Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 20. 14:03

Csökkent a Qualcomm bevétele

Határozott a csökkenés, de a Qualcomm várakozásait így is felülmúlva bevétel.

A vártnál jobban sikerült a Qualcomm legutóbbi negyedéve, a vállalat bevétele így "csak" 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ezzel a tavalyi 6 milliárd dolláros összeg 5,4 milliárdra zsugorodott. Ennél letaglózóbb, hogy a profit 40 százalékkal, 1,4 milliárdról 900 millió dollárra apadt. Az igen határozott csökkenés hátterében néhány egyszeri tétel áll, a Qualcomm ugyanis a BlackBerrynek és a KFTC-nek (Korea Fair Trade Commission) is kifizetett egy-egy közel milliárdos számlát.

A bevétel egy igen nagy szeletét jelentő MSM chipek (a "Snapdragonok") forgalma tovább csökkent, igaz a zsugorodás mértéke kisebb, mint egy évvel ezelőtt. Az első negyedévben 179 millió alkalmazásprocesszort szállított le a Qualcomm, ami 10 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál. A második negyedévben 187 milliót mutatott a számláló, amely 14 millióval múlja alul a 2016-os eredményt, az első féléves idei számok a 2013-as mutatókhoz vannak közelebb. A harmadik negyedévre optimista, 205-225 milliós eladással kalkulál a tervezőcég, amely az eddigi csúcsot jelentő 2014-es és 2015-ös eredmények között lenne.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az alkalmazásprocesszorokat is magában foglaló QCT (Qualcomm CDMA Technologies) üzletág bevétele ezzel 4,1 milliárdon zárt, amely 5 százalékos javulást jelent az előző évi összeghez viszonyítca. Ezzel szemben a szellemi tulajdon, azaz a licencek monetizálásával foglalkozó QTL (Qualcomm Technology Licensing) divízió igencsak gyászosan szerepelt, a tavalyi 2,04 milliárdhoz képest csak 1,17 milliárd folyt be, amely 42 százalékos zuhanást jelent. A vállalat szerint ennek egyik legfőbb oka az Apple-lel kialakult vita, a Qualcomm szerint ugyanis a partner és annak bérgyártói nem fizetnek egyes technológiák után.

Milliárdos mínuszok

Hasonlóan kellemetlenül érintette a vállalat egyes pénzügyi mutatóit az a két, közel milliárdos tétel, amelyek kifizetését ebben a negyedévben tette meg a Qualcomm. Az egyik számla 940 millió dollárról szól, az összeg pedig a BlackBerry kasszájában landolt. Ezt a két fél bíróságon kívül megegyezésének értelmében a korábbi évek jogdíjainak túlfizetése miatt kapta a kanadai cég. A BlackBerry korábban azt nehezményezte, hogy 2010-2015 között túlfizette a jogdíjakat, amelyket a rádiós technológiát használó készülékek után kell fizetni a cégeknek a chipek árán kívül. A kanadai cég ezt egy előrefizetési megállapodás keretében tette, és a későbbiekben derült ki, hogy többet fizetett, mint amennyit végül felhasznált.

A másik hasonló, 927 millió dolláros tétel egy bírság, amelyet a dél-koreai KFTC (Korea Fair Trade Commission) szabott ki a Qualcommra. Az ok versenyellenes üzleti gyakorlatai, a decemberi határozat szerint ugyanis az amerikai cég nem fair licencelési gyakorlatot folytatott. A KFTC szerint a Qualcomm gyakorlatilag árukapcsolással értékesítette népszerű rádiós modemeit, a csomagokba olyan licenceket is beletett, amelyek nem tartoztak a chipekhez, a vásárlóknak azokra nem volt szükséges, miközben az árazást kvázi kilóra, számára kedvezően alakította ki. Emellett a Qualcomm konkurensei (Intel, Samsung, MediaTek) számára megtagadta vagy limitálta a modemekhez szükséges szellemi tulajdon licencelését, ezzel akadályozva a termékek értékesítését, azok ugyanis így jogi szempontból erősen sebezhetőek voltak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról