Szerző: Habók Lilla

2017. március 9. 09:30

Az olaszok leszedették a Facebook egyik funkcióját

Egy ideig az olaszok nem fognak hozzáférni a Facebook Nearby Places funkciójához, mivel a Business Competence-szel folytatott eljárás kötelezte Zuckerberg cégét, hogy inaktiválja a szolgáltatást, vagy fizessen napi ötezer eurót. A Facebook fellebezett az ítélet ellen.

Lemásolta a Facebook az olasz Faround alkalmazást egy olasz szoftverfejlesztőcég szerint - a milánói törvényszék pedig az olasz cég javára döntött. A keresetet még 2013-ban nyújtotta be a Business Competence, arra hivatkozva, hogy a közösségi óriás megsértette az olasz szerzői- és versenyjogi szabályokat, mivel a Facebook Nearby Places (Helyek a közelben) funkció valójában az alkalmazásuk másolata, írja a Reuters közleménye. Az előzetes döntéshozatali eljárás alapján Zuckerberg cégének választania kell, hogy megszünteti a funkciót Olaszországban vagy pedig napi ötezer eurót fizet - a per következő hónapban folytatódik, de egyelőre a Facebook levette a közelben lévő helyeket mutató szolgáltatást az olasz felhasználóknál.

A Business Competence panasza szerint a Faround (ez a Facearound rövidítése) és a Nearby ugyanarra a funkcionalitásra, illetve a kiválasztást-, feldolgozást-, adatmegjelenítést érintő logikai algoritmusra épül. Azt az ítélet elismeri, hogy a két alkalmazás "extrémen hasonló" céljában és megjelenésében, de ez nem bizonyítja a lopást - akkoriban ugyanis a geolokációs szolgáltatások a virágkorukat élték. Előtte jött létre például a Foursquare, a szinte már elfeledett Google Latitude, továbbá a Facebook által felvásárolt Gowalla.

Az olasz cég azért is sérelmezi a helyzetet, mivel ötszázezer eurót költött az alkalmazás fejlesztésére - mondta Sara Colnago vezérigazgató a Reutersnek. A Faround 2012-ben indult, és a következő két hónapban az olaszok legnagyobb letöltésszámmal rendelkező alkalmazásává vált az App Annie forgalmi adatai szerint. A Facebook hasonló funkciója pár hónappal később terjedt el, és vélhetően emiatt az olasz elődjének felhasználószáma lényegesen megcsappant.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindkét szolgáltatás lényege, hogy a jelzi a felhasználók számára a közelükben lévő helyszíneket, például éttermeket, bevásárlóközpontokat vagy múzeumokat, amelyeket értékelni is lehet, és a döntés megkönnyítése érdekében megjelennek mellette a Facebook ismerősök értékelései és vonatkozó bejegyzései. A Faround tehát nem "eredeti" abban az értelemben, hogy meglévő információkat dolgoz fel újféle és hatékony módon, részben a Facebook adatbázisa alapján.

"A Faround és a Nearby is geolokációs alkalmazás, amelyek a mobilkészülékek alapján megállapítják a tartózkodási helyet. Az információ megállapításához a Facebook hálózatát használják, amelyet geolokációs adatokkal kombinálnak, és keresési eredményekkel dolgoznak fel. Ugyanaz a funkcionalitásuk, úgy mint adott távolságon belül az üzletek megállapítása a felhasználó helyzetétől függően, és ezeknek kiemelése a Facebook ismerősök hozzászólásainak segítségével." - összegzi az ítélet szövege.

A közösségi óriás egyik érve a lopás ellen, hogy a Places funkciója már korábban is létezett, a 2010 nyarán megjelent lokációs szolgáltatással a felhasználók az aktuális tartózkodási helyüket oszthatták meg, de ez egy évvel később megszűnt abban a formájában - az ítélet szerint a törvényszék figyelembe vette ezt a körülményt, ugyanakkor a Facebook nem adott le a Placesről szóló részletes dokumentációt a szakértőknek, így nem tudják megállapítani a kettő közötti közvetlen kapcsolatot.

A Facebook közleménye alapján a cég hisz abban, hogy helytelen döntés született. Eleget tett az előzetesen hozott rendeletnek, és leállította a Nearby szolgáltatást Olaszországban, de fellebbezett, és bízik benne, hogy a korábban benyújtott panaszt végül a törvényszék alaptalannak fogja találni.

a címlapról