Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 1. 16:32

Apró Xperiát és nagyon ismerős csúcsmodellt villantott a Sony

Egész apróra zsugorított Xperia X variánst és egy Xperia XZ névre hallgató csúcstelefont is mutatott a Sony az idei IFA-n.

Két új okostelefonnal várta az IFA-t a Sony, a vállalat az Xperia X szériát toldotta meg új készülékekkel: a paletta egy kisméretű, kompakt modellel és egy csúcskategóriás eszközzel is bővült.

Itt a menetrend szerinti kompakt Xperia

A szerényebb modell az Xperia X kistestvére, ennek megfelelően Xperia X Compact névre hallgat. A vállalatnál gyakorlatilag már hagyomány, hogy zászlóvivőit kisebb házba költöztetve is kiadja, noha azok eddig jellemzően az aktuális csúcsvassal szerelt készülékek oldalán jelentek meg - az általunk is tesztelt Xperia X ehhez képest teljesítményét tekintve inkább a középkategóriában helyezhető el.

Nincs ez máshogy a kompakt verziónál sem, amely a mai mezőnyben egészen aprónak tűnik 4,6 hüvelykes kijelzőjével. A panel felbontását nem vitte túlzásba a gyártó, a 720x1280 pixel 319 PPI pixelsűrűségre elég, ez már szabad szemmel is jól láthatóan gyengébb minőségű mint a nagy testvérben használt Full HD kijelző. A vas ugyanakkor nem változott, a Cortex-A72 és Cortex-A53 magokkal szerelt Snapdragon 650 chiphez 3 gigabájt RAM és 64 gigabájt tárterület párosul, a hátlapon az ismert 23 megapixeles szenzor figyel, az előlapi kamera felbontása viszont 13 megapixelről 5-re konszolidálódott.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Érdekesség, hogy a GSMArena adatai szerint az eszközben egy 2700 mAh kapacitású telep található. Ez egy hajszállal még nagyobb is, mint a mezei Xperia X akkuja - pedig üzemidő terén utóbbi is kiemelkedően teljesített. Ha a kisebb kijelző és a nagyobb akku párosa tovább javít a nagy testvérből megismert akkuidőn, Xperia X Compact egészen kimagaslót alkothat ezen a területen. Lényeges újítás továbbá, hogy a kisméretű modellt már nem hagyományos microUSB-n, hanem az új iparági szabvány USB Type-C aljzaton keresztül tölthetjük, úgy látszik a Sony nem félt egy készülékgeneráción belül váltani az új csatlakozóra.

Nagyon ismerős csúcsmodell

A cég másik újdonság Xperia XZ néven kerül a boltokba: noha a csúcsvassal szerelt modell a gyártó frissen jelentette be, annak adatain végigfutva az embert erős déjá vu érzés fogja el. Ez nem véletlen, ugyanis a szögletesebbre vett formatervtől és az 5 helyett 5,2 hüvelykes kijelzőmérettől eltekintve az Xperia XZ szinte teljesen megegyezik a tavasszal megismert Xperia X Performance modellel. Ugyanaz a Full HD kijelzőfelbontás (igaz itt 424 PPI mellett), ugyanaz a Snapdragon 820 processzor, 3 gigabájt RAM, 32 gigabájt bővíthető háttértár, 13 megapixeles előlapi kamera dolgozik az eszközben mint a már elérhető modellben.

A nagy újdonság a hátlapi kamera, amely ugyan megtartott a 23 megapixeles felbontást, de két extra érzékelőt is kapott (a kiegészítő RGB és infravörös tartományú szenzor a fehéregyensúlyra vigyáz), a lézeres autofókusz a fókuszálási sebességet javítja. Emellett jobb lett a stabilizáló mechanizmus is, amely már 5 tengely mentén követi a kisebb mozgásokat.

Emellett néhány kisebb különbség is akad, a nagyobb méretből adódóan a korábbi modellnél valamivel testesebb, 2900 mAh kapacitású akkut találunk az eszközben, illetve akárcsak az Xperia X Compactra, végre ide is utat talált az USB Type-C aljzat. Mindezek mellett, ahogy fentebb már szó volt róla, a dizájn is karakteresebb, szögletesebb lett, noha látszik, hogy a Sony inkább kerüli a veszélyes vizeket, az új formaterv nem rugaszkodik el túlságosan az Xperiáktól eddig megszokott vonaltól.

A japán gyártó két új okostelefonja várhatóan néhány héten belül a boltokba kerül, azok ajánlott fogyasztói árait azonban egyelőre nem közölte a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról