Szerző: Gálffy Csaba

2016. október 20. 15:58:00

Teljesen újrarajzolja felhős tárolóit a Google

Felfelé és lefelé is bővíti felhős tárolós kínálatát a Google. Megjelenik a Glacier-killer Coldline, és minden olcsóbb is lesz november 1-től.

Négy különböző "modellből" áll a Google Cloud Storage szolgáltatása a ráncfelvarrás után. A magas rendelkezésreállást hozó új Multi-Regional előfizetés mellett igazi megoldás érkezett az ultrahosszú tárolás problémájára is, amely így az Amazon Glacier és az Azure Cool Blob ellenében indul csatába.

Régiós és sokrégiós tárolás

A szolgáltatás felfelé a sokrégiós (multi-regional) tárolószinttel egészül ki. Ez redundáns tárolást jelent több adatközpont-régió között is, ami több forgatókönyvet is lehetővé tesz. Egyrészt magas rendelkezésreállást biztosít, ha valamiért az egyik régió kiesik, akkor a rendszer automatikusan a még működő példányokhoz tudja irányítani a lekérdezéseket. Emellett segíthet a késleltetés csökkentésében is oly módon, hogy a felhasználókhoz közelebb hozza a tárolt adatokat.

Erre az üzleti csomagra migrálja a Google azokat az előfizetőket, amelyek jelenleg a Standard csomagot használják többrégiós "kiszerelésben". Az új csomag ára 2,6 dollárcent havonta, beleértve ebbe az összes replika tárolását, a replikáláshoz szükséges adatforgalmat és a hiba esetén élesedő átirányítás funkciót is.

A következő tárolási szintet a sima Regional jelenti, amely szintén redundáns tárolást jelent több adatközpontban, de ezek azonos fizikai-logikai régióban találhatóak. A Google ezt a csomagot kimondottan az alkalmazások adattárolásaként pozicionálja, ahol a kiszolgáló közelében kell lennie az írt-olvasott adatnak is.

Van, ami olcsóbb lett. A Coldline nem.

Árazásban valamivel olcsóbb ez az opció, 2 dollárcentbe kerül (per gigabájt, per hó), erre migrálja az eddigi Standard csomagot használó előfizetőket a Google. A migrálás egyébként a cég szerint számottevő, mintegy 23 százalékos árcsökkentést jelent majd a Standard árazásához képest. De nem csak a kapacitást "olcsósítja" a cég, az API-t használó lekérdezések ára is jelentősen, 50-60 százalékkal csökken november 1-től (az árcsökkentés csak a Regional és a Multi-Regional csomagot érinti, az API-használat marad 10 cent tízezer hívásonként a Nearline és az új Coldline előfizetéseknél).

Coldline a gleccser ellen

A Google eddig nem nyújtott igazi hideg tároló megoldást az Amazon Glacier ellenében. Ez változik most a Coldline szint bevezetésével, amelyet kimondottan olyan adatokhoz kínál a Google, amelyet normál esetben sosem kell beolvasni. Ide tartoznak az archivált információk, de bevethető DR (disaster recovery, katasztrofális adatvesztés utáni visszaállítás) forgatókönyvre is használható.

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A Coldline árazása is ehhez a modellhez illeszkedik, a tárolás maga nagyon olcsó (0,7 dollárcent gigabájtonként, ami a hosszú távú, sokéves tárolást is megfizethetővé teszi. Az adat kiolvasása viszont már nem olyan olcsó, gigabájtonként 5 dollárcent, vagyis tényleg csak akkor érdemes hozzányúlni, ha feltétlenül szükséges.

Érdekes, hogy az Amazon Glaciertől eltérően a Google Coldline az összes tárolószintet azonos teljesítményen kínálja, ez arra enged következtetni, hogy a felhasznált technológia ugyanaz (vagyis hagyományos merevlemezek dolgoznak). A Glacier esetében a késleltetés órákat is igénybe vehet, ez pedig arra utal, hogy az Amazon szalagos, vagy teljesen offline merevlemezes tárolót használ a saját megoldásánál.

a címlapról

tikk-takk

0

Hibrid okosórát fejleszt a Google?

2019. szeptember 18. 14:46

Újabb részletek derültek ki a Fossiltól vett technológiáról, érdekes hibrid készülékek lehetnek a csőben.