Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 13. 09:30

Óvatosan lépked útitervén az Intel

Nem kapkodja el a 10 nanométeres átállást az Intel, tanulva a 14 nanométer buktatóiból, csak lassan kerülnek majd piacra a Cannon Lake processzorok.

Kiszivárgott az Intel útiterve, mely alapján a vállalat csak nagyon óvatosan állna át a 10 nanométeres gyártástechnológiára, 2018 második feléig csupán egyetlen lapkadizájn kerül piacra. A nyáron felbukkant Coffee Lake is a fokozatos átállás miatt került fel a palettára, a fejlesztés állítólag a Cannon Lake 14 nanométeres kiadása lesz. Emellett új Atom is várható, mely ugyancsak 14 nanométeren készül majd.

A 10 nanométeres Cannon Lake első körben két processzormaggal, illetve a sztenderdnek számító GT2-es grafikus processzorral ékezik az U és Y szériába, valamikor jövő év utolsó negyedévében. Ez a bevett gyakorlat szerint most is a legkisebb dizájnt jelenti, ami részben ellensúlyozza az új gyártástechnológiák jellemzően gyengébb kihozatalát. Érdekesség, hogy a tervek szerint az Y szériás modellek (Core m) TDP értéke nagyjából 16 százalékkal, 4,5-ről 5,2 wattra nő.

A nagyobb Cannon Lake konfigurációkkal kivár az Intel, jelen tervek szerint legkorábban 2018 harmadik negyedévében jöhetnek ilyen lapkák, de valószínűbb, hogy ennél inkább később, 2018 utolsó, vagy akár 2019 első negyedévében jelennek meg a négy- és hatmagos modellek. Ezek, illetve a Kaby Lake-ek között a Coffee Lake játssza majd az áthidaló szerepét, mely a legújabb információk szerint a Skylake/Kaby Lake újabb ráncfelvarrása helyett a Cannon Lake 14 nanométeres kiadása lesz.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A kiforrott gyártástechnológiával könnyebb lesz legyártani a nagyobb méretű lapkákat, miközben a nehéz szülésnek bizonyult fejlesztés még tovább termelheti a bevételt. Ezért cserébe viszont ideiglenesen(?) eltűnik a legnagyobb, GT4e GPU (Iris Pro) opció, a hatmagos modell a sztenderd GT2, a négymagos pedig a GT3e-vel érkezik. A Coffee Lake az asztali piacon is megjelenik, ami tajvani források szerint hamarabb, már akár jövő év második felében megtörténhet, az Intel ezt az eshetőséget a hat- és nyolcmagos AMD Zen processzorok potenciális fenyegetése miatt tarthatja napirenden.

Végül, de nem utolsó sorban, új Atom processzorok is érkeznek, Gemini Lake kódnéven. A termékekről egyelőre nem sokat tudni, a négy mag, illetve a 4 és 6 wattos TDP tűnik biztosnak, amin túl várhatóan az Apollo Lake-nél megismert CPU és GPU architektúrák frissítésével lehet számolni.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról