Szerző: Voith Hunor

2016. május 25. 12:15

Kiszervezi szolgáltatási üzletágát a HPE

A divízió nem marad önálló cég, egyesül az egyik legnagyobb szolgáltatóval, a CSC-vel. A változás magyar vonatkozásairól egyelőre nem kaptunk információt.

A Dell után a Hewlett Packard Enterprise is megszabadul szolgáltatási üzletágától, a kiszervezett divízió pedig egyesülni fog a jelenleg mintegy 8 milliárd dolláros forgalmú CSC-vel. Az üzlet eredményeként létrejön a világ egyik legnagyobb IT szolgáltató vállalata, melynek éves forgalma a két cég jelenlegi eredményei alapján 26 milliárd dollárra fog rúgni, vezetője a CSC mostani vezérigazgatója, Mike Lawrie lesz. A HPE részvényesei 50 százalékos tulajdonrészt kapnak a születő cégben új részvények formájában és 1,5 milliárd dollárnyi osztalékot, továbbá 2,5 milliárd dollárnyi adósság is lekerül a HPE könyveiről. A bejelentés után a HPE és a CSC részvényei is nagyot ugrottak, előbbi értéke 10, utóbbié több mint 20 százalékkal emelkedett a zárást követő időszakban.

A HPE vezérigazgatója, Meg Whitman szerint az új, egyelőre névtelen (ideiglenesen Spinco) vállalat az első évben egy, később pedig akár évi másfél milliárd dollárt is megtakaríthat a működési költségeken. Az ügyfélkörben mindössze 15 százalékos az átfedés, a tranzakció lezárása után az új szolgáltatónak összesen mintegy ötezer ügyfele lesz, erről a szintről szándékoznak további agresszív növekedési politikát folytatni elsősorban a két legnagyobb konkurens, az IBM Global Services és az Accenture rovására. Whitman így végleg leszámolhat a 2008-as EDS-felvásárlás tragikus örökségével.

Már majdnem fele "olcsó"

Meg Whitman a bejelentést követő konferenciahíváson közölte, hogy a szolgáltatási üzletág állományának 47 százaléka már az olcsó munkaerőpiaccal rendelkező országokból (például India, Fülöp-szigetek, Bulgária). Ez a mutató egy éve még csak 32 százalék volt, de még messze van a tavaly előirányzott legalább 60 százaléktól.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Azt mindenesetre jól mutatja, hogy az átszervezést rohamléptekkel hajtja végre a HPE – nálunk a legfontosabb kérdés az, hogy a magyarországi mérnökcsapat vajon hogy jön ki majd a CSC-s egyesülésből. Az átszervezés múlt évi bejelentésekor Gonda Gábor abszolút bizakodó volt az itthoni szolgáltatói állomány jövőjével kapcsolatban, és információink szerint vállalaton belül Magyarország a költséghatékony országok listáján szerepel. Ha kapunk választ kérdésünkre, frissíteni fogjuk cikkünket.

Fogynak a legények a gáton

Miután a Dell és a HPE is bedobta a törölközőt az informatikai szolgáltatások piacán, a legnagyobb gyártók közül már csak az IBM-nek marad házon belül ilyen kompetenciája – kérdés, hogy meddig. A Nagy Kék idén márciusban kezdte suhogtatni a kaszát a divízióban, hogy működési költségeit jelentősen lefaragja, de nem lenne meglepő, ha következő lépésként a HPE-hez hasonlóan ez a vállalat is a kiszervezést választaná. A GTS üzletág eladása valószínűleg nem lenne egyszerű: az elmúlt évek csökkenései ellenére az éves forgalom még mindig magas, közel 30 milliárd dollár, a prémium ügyfélkör pedig szintén sokat nyom a latban, így a vételár megállapításakor is.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.