Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 4. 13:51

"Multigig" adapterek jönnek a konzumer piacra

Az Asus elsők között jelentkezett PCI Express csatolós bővítőkártyával.

10 gigabites Ethernet adapterrel jelentkezett az Asus, a PCI Express csatolós bővítőkártyával a konzumer piacot célozza a gyártó. Az 5 és 2,5 gigabites kapcsolatokat is támogató eszközre 100 dolláros árcímkét aggatott a tajvani cég, amely az újdonság felárát is figyelembe véve viszonylag kedvezőnek nevezhető. Ennek ellenére most sem éri meg kapkodni a beruházással, hisz a konkurensek reakcióját követően borítékolható, hogy mérséklődni fog az ár, miközben a magasabb átviteli sebesség kiaknázáshoz szükséges egyéb eszközök (pl. routerek) is megjelennek majd.

Az XG-C100C típusjelzésű bővítőkártyára az Aquantia egy portos, AQtion AQC107 hálózati vezérlőchipje került. A tavaly bemutatott kontroller sajátossága, hogy a 100M, 1G, 2.5G, és 5G kapcsolatok mellett a 10 gigabites módot is támogatja, utóbbi kivételével pedig 100 méteres távolságig Cat5e kábellel is elérhető bármelyik üzemmód - köszönhetően a bimbózó IEEE 802.3bz szabványnak. A maximális átviteli sebesség kiaknázásához négy PCIe 3.0 sávot kell biztosítani, de a csatolófelület PCIe 2.0-ig skálázható vissza az átviteli sebesség csökkenése mellett.

A vezérlőchip gyártójának mérései szerint az Asus kártyán lévő AQ107 esetében 9,5 Gbps-os maximális átviteli sebességet mutatott, amelyhez már magas, 12-20 százalékos CPU terhelés társult. 5G módban 4,6 Gbps volt a csúcsérték 6-14 százalékos terhelés mellett, amihez 3 wattos fogyasztás társult, tehát nem véletlen, hogy az Asus jókora hűtőbordát helyezett kártyájára. Az Aquantia megjegyezte, hogy 1G módban a népszerűbb (pl. Realtek) vezérlőkhöz képest alacsonyabb késleltetést biztosít a chip, hála a lapka nagyobb számítási teljesítményének.

Bár a 100 dolláros ár első hallásra magasnak hangozhat egy konzumer hálózati kártyáért, a hasonló, szerverekbe és/vagy munkaállomásokba szánt megoldásokért nagyjából legalább a dupláját kell kifizetni, igazi ezért cserébe a vállalati felhasználáshoz szükséges funkciókat biztosítanak a termékek. Az Aquantia tavaly bejelentett termékei ezek nagy részét nem kínálja, csupán olyan alapfunkciók vannak jelen, mint a Wake-on-LAN, a QoS, vagy a CPU tehermentesítésére hivatott módok (LSO, LRO, header checksum).

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Asus után várhatóan több más gyártó is jelentkezik majd az AQtion AQC107-re épülő megoldásával, amely lassan, de biztosan lejjebb nyomhatja a termékek árát. Az Aquantia egyébként saját, AQC107-re épülő kártyájára 127 dolláros árat adott meg, amihez képest az Asus terméke már most olcsóbb.

De hol vannak a routerek?

A gyorsabb kapcsolatot biztosító kártyák ugyanakkor mit sem érnek megfelelő hálózati eszközök nélkül, switch vagy router hiányában legfeljebb két számítógépet lehet összekötni egy-egy adapterrel. Ilyen szempontból egyelőre igencsak szegényes a kínálat, az Asus ősszel mutatta be XG-U2008 típusjelzésű switch-ét, ám ezen is csak két 10 gigabites port van a nyolc darab 1 gigabites mellett, igaz ezért cserébe viszonylag baráti, 250 dolláros az árcímke, egy kizárólag 10 gigabites portokat tartalmazó switch ára ennek nagyjából háromszorosa. Konzumer routerekből egyelőre sem 10, sem pedig 5 vagy 2.5 gigabites ("bz"-s) nincs, aminek oka, hogy a hálózati rendszerchipek tervezői (pl. Broadcom) még nem álltak elő a szabványokkal kompatibilis megoldásaikkal, az első fecskék legkorábban valamikor az év végén jelenthetne meg.

Vállalati környezetben is kezdhet terjedni a "bz", a Cisco legújabb 9000-es Catalyst sorozata már támogatja a szabványt, így ilyen profi környezetben már lelhet piacra az Asus új kártyája, amennyiben (például videós munkaállomásokhoz) erre igény van.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról