Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
DevOps és frontend-fejlesztői témákkal indul idén a HWSW meetup-sorozata

Csalódás lehet az új Nintendo konzol

Asztalos Olivér, 2016. augusztus 05. 18:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Jelen állás szerint biztos bukónak tűnik a Nintendo NX, a japán cég ugyanis egy ütős Xbox vagy Playstation konkurens helyett inkább kézikonzollal készül. Gyors vélemény következik.

hirdetés

Csalódás lehet a Nintendo NX, a legújabb hírek szerint a japán cég jövőre érkező új játékgépe egy hordozható kézikonzol lesz, tehát az előzetes várakozásokkal ellentétben az Xbox és a Playstation komoly konkurens nélkül marad. Nagy kérdés, hogy mire mehet majd ezzel a Nintendo, ugyanis a veszteséges vállalat komoly reményeket fűz a termékhez, amit a piac valószínűleg nem fog beváltani.

Áprilisban még arról szóltak a hírek, hogy a Nintendo NX egy a Wii-hez hasonló asztali játékgép lesz, amelybe a Sony és a Microsoft termékéhez hasonlóan az AMD szállítja majd az erős integrált grafikus egységgel szerelt processzort. Ezzel ellentétben most több forrás is egybehangzóan állítja, hogy a cég változtatott korábbi tervén, inkább egy hordozható gépet dob piacra, amibe az Nvidia Tegra X1 processzora kerül.

Utóbbi rendszerchipben négy ARM A57-es processzormag, illetve egy 256 számolóegységből álló, Maxwell-alapú GPU van. Egy játékgépnél utóbbi teljesítménye a döntő, ami jelen esetben legfeljebb a középkategória legalján tanyázó GeForce GTX 750 teljesítményének felére lehet képes. Ez asztali konzolos szinten legjobb esetben is csak HD, azaz 720p-s felbontást tudna élvezhetően meghajtani, azt is csak alacsony grafikai részletesség mellett. Az Eurogamer.net szerint a Nintendo ennek ellenére kihasználja majd a lehetőséget, külső megjelenítővel (pl. nagyképernyős TV) is használható lesz az NX, igaz az Xbox One S is képes 4K-ra (amíg videók lejátszásról van szó).

A döntés az operációs rendszert is érinti, bár ez ügyben még nincs egyértelmű álláspont, egyes források Androidról, mások pedig egy saját fejlesztésről beszélnek. Előbbi verzió előnye lehetne, hogy a Google rendszerére már most nagy a kínálat különféle játékokból, illetve a fejlesztők tömkelege ismeri azt, viszont ezzel megmaradhatna az átjárhatóság, a játékok valószínűleg más androidos eszközökön is futtathatóak lennének, ami rontaná a konzol eladásait.

Bukásra ítélve?

Bár még számos részlet nem ismert, jelen formában a Nintendo NX nem számíthat nagy sikerre. Korábban épp a Tegra chipeket fejlesztő Nvidia próbálkozott hasonló megoldással, de a Shield nem váltotta be az ahhoz fűzött reményeket, a termék pedig mára a kijelzőjét is elvesztette, a legújabb verzió már csak egy androidos set-top box, ami olyan termékek ellen száll harcba mint az Apple TV.

A probléma fő forrása, hogy mára a kézikonzolok szerepét szinte teljesen átvették a minden zsebben ott lapuló okostelefonok, illetve a tabletek, emiatt pedig csak nagyon kevesen költenének dedikált eszközre. A Nintendónak kizárólag akkora lehetne esélye, ha nagyon ütős exkluzív tartalmakat tudna gyártani saját megoldására, máskülönben a Nintendo NX csak egy újabb veszteséges tétel lesz az amúgy is gyenge pénzügyi mutatókat produkáló cég negyedéves jelentéseiben.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Két hét múlva újraindul a legnagyobb hazai tech meetup-sorozat, a HWSW free!