Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

10 nanométeres gondok: csúszhatnak a telefonos chipek

Asztalos Olivér, 2016. december 23. 12:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Problémák a 10 nanométeres gyártástechnológiák háza táján. Meglepetés nincs, a legújabb eljárásoknál rendre előfordulnak kellemetlen meglepetések, melyek esélye a gyártási folyamatok komplexitásával párhuzamosan, kvázi exponenciálisan nő.

Sem a TSMC, sem pedig a Samsung 10 nanométeres félvezetőgyártási eljárása nem a elvártaknak megfelelően muzsikál - állítja iparági forrásokra hivatkozva a tajvani Digitimes. A hírek szerint gyenge a kihozatal, tehát az egyetlen szilícium ostyán található, megfelelő minőségű lapkák aránya az előzetesen elvárthoz képest számottevően rosszabb. Mindez könnyen tovább gyűrűzhet az új chipekre épülő termékek megjelenéséhez, a két bérgyártó 10 nanométerére ugyanis többek között az Apple, a Samsung, és a Huawei is épít.

A probléma pontosabb okáról, illetve, hogy az előzetesen vártnál nagyjából mennyivel gyengébb a kihozatal, nem beszél a Digitimes. Az Intel korábbi szenvedéséből kiindulva nem kizárt, hogy a magasabb tranzisztorsűrűség eléréséhez szükséges, korábbinál több litográfiás maszk állhat a háttérben. A Samsung tavasszal elmondta, hogy a rétegek többségét a 14 nanométerhez hasonlóan döntően kétmenetes levilágítással állítják elő, és csak egyetlen fémréteg esetében alkalmazhatnak hárommenetes módszert.

Rossz kihozatal: amikor a jó lapkákat a fekete téglalapok jelentik

Elképzelhető, hogy a korábbi terv túl optimistának bizonyult, és egynél több rétegnél kell átállni három menetre, ami a gyártási idő mellett a költségekre is kedvezőtlen hatással lenne. Egy kisebb áttervezés ugyanis hónapokat vehet igénybe, hasonló okok miatt az Intel közel egy évet csúszott 14 nanométeres eljárásával, amit végül csak több mint két év alatt sikerült megfelelő szintre hozni, az optimális kihozatali arányt csak az idei év első felére érte el a processzorgyártó. A gyártás indulását a vállalat bevallása szerint az tolta el, hogy a korábbiakhoz képest jóval több tesztelési kört kellett teljesíteni.

Amennyiben a kihozatalt nem sikerül záros határidőn belül megfelelő szintre hozni, úgy az könnyen átrendezheti a jövő év első felére datált megjelenéseket. A forrás szerint elsőként az új iPad kerülhetne piacra 10 nanométeres processzorral, az Apple A10X gyártását a TSMC végzi. Az új tablet megjelenését a hagyományoknak megfelelően márciusra tűzte ki az Apple, a megfelelő számú egészséges lapka előállításának határideje tehát vészesen közeleg. Nagyjából ugyanerre az időszakra datálható a Samsung Galaxy S8 megjelenése is, ami a Qualcomm Snapdragon 835-re és (várhatóan) az Exynos 8895-re épül majd, mindkét processzor a Samsung 10 nanométeres eljárására tervezték.

A problémák fényében nem kizárt, hogy a gyártóknak el kell tolniuk a készülékek piaci megjelenését. Opció lehet a késleltetett rajt, amivel csak a bejelentést követően hetekkel később kaphatnák kézhez a termékeket a vásárlók. A probléma kevésbé lehet súlyos az Apple számára, ugyanis iPadekből jellemezően kevés fogy, a legutóbbi negyedévben már csak 9,2 millió darabot értékesített a cég az összes forgalomban lévő modellből. Az okostelefonokra ennél lényegesen nagyobb a kereslet, az idei év első negyedévében összesen 10-11 millió darab Galaxy S7-et értékesített a Samsung, és amennyiben az utód jól sikerül, úgy várhatóan abból sem találna kevesebb gazdára, feltéve, ha a jelenleg problémásnak tűnő processzorellátás lehetőséget biztosít majd ekkora mennyiség előállítására.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.