Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 10. 13:23

Messenger Day: ismét a Snapchattől merít a Facebook

Világszerte elérhető a Facebook Snapchat Stories klónja. A Messenger Day felületén a chatappban készített fotókat tehetjük közzé az ismerősök számára, a képek 24 óra elteltével automatikusan törlődnek.

Nem lassít a fáradhatatlan Snapchat-klónozással a Facebook, a közösségi oldal ezúttal a nemrég tőzsdére vonult szolgáltatás Stories funkcióját emelte át saját chatalkalmazásába, Messenger Day néven. Az új opcióval a Messenger appból lőtt fényképek nem csak üzenetben küldhetők el a kiválasztott címzetteknek, de 24 órán keresztül láthatóvá tehetők az ismerősök vagy azok egy csoportja számára. A megoldás tesztüzemben eddig is kipróbálható volt, mostantól azonban a Facebook globálisan is elérhetővé teszi.

A Day vagy "Napom" felülete Messengert megnyitva annak felső sávjából érhető el, a magyar appban a "Megosztás a napomban" gombra bökve. Emellett egyes beszélgetéseken belül, az elküldött fényképeken is megjelenik egy plusz jeles ikon, ezeket egy gombnyomással hozzáadhatjuk a 24 órás fotófolyamhoz. A Messenger appban készített fotók kidekorálására természetesen számos lehetőség van, a kamerás felület felső sarkában lévő ikonokra bökve különböző buborékokba rendezett szövegekkel, kézzel firkált rajzokkal vagy a chatappból korábban megismert ábrák-figurák valamelyikével is megtoldhatjuk az adott képet. A Snapchat-kopírozás persze nem lenne teljes az arcfelismerésre építő effektusok nélkül, ebből is találni néhányat a Messengerben, noha ezek egyelőre jóval kezdetlegesebbek, mint a szellemlogós rivális esetében.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ha a fotókra elég effektet és firkálmányt halmoztunk, a felület jobb alsó sarkában lévő küldés gombbal továbbíthatjuk azt a szerencsés ismerősöknek vagy tehetjük közzé a napunkhoz sorolt fényképek között, ahol 24 óráig tekinthetők meg, majd automatikusan törlődnek. A napi fotófolyamot nem kell feltétlenül minden ismerőssel megosztani, az app felületén beállítható, hogy azt pontosan kik lássák - ehhez megadhatunk egy saját listát vagy épp a teljes ismerőslajstromból blokkolhatunk egyes személyeket. A közzétett fényképek a 24 óra lejárta előtt is bármikor igény szerint törölhetők.

A Messenger Dayt a korlátozott próbaüzem során a Facebook egyes felhasználóknak már elérhetővé tette, az első ilyen tesztek tavaly ősszel kezdődtek. A globális rajttal a vállalat kőkemény offenzívát indít a különösen a fiatalok körében rendkívül népszerű Snapchat ellen - továbbá a közösségi óriás reményei szerint új bevételi forrást is jelent majd a cégnek. Ha ugyanis a funkció megfelelő népszerűségre tesz szert, a Facebook tervei szerint hirdetéseket is beszúr majd az ismerősök képei közé.

a címlapról