Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 15. 09:30

Végre az elosztott számításokkal is megbirkózik a TensorFlow

A rendszer 0.8-as frissítésével az elosztott számításokhoz is támogatást kapott a Google nyílt forrású gépi tanulási rendszere. Az Apache 2.0 licenc alatt igénybe vehető TensorFlow alá így akár több száz számítógép is beállítható.

Közeleg az első pontnullás verzióhoz a Google nyílt forrású gépi tanulási rendszere. A TensorFlow most érkezett a 0.8-as kiadáshoz, a frissítés pedig fontos új funkcióval egészíti ki a szoftvert, az immár az elosztott számítási megoldásokhoz (distributed computing) is kap támogatást. A rendszer így jelentősen lerövidítheti az összetett gépi tanulási modellek felépítéséhez szükséges időt, miután a folyamatokat párhuzamosan akár több száz számítógépen is képes futtatni.

A keresőóriás a csatasorba állított gépek menedzseléséhez az alacsony késleltetésű, jól skálázható elosztott rendszerekhez szánt gRPC (Remote Procedure Calls) libraryt használja. A cég szerint az elosztott számítások támogatása az egyik legjobban várt funkció volt az ügyfelek részéről - a párhuzamos műveletek felépítéséhez a vállalat egyébként egy új libraryt is kiad. A Google mindezek mellett egy webes szimulátort is létrehozott, amelyen az érdeklődők hosszas telepítési és konfigurálási folyamatok nélkül próbálhatják ki a TensorFlow-t.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Hogy már érett az elosztott modellek bevezetése, az is jól mutatja, hogy bár egy fejlett rendszerről van szó, egy a The Register által idézett kutatás szerint az bár "rendkívül rugalmas keretrendszer", teljesítménye jelenleg "nem versenyképes" más, hasonló megoldásokkal szemben. A vállalat a gépi tanulási rendszert tavaly novemberben nyitotta meg, ahhoz ugyanakkor idő kellett, hogy az elosztott feladatvégzés ne csak a vállalat egyedi adatközpontjaiban működjön.

Az Apache 2.0 licenc alatt kiadott terméket bármilyen intézmény szabadon használatba veheti. Az ingyenessé tett megoldás kapcsán a Google egyik nem titkolt reménye, hogy az a köré épülő közösségnek hála egyre gyorsabban fejlődik majd, amiből maga cég is hasznot húzhat. A megoldás DistBelief néven futó korábbi generációjával egyébként többek között az Google Photos intelligens keresőmotorja vagy a Google Inboxban bemutatott automatizált email válaszok mögött is találkozhattunk. Aki közelebbről is megismerkedne a TensorFlow-val, annak érdemes ellátogatnia a projekt GitHub oldalára.

a címlapról