Szerző: Gálffy Csaba

2016. december 6. 11:00

A SUSE viszi a HPE szabad szoftveres fejlesztéseit

Tovább folyik a HPE leépítése, minden, az új fókuszhoz nem szorosan kapcsolódó fejlesztést leépít vagy értékesít a cég. Most az OpenStack és Cloud Foundry megoldások fejlesztésével foglalkozó csapatoknak (és termékeiknek) kellett menni, az új otthont a SUSE kínálja majd.

Folytatja a "szálkásítást" a Hewlett Packard Enterprise HPE), a legújabb körben a cég az OpenStack és Cloud Foundry technológiákkal foglalkozó csapatoktól szabadult meg. A részlegek ugyanott, a brit Micro Focusnál landoltak, amely korábban a HPE nagyvállalati szoftvereit is megszerezte, a holdingon belül pedig a szabad szoftveres területen erős, és OpenStackkel amúgy is behatóan foglalkozó SUSE lesz a csapatok új gazdája.

A bejelentés értelmében a SUSE szerzi meg az OpenStack IaaS és a Cloud Foundry PaaS fejlesztőket illetve az általuk fejlesztett megoldásokat is. Ez logikus lépés, a Micro Focus céghálóján belül a SUSE a legkompetensebb a szabad szoftveres technológiákban, és maga is foglalkozik OpenStack-kel. Ezt erősíti tovább a most megszerzett két részleg, a cél pedig (értelemszerűen) egy saját nagyvállalati IaaS és PaaS portfólió kialakítása lesz.

HPE-SUSE partnerség másik kimenete: Apollo 4530 tároló, SUSE-szoftverrel

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A bejelentés nem előzmény nélküli, a HPE és a Micro Focus illetve a SUSE még szeptember elején stratégiai szövetséget kötött. Ennek folyományaként a HPE a SUSE-t nevezte meg kiemelt Linux-partnerként és közös fejlesztésbe is kezdett a HPE Helion OpenStack illetve a Stackato PaaS kapcsán. Úgy tűnik az együttműködés annyira jól sikerült, hogy a két szoftver fejlesztését a HPE ezennel át is adja a SUSE-nak, viszonteladóként és partnerként viszont várhatóan továbbra is foglalkozik a technológiával.

A lépés mindkét oldalról logikusnak tűnik. A HPE deklarált szándéka leépíteni a szoftveres részlegeket és helyette csak a szűken értelmezett infrastruktúrára (elsősorban hardverekre) fókuszálni. E törekvés részeként a cég értékesítette már üzleti és általános műszaki szolgáltatásokkal foglalkozó divízióját és eladta a HPE Software részleget is. Érdekes kérdés, hogy a HPE új stratégiája milyen visszhangra talál majd a piacon, az eredményeket a következő negyedévek-évek alapján lehet majd kiértékelni, de a partneri kapcsolatokra és ökoszisztémára bazírozó új vízió már most üdítően hat a konszolidálódó IT-piacon.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.