:

Szerző: Koi Tamás

2017. február 1. 13:46

A Vodafone is duplázza a 4G sávszélességét

Versenytársaihoz hasonlóan a Vodafone Magyarország is bevezeti a nagyobb sávszélességet biztosító LTE Advanced technológiát, melynek köszönhetően a szolgáltató által biztosított 4G-s mobilnet sávszélessége megduplázódik bizonyos területeken.

A Magyar Telekom és a Telenor Magyaroszág után a Vodafone Magyarország is bevezeti hálózatán az LTE Advanced technológiát, melynek köszönhetően a technológiával lefedett területeken, kompatibilis terminálok esetén megduplázódhat a maximálisan elérhető sávszélesség. A cég ehhez két frekvenciasáv kapacitását fogja össze, így az eddigi 75 Mbps elméleti maximális letöltési sávszélesség helyett ennek a dupláját, 150 Mbps-t képes nyújtani.

Az egyelőre csak Budapesten, valamint az agglomerációban, illetve Tatabányán elvégzett bővítés a szolgáltató rendelkezésére álló 800 MHz-es és 1800 MHz-es spektrumot, illetve annak egy részét fogja össze, összesen 2x20 MHz-nyi sávot biztosítva a kliensek számára. A vivőaggregáció révén a két spektrum kapacitása összeadódik, egyben az érintett területeken az LTE Advanced bevezetése valamelyest tehermentesítheti a 800 MHz-es cellákat, ezzel összességében a szolgáltató szerint az ügyfelek számára is érezhetően nő a hálózaton elérhető le- és feltöltési sebesség, valamint csökken a válaszidő.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Vodafone előtt ezt a technológiát mindkét rivális operátor bevezette már, elsőként a Magyar Telekom 2015. decemberében, majd a Telenor Magyarország 2016. áprilisában. A két szolgáltató között két évvel ezelőtt létrejött kölcsönös frekvencia-haszonbérleti megállapodásnak köszönhetően a Telekom és a Telenor eleve dupla kapacitással számolhat, így a két cég LTE Advanced hálózatának maximális sávszélessége eléri a 300 Mbps-t, illetve a technológiában rejlő további lehetőségeket már mindkét operátor demonstrálta.

A Vodafone a fővárosban 425 bázisállomáson kapcsolta be az LTE1800-as szolgáltatást és ezzel együtt a carrier aggregation-t, így Budapesten a kültéri 4G+ lefedettség lakosság arányosan 87,2 százalékos, a kültéri 4G lefedettség közel 100 százalékos, a beltéri pedig 98,1 százalékos - közölte a cég. A társaság tervei szerint az év végére a nagyobb magyarországi városok mindegyikében elérhető lesz az LTE Advanced szolgáltatás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.