Szerző: Gálffy Csaba

2017. április 4. 10:30

Itt az újra független McAfee

Újabb kudarcos kiruccanásból tér vissza az Intel, az okostelefonok és tabletek mellett a kiberbiztonság is méretes lyukat ütött a cég pénzügyein.

A McAfee mától újra független cégként működik tovább - jelentette be a cég, miután végre lezárult a tavaly ősszel bejelentett tranzakció. A lépés pontot tesz az Intel újabb kudarcos (és elképesztően drága) kiruccanásának végére, ezúttal az IT-biztonsági piacról vonul vissza a chipgyártó óriás.

Tűzfalnak futottak

A McAfee leválasztását még szeptember elején jelentette be az Intel, az elmúlt mintegy hét hónapban azon dolgozott a cég és a többségi tulajdont vásárló TPG Capital, hogy létrehozza a McAfee új, független szervezeti struktúráját és rendezze a tranzakció pénzügyi és jogi részleteit. Ezzel az Intel látványos (és költséges) hátraarcot hajtott végre, az elképesztő, 7,68 milliárd dolláros összegért felvásárolt McAfee-t ugyanis az új tranzakció mindössze 4,2 milliárd dollárra értékeli, amely még úgy is roppant kevés, hogy az IT biztonsági portfólió bizonyos más elemeit külön értékesítette az Intel, az NGFW-részleget például a Raytheon-Websense vette át.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Intel még 2011-ben vásárolta fel a McAfee-t, az eredeti elképzelés szerint az informatikai biztonsággal foglalkozó cég megszerzésével az Intel nagyszabású IT biztonsági portfóliót épített volna ki, szoros harmóniába fogva a szoftvereket és a gyártó központi kompetenciájának számító processzorokat.

Az irány alapvetően nem volt elhibázott, az Intel jól látta meg, hogy ez a terület gyorsan fel fog futni és mára igazi aranykorát éli: az államok között folyamatosan zajló kiberháború komoly offenzív és defenzív fegyverkezési versenyt indított be, de látványosan meglódult a nagyvállalati költés is, és további jelentős növekedés várható. Ebből az Intel azonban már csak kisebbségi tulajdonosként veszi ki a részét, a cég ugyanis (egyelőre) megtartotta a McAfee 49 százalékos részesedését.

A kivonulás előtt az Intel azért igyekezett még házon belül megreformálni. Az új paradigma szerint az Intel az IT-biztonsági "szövetet" kínált volna, erre építhetnek majd partnerek saját megoldásokat. Lényegében arról van tehát szó, hogy az Intel Security Connected formájában egy biztonsági platformot hozott volna létre, amelyet megnyit a partnerek előtt és segít nekik ökoszisztémává bővíteni azt. A platform részei például a McAfee Data Exchange Layer vagy a McAfee Threat Intelligence Exchange, amelyekhez külső fejlesztők szolgáltatásai, szoftverei tudnak csatlakozni és információt cserélhetnek vele. Jelen állás szerint ezek a tervek a cég eladásával füstbe mentek, az új stratégiát azonban az új vezetés egyelőre nem részletezte.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról