Szerző: Gálffy Csaba

2016. november 23. 10:30:00

Újra kereskedhet az Arista

Enyhült az Aristára nehezedő nyomás, miután a hatóság úgy döntött, az áttervezett termékekre már nem vonatkozik az importtilalom. A Cisco-Arista szabadalomháborúban ez újabb csatának számít.

Zöld utat kaptak az Arista hálózati eszközei az amerikai vámhatóságtól, így a vállalat újra importálhatja és értékesítheti termékeit az Egyesült Államokban. A termékek az Arista-Cisco szabadalmi per nyomán kerültek feketelistára, vagyis importtilalom hatálya alá, az amerikai nemzetközi kereskedelmi bizottság (ITC) ugyanis úgy találta, hogy azok megsértik a Cisco szellemi tulajdonát. A döntést követően az Arista arra kényszerült, hogy áttervezze a kérdéses eszközöket, ezek az új, módosított modellek kaptak immár zöld utat és engedélyt a behajózásra.

Az ITC júniusban döntött úgy, hogy az Arista termékei három szabadalmat is megsértenek, melyek közül kettő a Cisco VLAN biztonsági megoldásait, egy pedig a routerek távoli konfigurálását lehetővé tévő Sysdb-t védi. A döntés értelmében az Arista nem importálhatta és nem értékesíthette egyetlen switch-ét sem az Egyesült Államokban - legalábbis akkori formájukban nem, amíg a kérdéses technológiákat saját fejlesztésekkel nem helyettesítette. A korlátozás augusztus végén lépett hatályba, miután formálisan az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselete is helyben hagyta azt.

Miért érdemes belevágnod a Scrum képzésünkbe? (x) Október 21-én Scrum alapozó képzést indít a HWSW, íme néhány jó érv a kurzus mellett.

A Cisco nem elégedett a döntéssel, a cég közleménye szerint az Arista által végrehajtott áttervezés csak "egy vékony fátyol, amely elfedi az Arista továbbra is zajló jogsértését." A cég a következő körben a "hagyományos" bíróságon vezet majd revansot, a két cég közötti szabadalmi per várhatóan jövő héten kezdődik a kaliforniai szövetségi bíróságon.

A bejelentés hírére a tőzsde tapsviharban tört ki - illetve ennek megfelelője történt, a papírok árfolyama 87-88 dolláros intervallumból kitört és 94 dollár fölé erősödött.

A gyártók közötti (egy ideje oda-vissza zajló) szabadalmi perről itt írtunk részletesebb összefoglalót.

a címlapról