Szerző: Hlács Ferenc

2017. május 9. 10:31

Frissíti középszintű chipjeit a Qualcomm

Az új Snapdragon 660 és 630 platformok eddig csak a felső kategóriából ismert funkciókkal érkeznek.

Frissíti a középkategóriás felhozatalt a Qualcomm, a vállalat két új SoC-t jelentett be, ezek a Snapdragon 660 és 630 lapkák. A termékekkel a cég igyekszik néhány a prémium szegmensből ismerős funkciót is lecsorgatni a barátságosabb árkategóriákba, hogy azokat vonzóbbá tegye, a 600-as széria többek között most kap először gépi tanulási képességeket, de a Quick Charge 4 is megérkezik a repertoárba - emellett persze a kötelező, inkrementális újítások is megérkeztek a chipekbe.

A kettő közül magasabbra pozicionált Snapdragon a saját fejlesztésű Kryo magokat használja, két klaszterben összesen négy darab ketyeg a Kryo 260 nagy teljesítményre kihegyezett változatából 2,2 gigahertzen, illetve ugyancsak négy a kedvező fogyasztásra optimalizált variánsból, 1,8 gigahertzen. A SoC-ra egy Adreno 512 GPU is jutott, amely a gyártó szerint 30 százalékkal teljesít jobban, mint az előző generációs 510-es modell, továbbá támogatja a Vulkan API-t és maximum 2560x1600 pixeles felbontású kijelzőket hajt meg.

A chipbe mindezek mellett a vállalat Hexagon 680 DSP-je is bekerült, ami a Snapdragon 820-ból is ismerős lehet. A blokk HVX (Hexagon Vector Extensions) támogatással rendelkezik, továbbá 1024 bites vektorokkal operál, elsősorban a kép- és videófeldolgozást, illetve a VR-tartalmak megjelenítését téve hatékonyabbá. A Qualcomm szerint a Hexagon 680 az ilyen műveletekben tízszer energiahatékonyabb a CPU-s/GPU-s feldolgozáshoz képest. A Snapdragon 660 továbbá a Qualcmm Neural Processing Engine SDK-ját is támogatja, így a Hexagon 680 olyan keretrendszerekkel is használható, mint a TensorFlow vagy a Halide, a különböző gépi tanulási feladatokhoz.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kistestvér, azaz a Snapdragon 630 továbbra sem tud szakítani a belépőkategóriába jó néhány éve bebetonozott Cortex-A53 magokkal, abból egy 2,2 és egy 1,8 gigahertzre állított négyes klasztert is találunk rajta. A GPU itt Adreno 508, a cég szerint ugyancsak 30 százalék plusz teljesítménnyel a korábbi Adreno 506-hoz képest. A Vulkan támogatás ebben az esetben sem maradhat ki a portfólióból, a felbontás viszont 1920x1200 pixelnél tetőzik. Az eszközben megtaláljuk a Hexagon 642 DSP-t is, amely az izmosabb chipben látottakhoz hasonlóan támogatja a Neural Processing Engine SDK-t, így a TensorFlow-val is használható, illetve különböző gépi tanulási feladatokra vethető be, a HVX azonban itt már kimaradt a csomagból.

Az LTE mindkét lapkánál komoly hangsúlyt kap, azok egyaránt a Snapdragon X12 LTE modemet kapják meg, amely szintén a Snapdragon 820-821 generációk öröksége. A Cat.12/13-as modem másodperceként 600 megabites elméleti maximumot ígér letöltésnél, és 150 megabitet feltöltés esetén. A chipek megkapták továbbá a Spectra 160 ISP-t is, amely a kétkamerás elrendezésekkel is megbirkózik, továbbá olyan funkciókat is támogat, mint a hibrid autofókusz vagy a hatékonyabb digitális képstabilizáció. A képességek sorából egyik lapkánál sem maradhatott ki a Qualcomm Quick Charge 4 gyorstöltési megoldása, amely, ahogy arra az Anandtech rámutat, eddig egyedül a Snapdragon 835 csúcslapkában volt elérhető. Végül de nem utolsó sorban az egyébként pin- és szoftverkompatibilis SoC-k akár 8 gigabájt LPDDR4 RAM-ot kezelnek, és a Blutetooth technológiát is támogatják. A gyártók számára a két új középkategóriás Snapdragon chip már elérhető, és a következő negyedévben már okostelefonokban is feltűnhetnek.

a címlapról