Szerző: Asztalos Olivér

2017. január 23. 09:30

Kiszervezheti a NAND gyártást a Toshiba

Már a NAND-os részlegét is értékesítené a Toshiba, igaz csak részben. A japán vállalat ezzel újabb milliárdokhoz jutna, ami segítene kilábalni a másfél évvel ezelőtti botrány vájta gödörből.

Megvalósulhat az, ami egy éve még szóba sem jöhetett, a Toshiba leválaszthatja, illetve ezzel párhuzamosan részben értékesítheti is a NAND fejlesztéssel és gyártással foglalkozó részlegét. A 2015-ös év egyik legnagyobb botrányának főszereplője hivatalosan egyelőre csak tanulmányozza a lehetőséget, komoly érdeklődőkből viszont biztosan nincs hiány, így jó eséllyel megtörténhet majd a tranzakció, amelynek a Western Digital lehet a nyertese.

Utóbbi vállalat kézenfekvő opció a vásárló szerepére, hisz a WDC már most is a japánok partnere. A Toshiba és a SanDisk még 2010-ben alapított NAND flash tervező és gyártó vegyesvállalatot, melynek 49,9 százaléka tavaly május óta a Western Digital tulajdonában van. A Flash Forward két éve 1,34 millió szilíciumostyát dolgozott fel, ami akkor 8,2 százalékos részesedést jelentett a világpiacon. A munkálatok a Yokkaichiben található komplexumban zajlik, ami jelen állás szerint a legnagyobb egybefüggő NAND üzemnek számít.

A pletykák szerint a kiszervezett NAND-os vállalat 20 százalékát adhatja el a Toshiba, amiért az első számú befutónak tekinthető Western Digital 2,7 milliárd dollárt fizethet. A fennmaradó 80 százalékot stratégiai okokból (egyelőre) megtartaná a japán vállalat, amire a cég irányításának fenntartása mellett a komponensek előállítása miatt is szüksége van, amelyeket saját termékei (pl. SSD-k) mellett például már az Apple-nek is értékesített a cég, Toshiba NAND-okat például számos iPhone modellben láthattunk már.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Western Digital valószínűleg szíves örömest vásárolna egy újabb szeletnyi NAND kompetenciát, ami elengedhetetlen a hosszútávú túléléshez és piaci sikerekhez. A WDC épp ezért kebelezte be egy 19 milliárd dolláros akvizícióval a SanDisket, amivel az új tulajdonos lett az első olyan vertikálisan integrált vállalat, amely merevlemezeket, flash-alapú, illetve hibrid meghajtókat konzumer és vállalati rendszerekhez egyaránt szállít.

Mintha a fogát húznák

Szinte pont egy éve merült fel, hogy a japán vállalat értékesíti chipgyártó tevékenységének egy részét. A tavaly januári hírek szerint a Toshiba elsősorban az alacsony profittal, vagy éppen veszteséggel operáló részektől szabadult volna, hogy részben ezzel enyhítse a 2015-ben kirobbant könyvelési botrány okozta károkat. A cég emiatt tőkebevonásra, illetve költségcsökkentésre szorul(t), aminek egy következő lépcsője lehet a most felröppent értékesítést. A Toshiba valószínűleg nem szívesen ad részesedést egyik legértékesebb divíziójából, arra sokáig ácsingózott a kínai Tsinghua Unigroup is, ám a japánok foggal-körömmel ragaszkodtak a NAND flash tervező és gyártó részleg 100 százalékához, idáig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról