Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 20. 14:03

Csökkent a Qualcomm bevétele

Határozott a csökkenés, de a Qualcomm várakozásait így is felülmúlva bevétel.

A vártnál jobban sikerült a Qualcomm legutóbbi negyedéve, a vállalat bevétele így "csak" 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ezzel a tavalyi 6 milliárd dolláros összeg 5,4 milliárdra zsugorodott. Ennél letaglózóbb, hogy a profit 40 százalékkal, 1,4 milliárdról 900 millió dollárra apadt. Az igen határozott csökkenés hátterében néhány egyszeri tétel áll, a Qualcomm ugyanis a BlackBerrynek és a KFTC-nek (Korea Fair Trade Commission) is kifizetett egy-egy közel milliárdos számlát.

A bevétel egy igen nagy szeletét jelentő MSM chipek (a "Snapdragonok") forgalma tovább csökkent, igaz a zsugorodás mértéke kisebb, mint egy évvel ezelőtt. Az első negyedévben 179 millió alkalmazásprocesszort szállított le a Qualcomm, ami 10 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál. A második negyedévben 187 milliót mutatott a számláló, amely 14 millióval múlja alul a 2016-os eredményt, az első féléves idei számok a 2013-as mutatókhoz vannak közelebb. A harmadik negyedévre optimista, 205-225 milliós eladással kalkulál a tervezőcég, amely az eddigi csúcsot jelentő 2014-es és 2015-ös eredmények között lenne.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az alkalmazásprocesszorokat is magában foglaló QCT (Qualcomm CDMA Technologies) üzletág bevétele ezzel 4,1 milliárdon zárt, amely 5 százalékos javulást jelent az előző évi összeghez viszonyítca. Ezzel szemben a szellemi tulajdon, azaz a licencek monetizálásával foglalkozó QTL (Qualcomm Technology Licensing) divízió igencsak gyászosan szerepelt, a tavalyi 2,04 milliárdhoz képest csak 1,17 milliárd folyt be, amely 42 százalékos zuhanást jelent. A vállalat szerint ennek egyik legfőbb oka az Apple-lel kialakult vita, a Qualcomm szerint ugyanis a partner és annak bérgyártói nem fizetnek egyes technológiák után.

Milliárdos mínuszok

Hasonlóan kellemetlenül érintette a vállalat egyes pénzügyi mutatóit az a két, közel milliárdos tétel, amelyek kifizetését ebben a negyedévben tette meg a Qualcomm. Az egyik számla 940 millió dollárról szól, az összeg pedig a BlackBerry kasszájában landolt. Ezt a két fél bíróságon kívül megegyezésének értelmében a korábbi évek jogdíjainak túlfizetése miatt kapta a kanadai cég. A BlackBerry korábban azt nehezményezte, hogy 2010-2015 között túlfizette a jogdíjakat, amelyket a rádiós technológiát használó készülékek után kell fizetni a cégeknek a chipek árán kívül. A kanadai cég ezt egy előrefizetési megállapodás keretében tette, és a későbbiekben derült ki, hogy többet fizetett, mint amennyit végül felhasznált.

A másik hasonló, 927 millió dolláros tétel egy bírság, amelyet a dél-koreai KFTC (Korea Fair Trade Commission) szabott ki a Qualcommra. Az ok versenyellenes üzleti gyakorlatai, a decemberi határozat szerint ugyanis az amerikai cég nem fair licencelési gyakorlatot folytatott. A KFTC szerint a Qualcomm gyakorlatilag árukapcsolással értékesítette népszerű rádiós modemeit, a csomagokba olyan licenceket is beletett, amelyek nem tartoztak a chipekhez, a vásárlóknak azokra nem volt szükséges, miközben az árazást kvázi kilóra, számára kedvezően alakította ki. Emellett a Qualcomm konkurensei (Intel, Samsung, MediaTek) számára megtagadta vagy limitálta a modemekhez szükséges szellemi tulajdon licencelését, ezzel akadályozva a termékek értékesítését, azok ugyanis így jogi szempontból erősen sebezhetőek voltak.

a címlapról