Szerző: Habók Lilla

2017. május 4. 15:00

1,9 milliárd felhasználót számlál a Facebook

Érdekes kettősség a Facebook kommunikációjában, hogy egyszerre koncentrál az értékteremtő közösségekre és a közösség monetizálására. A kulcs még mindig a mobilos hirdetések fejlesztése és a videós tartalmak terjesztése.

Szinte hihetetlen, hogy a Facebook az elmúlt év minden negyedévében (az előző évhez képest) több mint ötven százalékkal tudta növelni bevételét, a március végével záruló 2017-es első negyedév azonban már e léc alá csúszott: a 8,03 milliárd dolláros bevétel 49 százalékos növekedést jelent az előző év azonos negyedévében bejelentett összeghez képest, ami így is felülteljesítette az elemzői elvárásokat. Ebből 7,86 milliárd dollár a hirdetésekből befolyt pénz, amely viszont 51 százalékkal több a 2016-os reklámbevételnél. A mobilos hirdetések még tovább erősödtek, a reklámbevételnek már a 85 százalékát teszik ki, pedig az egy évvel ezelőtti nyolcvan százalék körüli arány is kiemelkedőnek számított. Ehhez képest a fizetési és egyéb díjak 3 százalékkal tovább estek, jelenleg 175 millió dollárt jelentenek a cég számára.

Kiemelte Sheryl Sandberg ügyvezető igazgató is a negyedéves jelentéshez kapcsolódó elemzői konferenciahíváson, hogy a mobilos hirdetéseknek a jövőben is nagy szerepet szánnak, mivel a megfigyelésük szerint egyre több cég tér át a mobilos marketingre. Adatai szerint 70 millió vállalkozás használja a Facebook Pages szolgáltatást havi szinten és 5 millió aktívan hirdet közülük a közösségi oldalon, ebből pedig 1 millióan fejlődő piacokon működnek.

Egy kreatív csapat kifejezetten azon dolgozik, hogy a hirdetések könnyebben optimalizálhatóak legyenek mobilra, és tovább fejleszti a cég a Dynamic Ads szolgáltatást, amely különböző eszközökön segít megcélozni a cégeknek a közönséget. Valamint az újfajta hirdetések közé tartozik a Collection típus, amely a videókat és a képetek kombinálja a cégek termékeinek a bemutatásához, majd elvezet a megvásárlásukhoz.

Ezenkívül a Facebook hirdetéses csapata alkotta meg az Instagram Stories teljes képernyős reklámjait is, amely a brandépítést és a termékeladást egyaránt szolgálja - bár a pontos bevételi adatokat a Sandberg nem árulta el, annyit hozzátett elemzői kérdésre, hogy 700 millió havi aktív felhasználó mellett 1 millió hirdető és 8 millió vállalati profil jelenik meg a platformon. A Messengeren és a WhatsAppon pedig az ügyvezető nyilatkozata alapján a cég még mindig az organikus felhasználói tevékenységekre vár, amelyhez a vállalatok is tudnak majd csatlakozni.

Értékteremtő közösségeket akar Zuckerberg

A növekedés a felhasználói számban is jelentkezett, a napi 1,28 milliárd facebookozó 18 százalékkal több a 2016-os adatokhoz képest. A havi aktív felhasználók száma pedig 1,94 milliárd, ami 17 százalékos emelkedés éves viszonylatban. A legtöbb aktív felhasználót mindkét esetben az ázsiai és csendes-óceáni régió jelenti, amelyet a "világ többi része" követ - ők adják lényegében az aktív felhasználói bázis háromnegyedét. Monetizáció szempontjából viszont ellenkező a helyzet, egy átlag amerikai felhasználón a cég 17,07 dollárt keres, egy európain pedig 5,42 dollárt, míg a másik két régió esetében az összeg nem éri el a két dollárt. Érdekes továbbá, hogy a Facebook ezúttal nem emelte ki, hogy mekkora ezekből a számokból azoknak az aránya, akik csak mobilról látogatják a közösségi oldalt - ellentétben az előző negyedévekben közölt adatokkal.

Fontosnak tartotta Zuckerberg kiemelni az elemzői konferenciahíváson, hogy az elmúlt évtizedben a Facebook a barátok és a család összekapcsolására fókuszált, a következő célja pedig a közösségépítés - mint ahogy arról a Facebook manifesztóban ezt hosszan kifejtette. Jelenleg 100 millió felhasználó tagja a vezérigazgató szerint "értékteremtő csoportoknak", mint például szülői közösségeknek, ritka betegségekkel vagy egyéb támogatással foglalkozó csoportoknak. A következő néhány évre a Facebook-vezér azt a célt tűzte ki, hogy több mint 1 milliárd ember csatlakozzon ilyen jellegű csoportokhoz az oldalon, ahol minél több időt tölt e.

Ennek érdekében indította el a kék óriás a Community Help eszközt, amely a természeti katasztrófák érintettjeinek segít összekötni őket a támogatókkal, és egy olyan adományozói funkcióit, amellyel a felhasználók saját maguknak vagy barátaiknak gyűjthetnek pénzt megalapozott célok érdekében. Jelenleg 4500 tagot számol a Community Operations csoport, amelyet a következő évben Zuckerberg még 3000 olyan fővel szeretne növelni, akik az oldalra kikerülő tartalmat felügyelik - mint egy elemzői kérdésre hozzátette, a mesterséges intelligencia a szöveges tartalmakat egyelőre jobban tudja kezelni a fotóknál és a videóknál, ezért van szüksége a monitorozást végző tagok bővítésére.

Továbbá a közösségi fejlesztések közt említette meg a cégvezető a félrevezető hírek elleni küzdelmet, amelyhez külön tényszerűség-ellenőrző bizottság tartozik, akiknek többek közt a felhasználók is jelezhetik a gyanús tartalmakat. A cég egy olyan funkciót is tesztel, amellyel a jövőben hasonló hírek jelennének meg egy cikk elolvasása előtt, hogy a felhasználó könnyebben dönthessen a cikk tartalmáról - legalábbis a tervek szerint.

Működnek a Snapchat-klónok

Az egyik legérdekesebb adat az elemzőknek szóló konferenciahívás alapján, hogy a WhatsApp Stories már 175 millió napi aktív felhasználót tudhat magáénak. Ez az a funkció, amelyet a Snapchettől másolt le először az Instagram, majd a Facebook sorban minden más szolgáltatásába beépítette. Eddig a használatát a szakértők általában az Instagrammal vetették össze (amely jelenleg 200 millió aktív felhasználónál tart), de úgy tűnik, az 1 milliárd felhasználóval rendelkező csevegős app 10 hetes sztori-klónja még nagyobb kihívója az eredeti Snapchat funkciónak.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A ma bejelentett felhasználói szám szerint többen aktívak napi szinten a WhatsApp Stories-on mint a 161 millió napi aktív tagot számláló teljes Snapchaten. Az egyetlen mentsvára a nemrég tőzsdére vonult, eltűnős üzenetekről elhíresült alkalmazásnak, hogy a rajongói kifejezetten hűségesek, és a felhasználóik fele egyáltalán nem használja a Facebook szolgáltatásait az App Annie adatai alapján.

Videó és AR az irány

A videós formátum elterjesztése még mindig a cég egyik első számú célja, Zuckerberg adatai szerint öt videóból egy élő közvetítés, és az elmúlt egy évben a Live napi nézőszáma több mint négyszeresére növekedett. "A következő öt évben azok köré a termékeink köré építünk ökoszisztémát, amelyet már most is sok ember használ. Az élő videót ebbe a kategóriába sorolom." - fűzte hozzá Zuckerberg. Arra a kérdésre pedig, hogy a televízióval szemben hogyan pozicionálja magát a cég, Sandberg válaszolt: "Azt hiszem, egyre kevésbé az a kérdés, hogy mit tehetsz meg tévé nélkül, hanem inkább az, hogy mobil nélkül is megteheted-e." - így leginkább a kreatív csoport olyan videós hirdetéseken dolgozik, amelyek mobilon működnek a legjobban.

Ahogy a legutóbbi F8 konferencián is szó volt róla, az eddigi videós lehetőségek mellé megérkeznek majd a kiterjesztett valósághoz kapcsolódó elemek is. Továbbá a videós funkciók beépülnek a Messenger Day és a Facebook Stories szolgáltatásokba, amelyekről ugyan nem derült ki adat, de a tapasztalat szerint eddig a felhasználók körében nem érték el népszerűséget. A videó és az AR elterjedésére azonban nem csak ezekben, hanem teljes Facebook családban számíthatunk, hamarosan.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról