Szerző: Habók Lilla

2016. november 17. 17:10

Kiterjeszti európai jelenlétét az Amazon

Teríteni kezdi az Amazon a digitális szolgáltatásait Európában is. A Spotify, Apple és Google szolgáltatásával szembeszálló Music Unlimited szolgáltatás egyelőre az Egyesült Királyságban, Németországban és Ausztriában lesz elérhető, de az ingyenes szállítás a magyarokat is érinti.

Több újdonsággal is előhozakodott a napokban az Amazon, főleg a Prime szolgáltatásainak kiterjesztése kapcsán. Jó hír, hogy most nem csak amerikai közönségnek kedveznek a fejlesztések, hanem az európai vásárlók is fókuszba kerültek a vállalatnál. A terjeszkedés célja valószínűleg leginkább a bevételnövelés, de a lényeg, hogy már betette a lábát Európába is a Music Unlimited és a Prime Video szolgáltatás, továbbá a 39 euró feletti vásárlás esetén ingyenes a német (pontosabban lassan a közép-európai) Amazon oldalról rendelt termékek szállítása Magyarországra is.

Európába is jön a Music Unlimited

Az Amazon Music Unlimited (AMU) on-demand zenei stream szolgáltatás múlt hónapban indult az Egyesült Államokban, és versenybe szállt például a Spotify, az Apple Music és a Google Play Music hasonló alkalmazásaival. Nem olyan könnyű a mezőny élére törni, mivel a Spotify a nyári adatok szerint már több mint százmillió aktív felhasználónál jár, míg az Apple Music 15 millió előfizetésnél.

Pár napja az Amazon-féle zenelejátszó elérhető már az Egyesült Királyságból, Németországból és Ausztriából is, úgyhogy ha kedvező az európai fogadtatása, akkor elképzelhető, hogy több országban is megjelenik majd. Nagyjából 40 millió zeneszám található a szolgáltatásban, és ahogy a versenytársaknál is megszokott, előre összeállított lejátszási listák, offline elérhetőség és exkluzív tartalmak is részei a csomagnak. Az Amazon saját magát az Alexaval próbálja pozicionálni a területen, mivel a virtuális asszisztens képes a hangulat, műfaj, kiadási dátum és más metaadatok alapján is válogatni, bár ezek sem tűnnek újdonságoknak a konkurenciához képest.

Csak fizetős formában elérhető a szolgáltatás, önmagában havi 10 dollárért, Prime tagsággal havi 8 dollárért, csak Echo eszközre 4 dollárért (ha Alexat megkéred a lejátszásra), illetve most jelentett be a cég egy családi csomagot is havi 15 dolláros vagy évi 150 dolláros előfizetői áron 6 családtag részére - utóbbi egyelőre csak az Egyesült Államokban indult. A konkurens szolgáltatások árazása teljesen hasonló az Amazonhoz, csak az évi 100 dolláros Prime tagdíjat befizetők számára kínál kedvezményeket - érthető módon, hogy egyúttal erre az előfizetésre is ösztönözzön mindenkit.

Prime Video világszerte?

Úgy tűnik, hogy a Prime tagság részeként elérhető videostreaming szolgáltatás szintén terjeszkedni fog, legalábbis a The Next Web ezt olvasta ki a The Grand Tour autós tévémagazin szereplőinek Twitter üzenetéből. A műsor ugyanis csak az Amazon Prime Video csomag kínálatában elérhető, és a szereplők egyértelmű üzenete, hogy decembertől a világon mindenki nézheti majd. Ez talán azt jelenti, hogy havi 9 dolláros áron az Amazon videós szolgáltatására más országok is előfizethetnek majd az Egyesült Államokon túl.

Ingyenes szállítás itthon

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Prime tagságtól függetlenül az Amazon meghirdette, hogy ingyenes szállítást biztosít több európai országba, köztük Magyarországra (továbbá Csehországba, Dániába, Svédországba, Finnországba és Szlovákiába). Legalábbis abban az esetben, ha a rendelés összege meghaladja a 39 eurót vagyis nagyjából 12 ezer forintot. Az akció csak a német Amazon oldal termékeire vonatkozik esetünkben, és a rendelés összegén felül az ÁFA-t a magyar törvények szerint adja az összeghez az Amazon. A szállítási költség elengedése csak a cég termékeit érinti, az oldalon hirdető más eladók továbbra is a saját díjaikat számolják fel. A .de végződésű oldal egyébként mára az Amazon közép-európai oldalává nőtte ki magát, elérhető angol, lengyel, holland és török nyelven is - így Magyarországról is ez az ajánlott belépési pont a kiskereskedelmi óriás rendszerébe, német nyelvtudás nélkül is.

A hírekből az biztosan kitűnik, hogy az Amazon próbál az európai országokban is megjelenni. A szállítási akció mutatja, hogy Magyarország is a cég célkeresztjében van, és talán pont az ünnepi időszak megrendeléseiből fog számára látszani, hogy hol érdemes bővíteni a szolgáltatási kínálatot.

a címlapról