Szerző: Hlács Ferenc

2013. július 10. 16:43

Újabb Google-alkalmazás szűnik meg: viszlát Latitude!

Búcsút int Latitude alkalmazásának a Google. A cég arra ösztönzi felhasználóit, a check-in funkció használatához az augusztus 9-én végleg megszűnő Latitude helyett a Google+ szolgáltatást vegyék igénybe. Ezzel párhuzamosan a Google Maps mobil térképalkalmazás új verziójában megszűnik az offline caching mint hivatalos opció, ám félig-meddig elrejtve továbbra is elérhető marad.

HIRDETÉS

Az új Maps app megjelenésével egy időben a Google bejelentette, elbúcsúzik Latitude alkalmazásától. A Google Reader, sokak számára fájdalmas július 1-i megszüntetése után, a vállalat augusztus 9-én geolokációs mobilalkalmazását is múlt időbe helyezi, így annak segítségével többé nem oszthatjuk meg aktuális pozíciónkat és nem láthatjuk hol tartózkodnak barátaink. Az app az összes támogatott platformról eltűnik, legyen szó Androidról vagy iOS-ről. Elvész továbbá minden ismerőseinkről összegyűjtött információ is, ezeket nem lehet más helyre exportálni az alkalmazásból.

Sajnos a Maps app korábbi verzióját megtartva sem játszható ki a Latitude halálos ítélete, mivel annak szerveroldali támogatása is teljesen megszűnik. A Latitude API-t használó alkalmazások is kénytelenek lesznek más szolgáltatás után nézni. Noha a Google azon adatait, például a helyelőzményeket, amelyekhez korábban hozzáfértek, továbbra is tárolhatják, a cég szerverein már nem tudnak majd hozzájuk férni.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Google Maps mobilalkalmazásból a Latitude-dal a check-in lehetőség is eltűnik, ám szerencsére a funkció a Google+ segítségével továbbra is használható: megtekinthetők a korábbi bejelentkezések és az ismerősökkel is megoszthatjuk jelenlegi helyzetünket - bár ez utóbbi opció az iOS verzióból egyelőre hiányzik.

Időközben egy Google+ frissítés csendben átvette a helymegosztás funkciót a Maps-től, amit szinte senki nem vett észre, csak az új Maps menüjében megjelenő "Where is Latitude?" menüpontból értesülhetett mindenki a változásról. A legtöbben nyilván az aktuális helyzetük  barátokkal és családtagokkal való automatikus megosztását használták, a checkin átalakítása kevesebbeket fog zavarni. A követés képességhez a Google+ beállításai között ki kell választani, hogy melyik személyekkel vagy körökkel szeretnénk megosztani a helyzetünket, illetve az okostelefonos Maps alkalmazásban és Location beállítások közt is be kell pipálni a lokációmegosztás opciókat. Szomorú, hogy mostantól ez semmilyen módon nem vihető át Maps rétegként, így például nem tudunk navigációt indítani a kiválasztott személy fotójára klikkelve.

A cég fejlesztői közben a Mapsból az offline cachinget is kivették - legalábbis elrejtették - az új Maps hivatalos képességei közül, de szerencsére egy “Easter Egg” segítségével az továbbra is használható. Abby DeBellis, a Google közösségi menedzsere szerint tehát ha offline szeretnénk tárolni a térkép egy szeletét, hiába keresgélünk a  beállítások között: ezentúl a menteni kívánt területre navigálva, a keresőmezőbe az OK Maps varázsszavakat beírva (vagy bediktálva) tárolhatjuk azt el ínséges időkre, amennyiben az az adott területen elérhető.

Frissítés: még szinte tetőpontját sem érte el az új Maps felhasználóinak egyöntetű forrongása az online caching elrejtése miatt, a Google máris javítást adott ki, alig egy nappal az eredeti app megjelenését követően. A frissítésnek köszönhetően elég a térképre bökni, és a felugró lehetőségek aljára görgetve kiválasztani a "Make this map area available offline" lehetőséget, hogy tároljuk a kívánt területet.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 02:45

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.