Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 24. 13:38

A teljesítmény oltárán áldoz a HiSilicon Kirin 960

Bemutatta legújabb csúcsprocesszorát a Huawei-almárka HiSilicon. A Kirin 960 nem hozott forradalmi újításokat, a tervezők gyakorlatilag a legújabb ARM IP-ket illesztették egymás mellé, az előzetes eredmények alapján sikerrel.

Leleplezte legújabb csúcs alkalmazásprocesszorát a Huawei szárnyai alá tartozó chiptervezőcég, a HiSilicon. A Kirin 960 névre keresztel modell a CPU mellett a GPU-ra fókuszál, míg előbbiben kisebb, addig utóbbiban hatalmas ugrást hoz az előd Kirin 950-hez képest, mindez persze kompromisszumok árán. A gyártástechnológia nem változott, ezért a nagyobb GPU miatt nőtt a processzor fogyasztása. A pontos érték (egyelőre) nem publikus, arra azonban jó esély van, hogy az új modellre épülő készülékek üzemideje elmarad a közvetlen elődökétől.

Az újdonság a Kirin 950 nyomdokain halad tovább, az alapokhoz nem nyúlt a HiSilicon, "csak" a fontosabb építőelemeket cserélte le a tervezőcég. CPU fronton maradt a kétklaszteres big.LITTLE elrendezés, az egyik csoport gyakorlatilag teljesen érintetlen maradt, így a kisebb klaszterből négy darab veterán 1,8 GHz-es Cortex-A53 mag köszön vissza, akárcsak a 950 esetében. Ezzel szemben változott az erősebb csoport, amibe már az ARM májusban bejelentett vadonatúj, Cortex-A73-as magjai kerültek, 2,4 GHz-es maximális órajel mellett.

forrás: AnandTech

Bár az elnevezés erre utal, az A73 nem az A72 közvetlen utódja, az a már-már elfeledett A12-A17 sorozat folytatása. Ennek tudható be, hogy a mikroarchitektúrát és filozófiáját tekintve az A73 sokkal távolabb áll az eddig ismert magoktól, mint azt pusztán a neve alapján sejteni lehet. Az A72 széles, 3 utasítást egyszerre feldolgozni (dekódolni) képes architektúrája helyett az A73 csak két utasítás széles, ennek ellenére az ARM szerint magasabb teljesítmény elérésére képes, mint a közvetlen előd - viszont ahhoz képest sokkal-sokkal hatékonyabb.

Az ARM szerint a Cortex-A73 hasonló gyártástechnológián megvalósítva és azonos órajel mellett mintegy 10 százalékkal gyorsabb az előd A72-höz viszonyítva, úgy, hogy a fő cél nem is e mutató javítása volt. A legfontosabb a fogyasztás visszaszorítása, ebben pedig nagyot lépett az A73 - egész számos műveleteknél 25, lebegőpontos műveleteknél 30 százalékkal alacsonyabb az energiahasználat. A tervezőcég szerint aggregáltan, valós környezetben 20 százalékos fogyasztáscsökkenéssel lehet számolni, azonos gyártástechnológia mellett.

Utóbbit a nagyobb GPU-ból fakadó fogyasztási többlet kompenzálására használta fel a HiSilicon. Az irány érthető, hisz grafikában a Kirin 950 már jelentősen elmarad a konkurensek aktuális csúcsmodelljeitől, az abban található négymagos Mali-T880MP4 nehezen tudta felvenni a versenyt például az Exynos 8890-ben helyet kapott Mali-T880MP12-vel, vagy a Snapdragon 820/821-ben található Adreno 530-cal.

A fejlesztés végül az ARM legújabb GPU sorozatának egyik tagját, a nyolcmagos Mali-G71MP8-at hozta el. A májusban bemutatott Bifrost kódnevű architektúra több ponton is megújult, mely változtatásoknak, illetve a Kirin 950-nél tapasztalt relatíve magas, 900 MHz-es órajelnek hála már GPU teljesítményben is felveheti a verseny a közvetlen konkurensekkel, azaz a már említett Samsung és Qualcomm modellekkel. Nem elhanyagolható, hogy a Kirin 950 teljes körű Vulkan támogatást kínál, a HiSilicon erre mostantól első számú grafikus API-ként tekint.

Szintén friss a részegységek (CPU, GPU, memóriavezérlő, stb.) kapcsolatáért felelős interkonnekt, melynek szerepét a nagyjából egy éve bemutatott, ugyancsak ARM fejlesztésű CCI-550 (Cache Coherent Interconnect) kapta. Ezt teljesítményben és funkcióban is továbbfejlesztette a tervezőcég, így közvetlen elődjéhez képest sebességben és képességekben előrelépett. A memória-sávszélesség maximálisan elérhető csúcsértéke 60 százalékkal magasabb lett, a CPU-memória késleltetése pedig 20 százalékkal csökkent. Ehhez hozzájön, hogy a Kirin 960 memóriavezérlője is fejlődött, az már LPDDR4-1800 szabványú chipeket támogat, ami papíron 35 százalékos sávszélesség többletet hozhat, amiből elsősorban a GPU profitálhat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Végül, de nem utolsó sorban a fixfunkciós dekódoló és kódoló egységek, illetve az integrált modem is megújult. Előbbi HEVC/H.265 formátum mellett már teljesen 4K30p képes, míg utóbbi már Cat. 12 LTE kompatibilis. Ez a 4x4 MIMO támogatással legfeljebb 600 Mbps-os letöltési sebességre lehet képes.

Mit tudhat a gyakorlatban?

A bemutató során konkrét mérési eredményeket is előhúzott a HiSilicon. Ezek alapján egyszálas teljesítményben nagyjából 10, többszálas végrehajtásnál pedig 18 százalékos a gyorsulás az elődhöz viszonyítva, utóbbi a cég szerint a jelenlegi legjobb eredmény jelenti. GPU-ban csak az Apple A10 van a Kirin 960 fölött, az androidos konkurenseket nagyjából 10-20 százalékkal veri az új processzor, elődjénél pedig bizonyos esetekben akár 180 százalékkal is gyorsabb a 960.

forrás: AnandTech

Ezért cserébe ugyanakkor várhatóan oda az előd kedvező fogyasztása, illetve az ennek köszönhető jó üzemidő. A hatékonyabb A73-as magokkal megspórolt csekély energia nem elég a kétszer nagyobb GPU étvágyának kompenzálására, hisz a lapka az elődhöz hasonló, 16 nanométeres (16 FFC, azaz FinFet Compact) gyártástechnológián készül, így hasonló órajel és tranzisztormennyiség mellett lényegében nem lett kisebb a fogyasztás. Hogy mindez a gyakorlatban pontosan mit jelent, arra a jövőben érkező, Kirin 960-nal szerelt Huawei okostelefonok adhatják meg a választ.

A kínai vállalat legfeljebb néhány hónapig lehet előnyben az androidos riválisokkal szemben. Az időszak várhatóan nem lesz hosszú, hisz a MediaTek mellett már Samsung és a Qualcomm is javában dolgozik a jövőre debütáló új csúcsprocesszoruk utolsó simításain. Ezek már kivétel nélkül 10 nanométeres technológiával készülnek, ami már önmagában elég lehet a Kirin 960 most látott előnyének könnyed ledolgozásához.

a címlapról

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.