Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 8. 13:49

HPE: csak az infrastruktúra marad

A megkezdett átszervezés jegyében leválasztja és értékesíti a nagyvállalati szoftvereit a HPE. A vásárló a brit Micro Focus, a tranzakció teljes értéke 8,8 milliárd dollár.

A szoftveres tevékenységének jelentős részétől is megszabadul a HPE - jelentette be a vállalat. A profiltisztítás jegyében a központi tevékenységhez nem kapcsolódó szoftvereket leválasztja a vállalat, az entitás pedig egyesül a brit Micro Focus szoftverházzal. A tranzakció eredményeképp a HPE 2,5 milliárd dollár készpénzt és a létrejött kombinált cég 50,1 százalékát kapja - ez egyébként a világ legnagyobb, tisztán szoftverekkel foglalkozó vállalata lesz, és megőrzi a Micro Focus nevet.

Mernek kicsik lenni

A profiltisztításnak egyébként nem ez az első üteme. A cég még tavaly dobta piacra a TippingPoint hálózatbiztonsági üzletágat, májusban pedig a gigantikus, vállalati szolgáltatásokkal foglalkozó üzletágát is értékesítette. Ezeket követi tehát harmadikként a szoftveres termékek értékesítése, az eredeti HPE így gyakorlatilag darabjaira hullik szét, az egyes elemek pedig különböző cégek részeként folytatják.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A tranzakció keretében a HPE leválasztja a teljes Application Delivery Management, Big Data, Enterprise Security, Information Management+Governance és IT Operations Management portfóliókat. Ez a gyakorlatban a HPE teljes szoftveres üzletágát jelenti, beleértve az olyan fejlesztéseket, mint az adatelemző szoftverekből gyúrt Haven OnDemand, a hírhedt Autonomy, vagy a nagyvállalati biztonsági megoldások (ArcSight, stb.). A teljes tranzakció (gyakorlatilag a létrejövő kombinált cég) értéke 8,8 miliárd dollár - összehasonlításképp a HP korábban 11,1 milliárd dollárt fizetett ki vitatott körülmények között a most az üzlet egy részét képező Autonomy szoftvercégért.

HPE Integrity NonStop - nem csak a hardver marad.

A "maradék" HPE persze még így sem igazán kicsi, évi mintegy 28 milliárd dolláros bevétellel rendelkezik - a "nagy" HP 2014-es 111,5 milliárdos bevételéhez viszonyítva azonban jól érzékelhető, hogy mivel járt a kettészakadás, majd a további szálkásítás. A részvényesek ezt persze a legkevésbé sem bánják, a HPE részvényárfolyama a március eleji 11,6 dollárról mára 22 dollár fölé emelkedett, a stratégia tehát egyelőre a tulajdonosok teljes bizalmát élvezi.

Infrastruktúra a fókuszban

A lépés nem azt jelenti azonban, hogy a HPE többé ne foglalkozna szoftverekkel. A cég új fókusza az infrastruktúra, ma ez azonban elképzelhetetlen fejlett szoftverek nélkül - az SDx logikának megfelelően. Tehát a szoftveresen meghatározott (software defined) megoldásokhoz tartozó alap szoftverek maradnak a HPE-nél, így a OneView infrastruktúra-menedzsment, a Helion felhős platform vagy a Synergy a jövőbeni stratégia alappillereit jelentik majd.

Ez nagyjából ki is rajzolja, hogy Meg Whitman vezérigazgató mire tette fel a céget: olyan hibrid felhős beszállítóvá válni, amely a nagyvállalatok számára képes mind az on-premise, mind a nyilvános felhős környezetben partnerévé válni - ha kell, infrastruktúra-szolgáltatással, ha kell, helyben futó szerverekkel és tárolókkal, ha kell, a kettőt áthidalni képes szoftveres megoldásokkal. E tortán lesz hab a cég megmaradt szolgáltatási portfóliója, amely 22 ezer alkalmazottal segít az ügyfeleknek kiépíteni és üzemeltetni a rendszereket.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.