Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 11. 16:07

400 milliárd dollárra rúghat a félvezetőpiac idei forgalma

Ezzel hét év alatt harmadával nőne a szereplők bevétele, a Samsung pedig átveheti a vezetést.

Rekordforgalmat generálhat idén a félvezetőpiac - áll a Gartner legújabb prognózisában. A piackutató arra számít, hogy a 2017-es bevétel 401,4 milliárd dolláron áll majd meg, ami 16,8 százalékos növekedés lenne a tavalyi 343,5 milliárdos forgalom után. Perspektívába helyezve: az évezredfordulón még 200 milliárd volt a bevétel, ami mindössze 10 év leforgása alatt 50 százalékkal, 300 milliárdra nőtt, az idei év végére pedig újabb 100 milliárddal ugorhat feljebb a forgalom, a tendencia pedig várhatóan folytatódik.

A hosszútávú fellendülés a különféle elektronikai és IT eszközök robbanásszerű terjedésének köszönhető, amelyből kiemelkedik az okostelefonos piac, illetve az adatközpontok növekedése. Előbbi a közelmúlt egyik kutatása szerint már stagnálást mutat, miközben utóbbiak várhatóan tovább gyarapodnak, köszönhetően az AI (mesterséges intelligencia) és az IoT felfutásának, a szenzorok adatainak feldolgozása adatközpontokban történik. Emellett az IoT közvetlenül is meghajtja a félvezetőipart, a szereplők több milliárd apró lapka legyártását vizionálják az új irányban.

A rövidtávú növekedés egy nagyobb része a memóriáknak köszönhető, a DRAM és NAND chipek piacán ugyanis ősz óta a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot. A Samsung legutóbbi pénzügyi jelentéséből az is jól látszik, hogy mindez számszerűen mennyit jelent: memóriás részleg bevétele 53 százalékkal, 10,68 milliárd dollárra emelkedett, a megtermelt üzemi eredmény pedig több, mint kétszeresére, 5,56 milliárdra ugrott. A Gartner egyik elemzője ugyanakkor arra számít, hogy legkésőbb 2019-ben kipukkad a memória lufija, ami visszaesést jelenthet a dél-koreai vállalatnak.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Addig viszont soha nem látott magasságokba törhet a Samsung, és előreléphet a 2002-ben megszerzett második helyről az elsőre, ahol 1993 óta megszakítások nélkül az Intel áll. Az előzetes várakozások szerint a Samsung a legutóbbi negyedévben 15,1 milliárd dollár értékben adott el különféle félvezetőket, miközben az Intel ennél 700 millió dollárral kevesebbet, 14,4 milliárdot forgalmazott. A prognózis szerint a vállalat előnye éves szinten is megmarad, a dél-koreai cégnek jelen állás szerint 63,6 milliárdot jósolnak, miközben az Intel csak 60,5 milliárdos forgalomra számíthat.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról