Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 27. 11:00

Terás HDD árárért félterás SSD, valamikor 2020-ban

Komoly árcsökkenést vizionál az SSD-k piacán a Samsung. A vállalat szerint 2020 környékére a mostani árak akár negyedére is csökkenhetnek a flash-alapú meghajtók árai.

A NAND flash-alapú meghajtók árazásának jövőbeni alakulásáról beszélt SSD Global Summit konferenciáján a Samsung. A dél-koreai vállalat prognózisa szerint 2020 környékére egy 1 terabájtos merevlemez (mai) áráért fele ekkora kapacitású SSD-t kínálhatnak majd, ami körülbelül 75 százalékos csökkenést sejtet.

A Samsung szerint ennek egyik állomása lesz, hogy 2017 és 2018 között a 256 gigabájtos meghajtók ára az 1 terabájtos HDD-k szintjére süllyed, ami a jelenlegi állás szerint nagyjából 60 dollárt jelentene. Jelenleg a 256 gigabájtos konzumer SSD-k ára meglehetősen tág intervallumban mozog, a legolcsóbb modelleket már 75 dollár körül meg lehet vásárolni, a drágábbak ára pedig a 200 dollárt is átlépi. Utóbbiak között jellemzően épp felsőkategóriás Samsung modellek vannak, de kérdéses, hogy a dél-koreai gyártó ezek árát vizionálja-e 60 dollár körüli szintre.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A gyártó mindezt az elmúlt pár év tendenciájára alapozza, a hagyományos mechanikus merevlemezek ára különösen az 1 terabájtos kapacitásnál 4-5 éve stabilizálódott, csak a thaiföldi árvíz hozott jelentős, de ideiglenes drágulási hullámot. A HDD ára tehát ezen a kapacitásszinten érdemben nem skálázódik lefelé, míg az SSD-k az újabb és újabb gyártástechnológiák bevetésével tudnak a mainál jóval olcsóbbak lenni.

A Samsung szerint 2012 óta 69 százalékkal csökkent az 512 gigabájtos SSD-k ára, az 1,17 dollár/gigabájtos érték 0,36-ra csökkent. A dél-koreai vállalat emellett az eladásokra is kitért, ami az elmúlt 5 év alatt nagyjából 50 százalékkal nőtt. A további árcsökkenés okán a kereslet várhatóan tovább emelkedik, egyre több konfigurációban válthatja majd fel a merevlemezt SSD. A folyamat katalizátora továbbra is a 3D NAND lehet, amivel a gyártók évről évre tovább növelhetik a kapacitássűrűséget. Ebben a Samsung idén konkurenciát kapott, az Intel-Micron kettőse mellett a Toshiba és SanDisk is előállt saját megoldásával, utóbbi már a 64 rétegű lapkák kísérleti gyártását is megkezdte.

a címlapról