Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Energiahatékonyságra gyúr az új MediaTek rendszerchip

Asztalos Olivér, 2016. február 24. 14:30

A MediaTek bejelentette legújabb középkategóriás rendszerchipjét. A Helio P20 ésszerű evolúciónak tekinthető, mely a számítási teljesítmény növelésével szemben inkább az energiahatékonyságra fókuszál.

Leváltja a tavaly nyáron debütált Helio P10-et a MediaTek. Az utód P20 elsősorban az energiahatékonyságra helyezi a hangsúlyt, ennek megfelelően pedig középkategóriás ARM Cortex-A53 magokat tartalmaz. Az alkalmazásprocesszor egyik érdekessége, hogy elsőként kínál LPDDR4X támogatást, amivel tovább csökkenthető a teljes rendszer fogyasztása. Az Helio P20 a közelmúltban bejelentett Snapdragon 625 egyik komoly kihívója lehet.

Az összesen nyolc darab A53-as mag két klaszterbe rendeződik, melyekből a nagy teljesítményű rész maximális órajele 2,3 GHz, ez pedig 15 százalékos emelést jelent az előd P10 értékéhez mérve. A kisebb számítási teljesítményre képes szekcióban lévő magok frekvenciái egyelőre nem ismertek, ugyanakkor az előd értékéből kiindulva ezek valahol 1,2-1,3 GHz környékén működhetnek.

A memóriavezérlő megújult, a Helio P20 már támogatja az LPDDR4X memóriákat is. A tavaly bejelentett szabvány előnye, hogy az alacsonyabb működési feszültségeknek köszönhetően nagyjából 20 százalékkal alacsonyabb fogyasztást biztosít az LPDDR4-hez képest. Mindezt két 32 bites csatornán lehet majd kihasználni, így 1600 MHz-es lapkákkal acélos, 25,6 GB/s-os sávszélesség érhető el. Mivel az LPDDR4X-es termékek megjelenése legkorábban csak az év vége felé várható, ezért a jól bevált LPDDR3 támogatás is megmaradt. Ebben az esetben viszont csupán egyetlen csatorna áll rendelkezésre, a maximálisan támogatott 933 MHz-es DRAM-mal pedig csak jóval szűkösebb, az előd P10 értékének pontosan megfelelő 7,4 GB/s-os sávszélesség érhető el.

Az integrált GPU is frissült, a korábbi Mali T860 helyett a T880 került be a rendszerchipbe, mindez pedig MP2 konfigurációban van jelen, ami két végrehajtóegységet jelent. A frissített megoldás esetében az ARM finomhangolta a mikroarchitektúrát, illetve a 256 bites vektoros feldolgozók száma kettőről háromra nőtt. Ezzel párhuzamosan a GPU órajele is emelkedett, míg a P10-ben 700 MHz-en üzemeltek a grafikus magok, addig a P20-nál már 900 MHz az üzemi frekvencia.

A dedikált, fixfunkciós gyorsítók képességei is bővültek. A H.264 és HEVC (H.265) dekóder immáron a 4K-s képi anyagokkal is elboldogul, H.264 formátum esetében pedig a nagy felbontású mozgóképek kódolása is megoldott. A lapka emellett még képfeldolgozót (ISP) is tartalmaz, melyhez egy legfeljebb 24, vagy két 13 megapixeles kamera köthető. Az LTE modem érintetlenül került át a P10-ből, az egy Cat 6-képes egység, mely 300 megabites letöltésre, illetve 50 megabites feltöltésre képes.

A felsorolt részegységek összességét tartalmazó szilícium már a TSMC 16 nanométeres FinFET+ gyártástechnológiáján készül, ami nagy előrelépést jelent a P10-nél alkalmazott 28 nanométerhez képest. Ezzel a MediaTek elmondása szerint kiemelkedő energiahatékonyságot értek el - hogy ez pontosan mit jelent, arra az első tesztekig várni kell, melyekre legkorábban valamikor az év második felében kerülhet sor.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.