Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 20. 10:54

Lezárult a nyomozás az Autonomy-ügyben

Nem tartja bizonyíthatónak a brit hatóság, hogy az Autonomy vezetése bűncselekményt követett el és félrevezette volna a HP-t a felvásárlás előtt. Az amerikai nyomozás még folyik.

Lezárta a 2013-ban megnyitott nyomozását a brit rendőrség súlyos visszaéléseket vizsgáló osztálya (Serious Fraud Office). A hatóság nagyon szűkszavú közleményt adott ki, eszerint "egyes vádakkal kapcsolatban az SFO megállapította, hogy a rendelkezésre álló információk alapján nincs valós esélye a bűncselekmény rábizonyításának és büntető ítélet elérésének" - áll a közleményben.

A szűkszavú közleménynek egyszerű oka van, a brit hatóság nem kívánja megzavarni az ügyben szintén nyomozó amerikai kollégák munkáját. A tengerentúlon ugyanis ugyanebben az ügyben a tőzsdefelügyelet és az FBI is indított nyomozást, ezek egyelőre nem zárultak le. Az ügyben szintén vizsgálódik még a brit pénzügyi hatóság (Financial Reporting Council) is, ez a szerv egyelőre nem zárta le a nyomozást.

A botrány kipattanását követően a HP ellen saját részvényesei három pert is indítottak, amelyek meglepően gyorsan kiegyezéssel zárult, a bíróság azonban egyelőre a HP számára túl kedvezőnek találta azt, így a részletekre vonatkozó tárgyalások még folynak a felek között.

Mike Lynch, az Autonomy zseniális vezérigazgatója - nyugodtabb lehet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A HP még 2011-ben jelentette be az Autonomy szoftvercég felvásárlását, a 870 millió dolláros forgalmú és évi 200 milliós profittal rendelkező vállalatért 11,1 milliárd dollárt adtak az amerikaiak. A felvásárlást követően gyors ütemben rúgta ki a HP igazgatótanácsa Léo Apotheker elnök-vezérigazgatót, az új vezetés pedig a könyvelés alapos átnézése után azzal állt elő, hogy az Autonomy amúgy szerény számait is kozmetikázta. A brit cég vezetése ezt egészében visszautasítja, álláspontjukat azzal támasztják alá, hogy saját könyvvizsgálójuk mellett a HP pénzügyi szakemberei és független auditorok is átnézték a könyvelést és mindent rendben találtak.

A botrányos felvásárlás történetetét itt foglaltuk össze részletesen, érdemes fellapozni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról