Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 23. 11:05

Új okostelefon-szériát indított a Sony

Három okostelefont jelentett be a Sony, amelyek egy egészen új szériát, az Xperia X sorozatot képviselik. Az újdonságok között szerény, közepes és nagy teljesítményű modell is akad, a dizájn azonban épp a legolcsóbbnál sikerült legjobban.

Míg a legtöbb gyártó ismert csúcskészülékeinek legújabb generációját hozta a Mobile World Congressre, a Sony egy egészen új okostelefon-szériával érkezett Barcelonába - az Xperia Z6-ra tehát egy darabig még várni kell. A három eszközt felvonultató, Xperia X sorozattal a vállalat a belépőszinttől a felső kategóriáig igyekezett lefedni a palettát.

Leggyengébb hardver, legszebb dizájn

Az indulómodell a Sony Xperia XA nevet viseli és bár a trió legszerényebb hardverrel szerelt darabja, dizájn terén mégis egyértelműen ez a készülék viszi a pálmát. Az okostelefon, ahogy két testvére is, alapvetően az Xperiáktól az utóbbi években megszokott vonalvezetést hozza, fém kerettel, üveg hátlappal, illetve oldalt elhelyezett bekapcsoló és hangerőgombokkal. Az eszköz öthüvelykes kijelzőjét a gyártó azonban itt egészen a telefon széléig kihúzta, amellett szinte egyáltalán nem látható a keret - erre a hatásra a panel a szélein lekerekített üvegborítása is rátesz egy lapáttal. Az IPS kijelző felbontása egyébként 1280x720 pixel, ez 294 PPI-s pixelsűrűségre elég.

A tetszetős készülékházban belépőszintű hardver dolgozik, a telefont egy Mediatek MT6755 alias Helio P10 processzor hajtja, nyolc darab, 2 gigahertzre állított Cortex-A53 maggal, RAM-ból pedig két gigabájt jutott az eszközbe. Belső tárhely terén nem mondhatni, hogy túl bőkezű volt a gyártó, a telefon csak 16 gigabájtos kivitelben lesz kapható, szerencsére ez microSD-vel egyszerűen bővíthető. A telefon hátlapi kamerája 13, az előlapi 8 megapixel felbontású, az akku kapacitása pedig 2300 mAh. Ez utóbbi elég vékonynak tűnik, a Sony ugyanakkor "adaptív akkumulátorkezelő" funkciójának köszönhetően akár kétnapos üzemidőt ígér az új modellekhez - cserébe persze fel kell majd áldozni néhány akkuéhes funkciót.

Xperia X - két kivitelben

A következő lépcsőt a nemes egyszerűséggel Xperia X néven bejelentett okostelefon jelenti. Külsőre az eszköz alig különbözik az XA-tól, noha az ugyancsak kerekített szélű üvegborítással ellátott kijelzőt övező keret itt már szemmel láthatóan vaskosabb. Ebben az esetben is egy öthüvelykes modellről van szó, noha itt az IPS kijelző már Full HD (441 PPI) felbontást kapott, ezen a téren tehát nem érheti szó a ház elejét.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A panel mögött egy Qualcomm 650 lapkát találunk, amelyen két darab Cortex-A72 és négy Cortex-A53 mag teljesít szolgálatot. A RAM mérete itt már 3 gigabájt, a belső tárhelyopciók pedig 32, illetve 64 gigabájt, amelyet ebben az esetben is bővíthetünk microSD kártyával. A kamerák terén a vállalat nem fogta vissza magát, a hátlapra egy 23 megapixel felbontású, az előlapra pedig egy 13 megapixeles szenzort tett. Az Xperia X-be az XA-nál valamivel szélesebb háznak köszönhetően egy 2620 mAh kapacitású akku fért. A felső kategória felé kacsintgató eszköz lévén a telefon oldalt elhelyezett bekapcsológombjában egy ujjlenyomat-olvasó is helyet kapott.

A készülékhármas élén a Sony Xperia X Performance lovagol, amelynek már nevéből is sejthető, hogy a nagyobb teljesítményre lett kihegyezve. A csúcsmodell gyakorlatilag azonos hardvert kapott, mint a mezei Xperia X, a processzort leszámítva, a készülékbe ugyanis a Qualcomm idei zászlóvivője, a Snapdragon 820 került. Egy hajszállal továbbá az akku is nagyobb lett, az az X Performance modellben 2700 mAh-ra hízott.

A Sony legújabb, Android 6.0.1 rendszerrel érkező okostelefonjainak árazásáról egyelőre nem adott információt, ha azonban a készülékek árában is megmutatkoznak a hardver terén kötött kompromisszumok, az új széria hamar népszerűvé válhat a vásárlók körében. Ilyen például az utóbbi két telefonban lévő 3 gigabájt RAM (az idei csúcs-etalon 4 gigabájt helyett), illetve a Full HD kijelző, amely bár eltörpül az elmúlt évek - illetve napok - brutális pixelsűrűségeket felvonultató Quad HD paneljei mögött, részletessége szabad szemmel továbbra is csak nagy nehézségek árán (vagy egyáltalán nem) különböztethető meg azokétól. Mint azt már többször megjegyeztük, a hatalmas felbontású eszközöknek leginkább a különböző VR-szemüvegek adnak létjogosultságot, a Sony azonban telefonjaival nem ezt a területet célozza.

A japán gyártó új telefonjai idén nyáron kerülnek a boltokba, többféle színben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról