:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 10. 09:30

A rendszermemóriát rétegzi a Netlist HybriDIMM

Bejelentette SCM termékeit a Netlist, a HybriDIMM-mel a DRAM és a NAND kedvező tulajdonságait próbálja ötvözni a cég. A fejlesztés megfelelő átmeneti megoldást nyújthat az Intel Optane NVDIMM modulok szélesebb körű elérhetőségéig.

Bejelentette első SCM (Storage Class Memory) termékét a Netlist, mely a memória és a háttértár szerepét egyetlen komponensben ötvözi. A HybriDIMM névre keresztelt fejlesztés DRAM és NAND chipeket egyesít szabványos LRDIMM modulon, mellyel a cég SSD szintű kapacitást, nem volatilis (nem felejtő) működést, illetve DRAM közeli sebességet ígér a volatilis memóriáknál olcsóbban.

A modul alapvető felépítésében nincs forradalmi, az szabványos DRAM és NAND chipekből áll össze, melyeket a cég partnerétől, a Samsungtól vásárol. Utóbbi ritka, a dél-koreai cég jellemzően megtartja magának a NAND-ot, az utóbbi években legalábbis csak okostelefonokban és tabletekben láthattuk viszont a gyártó flash-alapú komponenseit, tárolómegoldásokban (pl. nem saját márkás SSD) nem. A Netlist és a Samsung még tavaly októberben jelentett be egy 5 évre szóló együttműködést, melynek keretein belül NVDIMM-P memóriákat fejleszt a két cég, így kerülhetett a dél-koreai cég NAND-ja a modulokra.

A Netlist szerint viszont nem a DRAM vagy NAND chipektől egyedi a HybriDIMM, az igazi értéket a két eltérő típusú memóriát összekötő vezérlés, a PreSight adja. A rendszert egy eddig ismeretlen koprocesszor vezérli, ezen egy firmware fut, amely megpróbálja megjósolni, hogy a memóriavezérlő milyen adatot kér majd a modultól. Amennyiben az adat a lassabb NAND chipeken van, úgy azt a vezérlés még az igazi lekérés előtt igyekszik átmásolni a gyorsabb DRAM-ba, ezzel biztosítva a DRAM-közeli olvasási sebességet és késleltetést. A rendszer pontos működéséről egyelőre nem árult el részleteket a Netlist, de azt egyes helyeken a processzorok előbetöltéséhez (prefetch) hasonlítják.

A HybriDIMM ezzel együtt egy a DDR4 szabványnak tökéletesen megfelelő modul, mely bármilyen x86-os szerverrel kompatibilis, működéshez semmilyen hardveres vagy BIOS-szintű módosítás nem szükséges. Kell viszont az alkalmazások optimalizálása, a szoftvereket a HybriDIMM beékelődése miatt átrendeződő memóriahierarchiának megfelelően kell átalakítani. Ezzel a programok bátrabban nyúlhatnak a memóriához, már kritikus fontosságú adatok is kerülhetnek a modulokba, miközben a gyorsabb elérésből nem, vagy csak kevésbé profitáló adatok maradhatnak alsóbb szinteken, a háttérárakon.

A HybriDIMM két formában kerül majd piacra, a Gen. 1 256-512 gigabájtnyi NAND chipet, illetve 8-16 gigabájt DRAM-ot tartalmazhat. Ezek a modulok DDR4-1866 szabványnak felelnek meg, csatornánként pedig legfeljebb három darab kerülhet majd belőlük Broadwell-alapú szerverprocesszorok mellé, miközben az operációs rendszer oldaláról (csak) a Linux támogatott. A várhatóan később érkező Gen. 2 duplázza a kapacitást, a NAND már 1 terabájra, a DRAM pedig 32 gigabájtra rúghat, e mellett pedig a sebesség is nő, a támogatott szabvány immár DDR4-2400, csatornánként legfeljebb két modullal. Ezek már az Intel jövőre érkező Purley (Skylake Xeon) platformjához készülnek, Linux mellett pedig Windows is támogatott lesz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Netlist ígérete szerint új termékeivel a klasszikus háttértáras (tárolós) megoldásokhoz viszonyítva akár ezerszer kisebb késleltetés érhető el, miközben a teljes bekerülési költség akár 80 százalékkal is csökkenhet. A kiemelt partnerek az év hátralevő részében kapják meg az első szállítmányokat, a szélesebb körű elérhetőség pedig valamikor jövőre várható.

A cég ezzel arra számíthat, hogy az Intel-Micron kettős közös fejlesztése, az Optane (vagy 3D Xpoint) még egy darabig nem tudja majd szélesebb körben beteríteni a piacot. Az Optane hosszútávon bizonyosan jobb megoldást jelent majd a HybriDIMM, vagy az ahhoz hasonló öszvéreknél, de amíg a DRAM-NAND kombináció lényegesen olcsóbban, illetve nagyobb volumenben állítható elő, addig lehet létjogosultsága az ilyen átmeneti megoldásoknak, melyek piaca jövőre várhatóan 600 millió dollár körül alakulhat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.