Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

400 milliárd dollárra rúghat a félvezetőpiac idei forgalma

Asztalos Olivér, 2017. július 11. 16:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ezzel hét év alatt harmadával nőne a szereplők bevétele, a Samsung pedig átveheti a vezetést.

Rekordforgalmat generálhat idén a félvezetőpiac - áll a Gartner legújabb prognózisában. A piackutató arra számít, hogy a 2017-es bevétel 401,4 milliárd dolláron áll majd meg, ami 16,8 százalékos növekedés lenne a tavalyi 343,5 milliárdos forgalom után. Perspektívába helyezve: az évezredfordulón még 200 milliárd volt a bevétel, ami mindössze 10 év leforgása alatt 50 százalékkal, 300 milliárdra nőtt, az idei év végére pedig újabb 100 milliárddal ugorhat feljebb a forgalom, a tendencia pedig várhatóan folytatódik.

A hosszútávú fellendülés a különféle elektronikai és IT eszközök robbanásszerű terjedésének köszönhető, amelyből kiemelkedik az okostelefonos piac, illetve az adatközpontok növekedése. Előbbi a közelmúlt egyik kutatása szerint már stagnálást mutat, miközben utóbbiak várhatóan tovább gyarapodnak, köszönhetően az AI (mesterséges intelligencia) és az IoT felfutásának, a szenzorok adatainak feldolgozása adatközpontokban történik. Emellett az IoT közvetlenül is meghajtja a félvezetőipart, a szereplők több milliárd apró lapka legyártását vizionálják az új irányban.

A rövidtávú növekedés egy nagyobb része a memóriáknak köszönhető, a DRAM és NAND chipek piacán ugyanis ősz óta a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot. A Samsung legutóbbi pénzügyi jelentéséből az is jól látszik, hogy mindez számszerűen mennyit jelent: memóriás részleg bevétele 53 százalékkal, 10,68 milliárd dollárra emelkedett, a megtermelt üzemi eredmény pedig több, mint kétszeresére, 5,56 milliárdra ugrott. A Gartner egyik elemzője ugyanakkor arra számít, hogy legkésőbb 2019-ben kipukkad a memória lufija, ami visszaesést jelenthet a dél-koreai vállalatnak.

Addig viszont soha nem látott magasságokba törhet a Samsung, és előreléphet a 2002-ben megszerzett második helyről az elsőre, ahol 1993 óta megszakítások nélkül az Intel áll. Az előzetes várakozások szerint a Samsung a legutóbbi negyedévben 15,1 milliárd dollár értékben adott el különféle félvezetőket, miközben az Intel ennél 700 millió dollárral kevesebbet, 14,4 milliárdot forgalmazott. A prognózis szerint a vállalat előnye éves szinten is megmarad, a dél-koreai cégnek jelen állás szerint 63,6 milliárdot jósolnak, miközben az Intel csak 60,5 milliárdos forgalomra számíthat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.