Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

NetApp AFF: megbízható flash alapú tárolás, a 2017-ben kötelező funkciócsokorral

HWSW, 2017. május 15. 10:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

hirdetés

A tárolótechnológiák, amelyek mellett a költségek leszorításakor sem mehetünk el - egy pakkba szedve.

Napjainkban két jelentős trend hatása látható az adattárolási piacon: a felhő szolgáltatások térnyerése illetve a flash alapú technológiák szélesebb körű használata. Az adattárolással szembeni elvárások közben folyamatosan erősödnek - a változások hatásaként az központi elosztott tárolókban a korábbi több rétegű adatkiszolgálást fokozatosan a csak flash alapú megoldások veszik át. Az utóbbi években ezen tárolótechnológiák megbízhatósága fejlődött, emellett kapacitásuk is lényegesen növekedett. Míg pár évvel ezelőtt a jellemző SSD méret 100-400 gigabájt volt, ma már inkább az 1 terabájt fölötti kapacitás jellemző.

A kapacitásnövekedés mellett egy másik fontos hatás is megfigyelhető: a flash alapú tárolás költségeinek csökkenése. Itt a nyilvánvaló költségcsökkenés mellett (a kapacitásarányos ár  csökkenése) ugyancsak fontos a tárolóban használt technológiák együttese. A NetApp AFF alapú tárolók a következő technológiákat alkalmazzák:

  • Inline Zero Block Elimination: a virtualizált környezetekben használt technológiák által generált nagy mennyiségű 0 bit mellőzése.
  • Inline Adaptive Compression: a beérkező adatfolyam tömörítése, az alkalmazások által generált adat nagy része jól tömöríthető – ez leginkább adatbázis-környezetekben jellemző.
  • Inline Deduplication: a beérkező adatok ismétlődésének kiküszöbölése, főként virtualizált környezetekre jellemző.
  • Inline Data Compaction: A korábbi három technológia által csökkentett adatok ideális tárolása a tárolóra optimalizálva.

Ezen technológiák nem újak az adattárolásban, de szerepük egyre jelentősebb, illetve együttes használatuk is egyre fontosabbá válik. Amíg korábban többrétegű adattárolásban ugyan elérhetőek voltak (a NetApp deduplikáció például 2007-ben jelent meg) ezekben a környezetekben a teljesítményre tervezett rendszerek kapacitása jellemzően több, mint amit az alkalmazás környezet igényel. Flash alapú tárolás esetén ez az arány megfordul, hiszen a média jóval nagyobb teljesítmény leadására képes, így ezekben a eszközökben a kapacitás fontosabb szerephez jut.

Lényegében egy flash alapú tároló esetében ezek a technológiák már a kapacitás tervezésénél szerepet kapnak, ugyanakkor pontos tervezés esetén elérhető, hogy a tisztán flash alapú tároló induló költsége egy több rétegű tárolóéhoz hasonló legyen. Természetesen ezen felül további jelentős költségcsökkenés érhető el az áramfelvétel, hűtés, illetve az üzemeltetés során is. Szintén a költségek csökkenésének köszönhetően ma már kisebb ügyfelek is tervezhetnek tisztán flash alapú tárolással, mivel belépő szintű tárolók - NetApp A200 - is elérhetők a piacon.

Úgy tűnik, hogy ez az adattárolás az adatközpont minden problémáját megoldja – ez persze nem teljesen igaz. A flash alapú technológia jellemzően az elsődleges tárolókban elterjedt, ahol a cél az alkalmazások hatékony és gyors futása. Egy meglévő környezetben az elsődleges tároló cseréje egy flash alapú eszközre nem, vagy csak csekély hatást gyakorol például a mentési és visszaállítási folyamatokra. Emiatt tovább éleződik a helyzet, mivel az alkalmazások az új környezetben jobban teljesítenek, de visszaállításukra egy esetleges hiba vagy teszt esetén ugyanúgy órákat kell várni (a hiba utáni szolgáltatáskiesés sem csökken számottevően). A mentésre optimalizált rendszerek - nevükből adódóan - a mentési időt csökkentik (például örökös különbségi mentési eljárással), de a visszaállítási idők csökkentése csak akkor érhető el, ha az alkalmazások tárolóba épített integrált adatvédelmi eljárásokat használnak, például alkalmazás konzisztens pillanatkép felvételt, amelyek formátuma megőrizhető és könnyedén visszaállítható másodlagos mentési tárolón is. A NetApp AFF tárolórendszerek a korábbi FAS eszközökhöz hasonlóan tartalmazzák a beépített adatvédelmi szolgáltatást így megoldást adnak a mentési és visszaállítási kihívásokra is a teljesítmény csökkenése nélkül.

[A ALEF Distribution megbízásából készített anyag]

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.