Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Újabb masszív leépítések az IBM-nél

Gálffy Csaba, 2017. március 31. 15:03
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nemhivatalos források szerint egész értékesítési csapatokat meneszt a cég.

Újabb jelentős leépítési hullámot jeleznek a belsős források az IBM-nél - számol be a The Register. A brit informatikai lap közvetlen és közvetett információi szerint egészen drámai elbocsátások zajlanak, a cégnél több évtizede dolgozó, egyébként példás teljesítményű szakemberek kerülnek 90 napos határidővel utcára.

A Watching IBM csoport tagjai és a Register egybevágó állításai szerint a műszaki értékesítés (szoftveres és hardveres oldalon is) érintett a leginkább, az Egyesült Államokban egész régiós értékesítési csapatokat rúg ki a cég. A mintázat alapján úgy tűnik, hogy a költségek visszavágása az elsődleges cél, így kimondottan a senior beosztású dolgozókat érinti, tekintet nélkül azok teljesítménymutatóira. Az eufemisztikusan csak "RA" (resource action) néven emlegetett elbocsátáshullámok nyomán a cég általában 90 napos felmondási időt és egyhavi fizetésnek megfelelő végkielégítést ad a dolgozóknak.

Az értesüléseket az IBM megerősítette a WRAL TechWire kérdésére. A cég álláspontja szerint bizonyos pozíciók valóban megszűntek, azonban az érintett munkavállalók számára "a cég más pozíciókat kínált fel vállalaton belül".

Az átszervezés kontextusa adott: a cég fokozatosan igyekszik leépíteni a hardveres és szoftveres bizniszeket és helyette az új generációs, jól skálázódó XaaS szolgáltatásokra átállni - ezeket "kognitív", illetve felhős nevezéktan alatt találni az IBM-nél. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a régi portfólióval tapasztalatot szerzett szakemberek megtartása (beleértve az értékesítőket) már nem minden esetben szolgálja a cég érdekeit, amely így átképzés helyett az egyszerűbb leépítés mellett dönt.

Az IBM-nél az elmúlt években rendkívül agresszív elbocsátáshullámok követték egymást, a cég megvált az amerikai dolgozók túlnyomó többségétől és helyettük elsősorban indiai kiszolgáló központokban dolgozó munkatársakkal bővült. Ezek a hullámok azonban a helyi értékesítést érdemben nem érintették, csak az informatikai és üzleti szolgáltatásokat végző, magasan képzett szakembereket. Most úgy tűnik az értékesítés is sorra került, azzal összhangban ahogy a fókusztermékek változtak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.