Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 14. 15:13

Már Androidon is ébredezik a Vulkan

Windows után Androidra is megérkezett a Vulkan, az API elsőként az Android N második előzetesben ütötte fel a fejét. Amennyiben minden a terv szerint halad, úgy a végleges verzió ősszel érkezhet meg.

Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, az Android N elhozta a Vulkan grafikus API-t. A Google operációs rendszerének második előnézeti kiadásában már elérhető a Khronos 1.0-s verziójú fejlesztése. A fejlesztőknek szánt előzetes emellett még kisebb-nagyobb módosításokat, illetve hibajavításokat is tartalmaz.

A frissítéssel a nagyjából két hónapja megjelent, alacsony szintű hozzáférést biztosító Vulkan API már az ultramobil szegmensben is felütötte a fejét, mely mérföldkő lehet a támogatottság szempontjából. A több száz millió androidos eszköz óriási lökést adhat a terjedésnek, ez pedig jelentősen felgyorsíthatja az Android-Linux-Windows közötti átjárhatóság felállítását.

Az API hardveres támogatásával várhatóan nem lesz probléma, a Vulkant a az elmúlt pár évben megjelent legtöbb grafikus processzor támogatja. Ebbe a PowerVR Series6 és Series7, a Qualcomm Adreno 400 és 500, az ARM Mali-T600, -T700 és -T800, valamint a Vivante VEGA termékcsalád, illetve az NVIDIA Tegra vonal tagjai is beletartoznak, így például a 2013 novemberének végén megjelent Snapdragon 805, vagy az Exynos 5 sorozat is támogathatja az API-t, már amennyiben az ezekkel szerelt eszközökhöz érkezne megfelelő Android verzió.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A Vulkan támogatásával párhuzamosan az Unicode 9.0-s emotikonok is megjelentek a második előzetesben. A speciális karakterek még nem érték el végleges kinézetüket, az Unicode Konzorcium várhatóan nyáron véglegesíti a készletet. Emellett újdonságként jelent meg a "launcher shortcuts", mellyel alkalmazásokon belül konkrét funkcióihoz készíthetünk parancsikont.

Az Android N második előzetese Nexus 6, 5X, 6P, és 9 okostelefonokra érhető el, a General Mobile 4G és a Pixel C tablet mellett. A végleges megjelenésig még három előzetes várható, május, június, illetve július során, az Android N végleges kiadása a harmadik negyedévre várható.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 14:22

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.