Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 14. 16:54

Megcsapta a Seagate-et az SSD-k sikere

Több ezer alkalmazottjától kénytelen megválni a Seagate a merevlemezek iránti kereslet folyamatos, nagy mértékű csökkenése miatt. Az okok között a PC-piac gyengélkedése is ott van, de a fő problémát sokkal inkább az SSD-k egyértelmű térnyerése jelenti.

HIRDETÉS

Összesen 8100 főt bocsájt el a Seagate az év végééig, derül ki a vállalat közleményéből. A leépítés az átszervezés része, amivel a merevlemezgyártó a kiadások csökkentése mellett a gyártási kapacitást is jelentősen megvágja. Mindez az SSD-k térhódításának, illetve a PC-piac évek óta tartó gyengélkedésének együttes hatása, ami a következő években csak tovább fokozódhat.

A Seagate először az előző hónap végén jelentett be egy 3 százalékos, összesen 1600 fős leépítést, ami egyenlő mértékben érinti a vállalat összes irodáját. Ettől egyszeri 62 milliós dolláros kiadást, a 2017-es pénzügyi évre viszont már 100 millió dolláros megtakarítást vár a gyártó.

A friss bejelentés alapján ehhez kapcsolódóan további 6500 munkahelyet szüntet majd meg a következő 12 hónap során, ami az alkalmazottak számának 14 százaléka. Ez további 164 millió dolláros egyszeri költséget ró majd a vállalatra, amiért cserébe a gyártási költségek jelentős csökkenését várja a cégvezetés.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Seagate jelenleg 55-60 millió merevlemezt gyárt negyedévenként, amit a tervek szerint jelentősen, 35-40 millióra vágna vissza a vállalat. Ehhez várhatóan további átszervezések kapcsolódnak majd, amit egyelőre nem részletezett a közlemény. A merevlemezgyártó az előző negyedévben nagyjából 37 millió merevlemezt értékesített, ami a tavalyi év hasonló időszakának 45 milliós adatához viszonyítva közel 18 százalékos csökkenés, ami jól magyarázza az átszervezéseket.

Csak a kezdet?

Jelenleg több jel is arra mutat, hogy nem ez lesz az első nagyobb elbocsájtás a merevlemezgyártók körében. A konzumer piacon fokozatosan szorítják ki a félvezető-alapú SSD-k a mechanikus HDD-ket, hála a chipek folyamatos ármérséklődésének. Ennél nagyobb aggodalomra adhat okot, hogy már a nagyobb profittal kecsegtető vállalati szegmensben is egyértelműen látszódik az SSD-k térnyerése, a Gartner év eleji prognózisa szerint a flash-alapú tárolok eladásai már jövőre túlszárnyalhatják a HDD-k értékesítési mutatóit.

A merevlemezek napjai tehát meg vannak számlálva, és bár még nincs elérhető közelségben az SSD-k teljes hatalomátvétele, egy ideje a Seagate és a Western Digital is készül az elkerülhetetlenre. Utóbbi vállalat ezért vásárolta fel a NAND chip gyártási érdekeltséggel rendelkező SanDisket, a Seagate-nek viszont egyelőre csak vezérlős kompetenciája van, amit még az LSI flashmemóriás részlegének felvásárlásával szerzett. A gyártó emellett a Micronnal kötött megállapodást, melynek keretein belül közösen fejleszt vállalati NVMe SSD-ket a két cég, de ezek a termékek továbbra sem kerültek piacra.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 10:26

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.