Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 6. 16:50

Már az SSD-k ára is emelkedik

Évek óta tartó tendenciát tört meg a NAND-piacon kialakult helyzet, melynek hatására emelkedni kezdtek az SSD-k árai.

A vásárlók szempontjából rossz irányba indult meg a NAND chipek ára, az ugyanis 6-10 százalékot emelkedett az aktuális negyedév eddig eltelt részében, ez pedig többek között a kliens SSD meghajtók árcímkéjén is meglátszik. A háttérben a flash-alapú komponensek iránti megugrott kereslet áll, mely mögött a minden piacon növekvő kereslet húzódik, amire a gyártók egyelőre nem tudnak megfelelően ütemben reagálni.

Mindez a DRAMeXchange beszámolójából látható, a memóriatőzsde 6-10 százalékos áremelkedést mutat az MLC NAND chipekre, és 6-7 százalékosat a TLC-kre. Az SSD-k esetében ez bizonyos esetekben jóval nagyobb mértéket ölt, például az 500 gigabájtos Samsung 850 EVO ára még bruttó 43-45 000 forint környékén mozgott nyár közepén, amely összeg mostanra 52 000 forintig kúszott fel, ez pedig nagyjából 18 százalékos áremelkedést jelent.

Várható volt

Ahogy a DRAM esetében, úgy itt sem teljesen váratlan a jelenség. Már októberben hallani lehetett, hogy év végére megbomlik a kínálat-kereslet egyensúlya, és (ideiglenesen) véget ér az évek óta tartó árcsökkenés. Mindez az exponenciálisan növekvő piaci igényeknek tulajdonítható, melyet a csupán lineárisan emelkedő ellátás nem tud kielégíteni. Egyes elemzők korábban még csak azt árcsökkenés megtorpanását prognosztizálták, mára viszont kiderül, hogy ez az előrejelzés túl optimista volt.

A kiugró igények hátterében oroszlánrészük van az okostelefon gyártóknak, például az Apple az iPhone 7 bevezetésével megduplázta készülékeinek háttértár-kapacitását, mely példát többen is követik. Emellett a konzumer SSD-k iránti kereslet is megnőtt, egyre több OEM gyártó szállítja HDD helyett flash-alapú meghajtóval PC-it, az adaptációs arány idén elérte a 30 százalékot, ez pedig meglepte az elemzőket.

A DRAMeXchange szerint a változás oka, hogy idén az SSD-k ár/teljesítmény mutatója felülmúlta a merevlemezekét, majd részben épp emiatt vissza is esett az az év második felében az érték. Ettől eltekintve egy év alatt majd 50 százalékkal nőtt a leszállított darabszám, míg a tavalyi második negyedévben 20,55 millió darab kliens SSD talált gazdára, addig idei év hasonló időszakában az érték már 29,63 millió volt.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

De nem csak a beágyazott NAND chipek és a kliens SSD-k iránti megnőtt igény számlájára írható fel a mostani helyzet. A vállalati szegmensben is nagy ütemben nő a flash-alapú meghajtókra mutatkozó igény, melynek hála a leszállított darabszám egy év alatt 2,95-ről 4,06 millióra nőtt. Mindezt tetézi, hogy a szerverekbe szánt SSD-k átlagkapacitása a második negyedévben már elérte az 1 terabájtos értéket, ami leginkább a rohamos léptekben növekvő méretnek köszönhető, például a Samsung már 15 terabájtos meghajtót is kínál vállalati felhasználáshoz.

Jövőre visszaállhat a rend

A változások legnagyobb nyertese a piacvezető Samsung lehet, aki az idei negyedévre 20 százalékkal meg tudta növelni a 3D NAND termelését. A vállalat nyár elején kezdte el szállítani a 48 rétegű, 512 gigabites kapacitású lapkákat, miközben már a 64 rétegű fejlesztés is ott van a csőben. A cellasűrűséget növelő fejlesztések segíthetnek az áremelkedés megállításában, illetve a jelenlegi tendencia megfordításában, ezen a többi gyártó is folyamatosan dolgozik, például a WDC-Sandisk is.

Ennek ellenére az első negyedévre nem jósolnak jelentős változást az elemzők, optimális esetben a második vagy harmadik negyedévben állhat helyre a régi rend, és folytatódhat az SSD-k árának csökkenése. A Samsung szeptemberi prezentációja szerint ezzel valamikor 2017 és 2018 között a 256 gigabájtos meghajtók ára az 1 terabájtos HDD-k szintjére süllyedhet, 2020 környékére pedig 512 gigabájtos SSD-t kaphatunk majd a kétszer ekkora kapacitású merevlemez áráért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról