:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 12. 14:16

Küszöbön az Android 7.1 Developer Preview

Bemutatkozott a legújabb, 7.1-es Android verzió: a Nougat első frissítése apróbb változásokat, maroknyi új funkciót hoz. A stabil változat december elejére várható.

Egy kézen meg lehet számolni, hány Android 7.0-t, más néven Nougatot futtató okostelefon van a piacon, a Google máris bejelentette az első frissítést a rendszerhez. A 7.1-es verziószám nem hoz túl nagy változást, ahogy az várható volt, a szoftver néhány apróbb csiszoláson esett át, mindenesetre érdemes rá vetni egy pillantást, ugyanis mind a fejlesztők, mind a végfelhasználók számára tartogat néhány újdonságot.

Előbbiek többek között az új App shortcuts API-nak örülhetnek, amellyel már az alkalmazásindító felületen elérhetővé válnak az appok különböző belső funkciói, emellett a szoftverekhez már kerek ikonok is rendelhetők - utóbbiak a nemrég bejelentett Pixel készülékek felületéről lehetnek ismerősek. Az élő háttérképek készítőinek is jut a jóból, a hátterekhez már új metaadatok is hozzáadhatók, amelyekkel azokat bármelyik háttérválasztó egyszerűen megtalálja. A rendszerben mindezek mellett kiterjedtebb támogatást kap a "képes" virtuális billentyűzetekhez, azaz jelentősen kiterjeszti a klaviatúrán bevihető tartalmakat, teret adva az egyedi matricáknak és gifeknek. Az alkalmazások a fentieken túl már maguktól is megnyithatják a beállítások menü megfelelő alpontját a felhasználó számára, ha tárhely felszabadításra lenne szükség. Végül, de nem utolsó sorban az új Android a többvégpontos hívásokhoz is hoz friss API-kat, valamint új hívásbeállításokat is tartalmaz.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Google a rendszert előzetes verzióban még október folyamán elérhetővé teszi, az ahhoz tartozó SDK-val, API-kkal, dokumentációval, a fenti funkciókat támogató példaappokkal, és a szükséges emulátorokkal együtt. Az Android Beta programban résztvevők automatikusan megkapják majd a szoftver 7.1-es verziójának Developer Preview változatát - ennek megfelelően aki az előző kör óta bent maradt a programban, és nem szeretné megkapni a legújabb fejlesztői verziót, amint tudja lépjen ki belőle. A frissített Nougat a támogatott Nexus készülékekre természetesen a hagyományos "favágó módszerrel", manuálisan is telepíthető lesz, ehhez a Google a szükséges rendszerképfájlokat rövidesen mindenki számára elérhetővé teszi. Első körben a Nexus 5X, 6P és Pixel C eszközök kapják majd meg a béta verziós szoftvert, a keresőóriás azonban a támogatott eszközök listájának bővítését ígéri.

Az Android 7.1 első stabil verziója december elejére várható, ekkor a Motorola színeiben készült 6-os modellig visszamenőleg minden Nexus, illetve a Pixel C tablet és az új Pixel telefonok, illetve a támogatott Android One okostelefonok is megkapják azt. A fejlesztőknek tehát nagyjából két hónapjuk van felkészíteni alkalmazásaikat a legfrissebb Nougat érkezésére.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.