Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Lezárja a Microsoft a különös GigJam projektet

Habók Lilla, 2017. augusztus 23. 17:30

Már egy éve ki lehet próbálni a GigJam kollaborációs szolgáltatást, de a rajt óta nem sokat lehetett hallani róla. Szeptember 22-én a Microsoft minden "giget" töröl a felületről és nem is lehet majd újat létrehozni.

hirdetés

Hivatalosan bejelentette a Microsoft, hogy befejezi a GigJam projekttel folytatott kísérletét, de szeptember 22-ig még el lehet érni az előnézeti verziót - szerepel a vállalat TechNet blogján. Ahogy a Microsoft definiálta a szolgáltatást, egy "új módja annak, hogyan lehet spontán módon strukturálatlan workflow-kat" azaz "gigeket" létrehozni, amelybe a céges munkavállalók más kollégáikat is időlegesen bevonják. A próbaidőszak alatt egy átlagos gig élettartama hét nap volt a cég tapasztalata szerint, melyeknek mindegyike el fog tűnni a szeptemberi határidővel.

Két évvel ezelőtt indította a vállalat az Azure alapokon nyugvó felhős kollaborációs szolgáltatást, amely az akkori beharangozása szerint megpróbálta lebontani a különböző eszközök, operációs rendszerek, alkalmazások által jelentett korlátokat a munkában. A platformba REST API-kon keresztül lehetett a lokális vagy felhős szoftvereket és szolgáltatásokat bedrótozni, akár a Salesforce, az Outlook, a Microsoft Office 365 vagy a LinkedIn adatait. A felhasználók csak egy minimalista felülettel találkoztak, amely a számukra lényeges információkat összegezte. A képernyők tartalma egyénenként testre szabható volt, és ezen keresztül lehetett tartalmakat, dokumentumokat megosztani egymással a jogosultsági beállításoknak megfelelően.

Korábban a vállalat úgy gondolta, hogy ez lehet a projektmunka új formája, vagy például az orvosok ilyen módon oszthatnak meg információkat a betegekkel és a családokkal, hogy csak azokat az információkat láthassák, amelyek éppen rájuk tartoznak. Az eredeti bejelentésben a Microsoft arról írt, hogy a GigJam megváltoztathatja azokat a folyamatokat, amelyben a munkatársakkal vagy a vásárlókkal folytatott közös munkára, illetve diszkrécióra van szükség.

Mindehhez a Microsoft a Cortanát is integrálta, így a feladatokat szóban is ki lehetett osztani angol nyelven. A platformot a vállalat végül az Office programcsaládba szerette volna illeszteni, de végül az nem jutott tovább a 2016 nyarán elindult tesztidőszakon, és megszűnik, mielőtt hivatalos szolgáltatás válhatott volna belőle. Az indokokat nem közölte a vállalat, hogy miért hagyja abba a fejlesztést - esetleg már a tesztidőszakban látszódott a felhasználók érdektelensége, netán megvalósítási vagy más problémák adódtak.

Bár a vállalat azt szerette volna elérni, hogy egy egyszerű és átlátható felületen keresztül "bármit" meg lehessen oldani, maga a koncepció annál bonyolultabbnak, és a jelenlegi megoldásokhoz képest szokatlannak tűnt. Elképzelhető, hogy a vállalat belátta, hogy a projekt egy zsákutca volt és érdemes egy lezárt kísérletként tekinteni rá. A Microsoft még annyit közölt a GigJam kapcsán, hogy tanult az előnézeti verzióból, és a tapasztalatokat be fogja majd építeni valamely termékbe, de azt nem tette hozzá, hogy mikor és pontosan melyik szolgáltatásba.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!