Szerző: Voith Hunor

2015. július 14. 10:00

Ez lehet az igazi digitális asszisztens

A Microsoft szerint még bőven van mit fejleszteni a munkavégzés hatékonyságán, ezért két, erre a területre szánt új fejlesztést is bejelentett. A GigJam minden eddiginél hatékonyabb munkahelyi együttműködést, a Cortana Analytics Suite pedig széles körben alkalmazható gépi tanulást és arra épülő automatizációt ígér.

Több, vállalati felhasználóknak és fejlesztőknek szánt újdonságot is bejelentett a Microsoft tegnap elkezdődött Worldwide Partner Conference rendezvényén. A vállalat egyre hangsúlyosabban tolja előtérbe a gépi tanulást és saját fejlesztésű digitális asszisztensét, a Cortanát, és az a tendencia is folytatódik, hogy a redmondi cég igyekszik szolgáltatásait integrált megoldásként kínálni – a konvergencia az Office és az Azure tekintetében is erőteljesen jelentkezik.

A friss bejelentések közül kettő érdemel kiemelt figyelmet, a Project GigJam és a Cortana Analytics Suite. Előbbi a Microsoft szerint egy minden főbb operációs rendszeren elérhető kollaborációs platform, utóbbi pedig a vállalat gépi tanulással kapcsolatos fejlesztéseinek összesített szolgáltatáscsomagja.

Project GigJam

A GigJam egy Azure alapokon nyugvó felhős kollaborációs szolgáltatás, ami a vállalat szerint megpróbálja teljesen lebontani a különböző eszközök, operációs rendszerek, alkalmazások által jelentett korlátokat a munkában. A cégtől erre a múltban már láthattunk kezdeményezést (Office Delve), a GigJam azonban a bemutató alapján tényleg arról szól, hogy a felhasználóknak ne kelljen foglalkoznia azzal, kit hogyan érhetnek el és a munkához milyen alkalmazások megléte szükséges.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kollaborációs platformba a REST API-kon keresztül lényegében minden lokális vagy felhős szoftvert és szolgáltatást be lehet drótozni, az alkalmazottak pedig egy minimalista, csak a legszükségesebb információkat megjelenítő felhasználói felülettel találkoznak, melyen keresztül bármit megoszthatnak nem csak megnézésre, hanem szerkesztésre is – természetesen a megfelelő jogosultsági beállításokkal. Ráadásul a képernyő tartalmának megosztása egyénenként teljesen testreszabható, így akár a kezelőfelület egyes részeit – például gombokat vagy görgetősávot – is le lehet tiltani. A Microsoft azt szeretné elérni, hogy a munkavállalók által használt alkalmazások valóban többfelhasználóssá váljanak, és a szoftverek alkalmazkodjanak a tényleges munkafolyamatokhoz és üzleti logikához, nem pedig fordítva.

A GigJam nem tárol a felhasználók hitelesítésére szolgáló adatokat, a hitelesítés kliensoldalon történik, a hívások pedig OAuth 1 vagy 2 protokollon keresztül. A Microsoft szerint a platform lényegében mindennel szolgáltatással és alkalmazással tud kommunikálni, amit REST API-kon keresztül meg lehet szólítani, ezen felül különálló integrációs szoftverre nincs szükség. A kliens a vállalat állítása szerint „ultrakönnyű”, HTML-ben és JavaScriptben íródott, és az egész platform kizárólag általánosan elfogadott iparági szabványokat használ a lehető legmagasabb fokú interoperabilitás elérése érdekében.

Ahogy fentebb említettük, a felhasználói felület kialakítása során a fejlesztők szintén a könnyű használhatóságra és a platformfüggetlenségre törekedtek. A UI az eddig látottak alapján az adatokat kártyákon jeleníti meg, a munkatársak munkafolyamatba történő behívása teljesen magától értetődően működik, ráadásul a Microsoft a Cortanát is integrálta a platformba – ezt előnyt viszont sajnos magyar nyelven továbbra sem lehet kihasználni.

A GigJamet élesben egyelőre még nem lehet kipróbálni, de a meghívásos tesztidőszakra már fel lehet iratkozni, amit a vállalat valamikor a következő néhány hónapban, várhatóan a Windows 10 piacra dobása után fog elindítani. A platform használatát bemutató videót ezen az oldalon lehet megtekinten.

Cortana Analytics Suite

A felhős, előfizetéses szolgáltatás valamikor ősszel lesz elérhető, és a tegnap nyilvánosságra hozott információk alapján a Microsoft lényegében minden gépi tanulással kapcsolatos eddigi fejlesztését összegezte benne. A szolgáltatást a vállalat nagyon széles körű felhasználásra szánja: gyártásban a prediktív karbantartástól kezdve a beszállítói lánc optimalizálásán át a pénzügyi előrejelzésekig, egészségügyben például a biztosítási csalások automatizált felderítésére, kereskedelemben a készlet nyilvántartására vagy a vásárlói összetétel folyamatos monitorozására. Ez persze csak néhány példa, a vállalat szerint a Cortana Analytics Suite-ot a legtöbb olyan folyamatba érdemes lehet integrálni, amelyben nagy mennyiségű adaton kell rendszeresen automatizálható feladatokat végrehajtani.

A szolgáltatás az összes jelentősebb Azure szolgáltatással együttműködik (Power BI, Machine Learning, HDInsight, a nemrég elindított Data Lake és SQL Data Warehouse), és teljes körű biometrikus azonosítást, beszédfelismerést és kép- valamint szövegelemzést is támogat. A Microsoft szerint akár több petabájtnyi forrásadatig is skálázható, és a gyárilag előre definiált template-ek mellett a vállalati ügyfelelek saját fejlesztői igény szerint készíthetnek egyedi mintákat is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról