Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 6. 16:50

Már az SSD-k ára is emelkedik

Évek óta tartó tendenciát tört meg a NAND-piacon kialakult helyzet, melynek hatására emelkedni kezdtek az SSD-k árai.

A vásárlók szempontjából rossz irányba indult meg a NAND chipek ára, az ugyanis 6-10 százalékot emelkedett az aktuális negyedév eddig eltelt részében, ez pedig többek között a kliens SSD meghajtók árcímkéjén is meglátszik. A háttérben a flash-alapú komponensek iránti megugrott kereslet áll, mely mögött a minden piacon növekvő kereslet húzódik, amire a gyártók egyelőre nem tudnak megfelelően ütemben reagálni.

Mindez a DRAMeXchange beszámolójából látható, a memóriatőzsde 6-10 százalékos áremelkedést mutat az MLC NAND chipekre, és 6-7 százalékosat a TLC-kre. Az SSD-k esetében ez bizonyos esetekben jóval nagyobb mértéket ölt, például az 500 gigabájtos Samsung 850 EVO ára még bruttó 43-45 000 forint környékén mozgott nyár közepén, amely összeg mostanra 52 000 forintig kúszott fel, ez pedig nagyjából 18 százalékos áremelkedést jelent.

Várható volt

Ahogy a DRAM esetében, úgy itt sem teljesen váratlan a jelenség. Már októberben hallani lehetett, hogy év végére megbomlik a kínálat-kereslet egyensúlya, és (ideiglenesen) véget ér az évek óta tartó árcsökkenés. Mindez az exponenciálisan növekvő piaci igényeknek tulajdonítható, melyet a csupán lineárisan emelkedő ellátás nem tud kielégíteni. Egyes elemzők korábban még csak azt árcsökkenés megtorpanását prognosztizálták, mára viszont kiderül, hogy ez az előrejelzés túl optimista volt.

A kiugró igények hátterében oroszlánrészük van az okostelefon gyártóknak, például az Apple az iPhone 7 bevezetésével megduplázta készülékeinek háttértár-kapacitását, mely példát többen is követik. Emellett a konzumer SSD-k iránti kereslet is megnőtt, egyre több OEM gyártó szállítja HDD helyett flash-alapú meghajtóval PC-it, az adaptációs arány idén elérte a 30 százalékot, ez pedig meglepte az elemzőket.

A DRAMeXchange szerint a változás oka, hogy idén az SSD-k ár/teljesítmény mutatója felülmúlta a merevlemezekét, majd részben épp emiatt vissza is esett az az év második felében az érték. Ettől eltekintve egy év alatt majd 50 százalékkal nőtt a leszállított darabszám, míg a tavalyi második negyedévben 20,55 millió darab kliens SSD talált gazdára, addig idei év hasonló időszakában az érték már 29,63 millió volt.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

De nem csak a beágyazott NAND chipek és a kliens SSD-k iránti megnőtt igény számlájára írható fel a mostani helyzet. A vállalati szegmensben is nagy ütemben nő a flash-alapú meghajtókra mutatkozó igény, melynek hála a leszállított darabszám egy év alatt 2,95-ről 4,06 millióra nőtt. Mindezt tetézi, hogy a szerverekbe szánt SSD-k átlagkapacitása a második negyedévben már elérte az 1 terabájtos értéket, ami leginkább a rohamos léptekben növekvő méretnek köszönhető, például a Samsung már 15 terabájtos meghajtót is kínál vállalati felhasználáshoz.

Jövőre visszaállhat a rend

A változások legnagyobb nyertese a piacvezető Samsung lehet, aki az idei negyedévre 20 százalékkal meg tudta növelni a 3D NAND termelését. A vállalat nyár elején kezdte el szállítani a 48 rétegű, 512 gigabites kapacitású lapkákat, miközben már a 64 rétegű fejlesztés is ott van a csőben. A cellasűrűséget növelő fejlesztések segíthetnek az áremelkedés megállításában, illetve a jelenlegi tendencia megfordításában, ezen a többi gyártó is folyamatosan dolgozik, például a WDC-Sandisk is.

Ennek ellenére az első negyedévre nem jósolnak jelentős változást az elemzők, optimális esetben a második vagy harmadik negyedévben állhat helyre a régi rend, és folytatódhat az SSD-k árának csökkenése. A Samsung szeptemberi prezentációja szerint ezzel valamikor 2017 és 2018 között a 256 gigabájtos meghajtók ára az 1 terabájtos HDD-k szintjére süllyedhet, 2020 környékére pedig 512 gigabájtos SSD-t kaphatunk majd a kétszer ekkora kapacitású merevlemez áráért.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.