:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. január 16. 11:40

Bezárja egyik legnagyobb gyárát a Seagate

Tovább folytatja a HDD-k iránti csökkenő igény generálta átszervezését a Seagate. A vállalat emiatt már az egyik nagy, saját tulajdonában lévő kínai gyárát is bezárja, amely miatt körülbelül 2200 embernek kell új munkahely után nézni.

Lehúzza egyik nagy üzemének rolóját a Seagate, a Kínában található, több mint 100 000 négyzetméteres gyár bezárásával pedig újabb alkalmazottaitól válik meg a cég. A lépés nem meglepő, hisz a Seagate már tavaly nyáron megkezdte a komoly leépítésekkel járó átszervezését, melynek ezzel már 10 000 fő fölé rúgnak az "áldozatai". A fájdalmas változások a HDD-k iránti csökkenő keresletben gyökereznek, az SSD-k folyamatos térnyerésével évről-évre fokozatosan mérséklődik a mechanikus adattárolók iránti kereslet, amire reagálnak az érintett vállalatok.

Az érintett gyár Szucsou városában található, a komplexum pedig a Seagate saját tulajdonát képezi, az még a Maxtor 2006-os felvásárlásával került a vállalat birtokába. Az üzem kizárólag összeszerelést és tesztelést végzett, az oda szállított komponensekből állították össze a meghajtókat, amiket a megfelelő minőség-ellenőrzési procedúrát követően szállíthattak tovább a raktárakba.

Valószínűleg épp emiatt esett a Seagate választása erre az üzemre, az AnandTech részletes listája szerint ugyanis ez volt az egyetlen olyan gyár, ami az összeállításon és a tesztelésen kívül más funkciót nem látott el. A többi összeszerelő üzem kivétel nélkül komponens(ek) gyártásával is foglalkozik, az ugyancsak Kínában található Vuhsziban, és a thaiföldi Koratban található egységek pedig vertikálisan integráltak, tehát az egyes komponensek helyben készülnek, nem kell bajlódni a részegységek logisztikázásával, ami természetesen minden esetben plusz kiadást jelent(ene).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ennek fényében elképzelhető, hogy a jelenleg kizárólag komponenseket előállító üzemek jövője sem garantált, nem lenne meglepő, ha ezeket bizonyos esetekben megpróbálná összevonni a Seagate, esetleg egy újabb vertikálisan integrált gyárat létrehozva kettő, vagy akár több jelenlegi üzem egyesítésével, átszervezésével.

Csökkenő darabszám, növekvő kapacitás

A Seagate nagyjából egy évvel ezelőttig még körülbelül 55-60 millió merevlemezt gyártott negyedévenként, amit a júliusban bejelentett tervek szerint jelentősen, 35-40 millióra szeretne visszavágni a vállalat. Ennek jegyében tavaly összesen 8100 főt bocsájt el a gyártó, amitől az idei évben már 264 milló dolláros megtakarításra számít a Seagate, erre jön még rá a kínai gyár bezárása, amitől további jelentős, de egyelőre ismeretlen mértékű kiadáscsökkenést remélhet a cég.

Mindez az SSD-k évek óta tartó térnyerésének köszönhető, a konzumer piacon fokozatosan szorítják ki a félvezető-alapú SSD-k a mechanikus HDD-ket. Ezzel párhuzamosan a nagyobb profittal kecsegtető vállalati szegmensben is egyértelműen látszódik az SSD-k térnyerése, a Gartner egyik tavalyi prognózisa szerint a flash-alapú tárolok eladásai idén túlszárnyalhatják a HDD-k értékesítési mutatóit, igaz ebbe a tavalyi harmadik negyedévben megindult NAND áremelkedés még valamelyest beleszólhat.

Eközben a merevlemezgyártók a kapacitás feltornázásában látják az egyetlen egérutat, például a WDC hamarosan egy 14 terabájtos vállalati HDD-t is piacra dob. Mindez röviden azt jelenti, hogy míg a darabszám csökken, addig az egy termékre levetített a kapacitás növekszik, amihez nagyobb kapacitású lemezek híján meghajtónként több lemezre és fejre lehet szükség, így bizonyos komponensek iránti igény összességében nem fog csökkenni, legalábbis egyelőre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.