Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Csatát nyert az Arista a Ciscóval szemben

Asztalos Olivér, 2016. december 15. 17:06
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megnyerte a nagyjából 335 millió dollárról szóló szerzői jogi per újabb állomását az Arista. A vesztes Cisco várhatóan nem nyugszik bele a történtekbe, a történetnek valószínűleg lesz még néhány epizódja.

Az Arista Network győzelmével zárult a régóta tartó Arista-Cisco háború legújabb fejezete. A két hetet felölelő bírósági tárgyalás végén a kérdéses szabadalmi és szerzői jogi kérdésekben egyaránt az alperesnek adott igazat a nyolc tagú esküdtszék, melynek értelmében az Arista tovább forgalmazhatja a parancssoros konfigurációs felülettel (CLI, azaz command line interface) ellátott termékeit.

A bíróság ítélete szerint ugyanis a szóban forgó CLI kvázi közkincsnek tekinthető, azt a "scènes à faire" jogelméleti fogalomnak megfelelően csak szűk keretek között lehet megvalósítani, ami erősen limitálja az ilyen fejlesztések szerzői jogi védhetőségét. Ahogy az Aristát érdekeit képviselő ügyvéd, Robert Van Nest kifejtette, a CLI rendkívül egyszerű, a kreativitást szinte teljesen nélkülöző frázisokat használ, melyek egyes részeit a Cisco is 40 éves rendszerekből emelte át. Végül ezzel az érveléssel sikerült meggyőznie az ügyvédnek az esküdtszéket, aki emellett még két oldalról, a fair használatra és összevonásra (merger) alapozva is igyekezett meggyőzni a bíróságot védencének igazáról, az erre vonatkozó törekvések ugyanakkor nem jártak sikerrel.

Bár a csatát megnyerte az Arista, a háborúnak még messze nincs vége, a Cisco várhatóan fellebbezni fog a számára kedvezőtlen ítélettel szemben, a vállalat jelenleg a lehetőségeit mérlegeli. Mivel az ügyben szabadalmak is érintettek, ezért az esetleges újabb fordulót az ilyen kérdésekben sokkal kompetensebbnek számító szövetségi bíróságokhoz (egészen pontosan a Court of Appeals for the Federal Circuit) kerülhet. Hasonló forgatókönyv játszódott le a Google-Oracle perben is, ahol a szabadalmi kérdés csak az ügy egy kisebb részét tette ki. Az üggyel kapcsolatos közleményében a Cisco megjegyezte, hogy a közelmúltban megnyert egy szabadalommal kapcsolatos ügyet az Aristával szemben, melyet a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC, International Trade Commission) tárgyalt.

A két vállalat jogi csatározásának kezdete 2014-re vezethető vissza. A Cisco ekkor két keresetet adott be, amelyek egyikében 14 szabadalom megsértésével vádolta meg az Aristát (12 funkcióval kapcsolatban), kinek alapítói korábban épp a Ciscónál dolgoztak. A másik kereset a szóban forgó CLI-vel volt kapcsolatos, a Cisco szerint az Arista nagy arányban emelte át a parancsokat, amely mellett az azokat leíró dokumentáció egyes részeit is lemásolta. A pereskedés legutóbbi felvonásából a mostanihoz hasonlóan az Arista jött ki jobban, amely cég ennek hála újra importálhatja és értékesítheti termékeit az Egyesült Államokban.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.