, a DigitDoc Kft. nevéhez kötődik.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.