Szerző: Koi Tamás

2017. szeptember 6. 14:55

A Telenor is bevezeti üzleteiben az elektronikus aláírást

Mostantól a Telenor Magyarország szaküzleteiben is elektronikus úton láthatják el az ügyfelek kézjegyükkel a különböző szerződéseket, melyekről immár csak az előfizető kérésére készül nyomtatott változat.

Immár a Telenor Magyarország üzlethálózatában is elérhetővé vált a különböző dokumentumok elektronikus aláírását és tárolását biztosító rendszer, így az ügyfelek és előfizetők mostantól tableteken és wacom-táblákon keresztül láthatják el kézjegyükkel a különböző szerződéseket. A Telenornál élesbe állított rendszer a kézírás biometrikus paramétereit is rögzíti, így az elektronikus úton rögzített aláírás teljesen egyenértékű a papíralapúval.

Az elektronikus aláírás bevezetésének köszönhetően a Telenor saját számításai szerint havonta mintegy 550 ezer, éves szinten pedig mintegy 6,6 millió A4-es oldalnyi papírral fog kevesebbet felhasználni. Ez évente több mint 33 tonnányi papírt jelent, ezen kívül évente több ezerrel fog csökkenni a felhasznált tintapatronok száma is az üzletekben. Csak a szerződések oldalainak összetűzéséhez használt gémkapcsokból több mint 8 millió darabot takarít meg a Telenor.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Bár a teljes szerződéskötési folyamat digitalizálása az ország minden üzletében jelentős beruházásokat igényelt, a vállalat várakozásai szerint már egy év alatt megtérülnek majd az átállás költségei - áll a szolgáltató sajtóközleményében. A cég ugyanakkor igény szerint továbbra is kinyomtatja ügyfelei számára a szerződéseket és más dokumentumokat, melyek alapesetben a MyTelenor online felületen érhetők el az aláírást követő "rövid időn belül".

A Telenort megelőzően hasonló, a papíralapú aláírásokkal jogi értelemben (bizonyító erő) megegyező elektronikus szignózást vezetett be Magyarországon elsőként a Magyar Telekom még 2015-ben. A cég akkor Samsung tableteket helyezett ki az üzletekbe, melyeken a MobilSign nevű alkalmazás fut. A szoftvert az a Profitrade Kft. fejlesztette, melyet később összefüggésbe hoztak Rogán Antal kabinetminiszterrel, pontosabban a politikus e-aláíráshoz kötődő szabadalmával. A Telenor által használt rendszert egy másik cég, a DigitDoc Kft. nevéhez kötődik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról